Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka boi się własnego domku

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Kaja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka boi się własnego domku

Postautor: Kaja » 8 stycznia 2016, 10:53

Od wczoraj świnka siedzi w jednym kącie klatki. Na ukos od swojego domku w którym dotychczas bardzo chętnie przesiadywała. Nie da się świnki zagonić w drugi koniec klatki. Świnka wyciąga się na łapkach i wącha po czym wraca do swojego kąta. Nawet do jedzenia nie podejdzie. Jak jej podam miseczkę z jedzenia to je. Zachowuje się jakby coś tam ją wystraszyło.
Nie wiem czy to może mieć związek z tym że wczoraj kupiłam nową paczkę siana i ma jakieś uczulenie na nie?
Choć siano daje jej bliżej tego miejsca w którym teraz siedzi niż domku. Zauważyłam że się zaczęla bardziej drapać i parę razy kichła. Siano wyciągnęłam ale ona dalej siedzi w kącie. Nawet jak ją coś wystraszy nie ucieka do domku. Czy ktoś wie co to może być?
Ostatnio zmieniony 8 stycznia 2016, 17:15 przez Kaja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Świnki morskie: Kira[*], Zuzia [*], Niunia
Kontaktowanie:

Re: Świnka boi się własnego domku.

Postautor: kira » 8 stycznia 2016, 11:27

Kiedy świnka się boi to nieruchomieje. Świniaki nie potrafią się bronić, więc w obliczu niebezpieczeństwa udają martwe. w obliczu strachu szybciej bicie serduszko oraz maja szeroko otwarte oczy więc widać białko oczne. Jeśli stres jest długotrwały świnka zaczynają tracić . Z czego masz zrobiony domek? Może twój domek jeśli jest drewniany może być pomalowany farba drewno ochronną a świnka go spróbowała i ja w język zastrzykało. Ta farba jest trująca dla świnek.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Świnka boi się własnego domku.

Postautor: befana30 » 8 stycznia 2016, 12:02

Kaja pisze:Od wczoraj świnka siedzi w jednym kącie klatki. Na ukos od swojego domku w którym dotychczas bardzo chętnie przesiadywała. Nie da się świnki zagonić w drugi koniec klatki. Świnka wyciąga się na łapkach i wącha po czym wraca do swojego konta. Nawet do jedzenia nie podejdzie. Jak jej podam miseczkę z jedzenia to je. Zachowuje się jakby coś tam ją wystraszyło.
Nie wiem czy to może mieć związek z tym że wczoraj kupiłam nową paczkę siana i ma jakieś uczulenie na nie?
Choć siano daje jej bliżej tego miejsca w którym teraz siedzi niż domku. Zauważyłam że się zaczęla bardziej drapać i parę razy kichła. Siano wyciągnęłam ale ona dalej siedzi w koncie. Nawet jak ją coś wystraszy nie ucieka do domku. Czy ktoś wie co to może być?

trafna obserwacja z siankiem- moze wyczula cos co dla nich jest trujace, a skubie je wogole? moze w nim sie znajdowac rowniez cos na co okazuje sie alergiczna widzac, ze zaczela sie czesciej drapac i kichac przede wszystkim- sugeruje wlasnie alergie.
Najlepiej wymien sciolke na nowa i przenies domek w kat, w ktorym obecnie przesiaduje i moze nie podawaj jej na razie tego sianka tylko nowe z innej marki- poobserwuj z dzien, dwa i zobacz czy powroci do swojego zwyczajnego zachowania ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Świnka boi się własnego domku

Postautor: GalaxySparkle » 8 stycznia 2016, 17:01

Spr ten wątek i spr siano, może w sianie też coś przyszło. :/
viewtopic.php?f=68&t=8559

Kaja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kaja » 8 stycznia 2016, 17:10

Świnka znormalniała. Już jest prawie ok. Muszę jeszcze właśnie ściółkę wymienić bo tam są resztki tego siana.
Wcześniej jadła z tej samej firmy siano i było ok teraz kupiłam tylko większą objętość.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 8 stycznia 2016, 17:40

wiesz czasami tak jest, ze choc ta sama firma to na lace z ktorej zbieraja zaplata sie jakies zielsko, ktore dla swin okaze sie niejadalne albo i same siano bedzie bardziej zapylone stad rowniez kichanie i drapanie.

@Galaxy przypomnialas mi jak moje kiedys zobaczyly pajaka na pretach swojej klatki :naughty: "pitly" w kat pedem nietoperza i nie podeszly dopoki gada nie zabilam, choc sama szczerze mowiac mialam taki sam odruch ucieczki jak i one- pajak wielki, z dlugimi konczynami.. bleeee, nie cierpie pajakow :/

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 9 stycznia 2016, 14:50

Brr, ja też się brzydzę. Podziwiam Cię za umiejętnosć opanowania sytuacji. Polecam też moskitiery w oknach, ochronią przed robalami nie tylko nasze zwierzaczki, ale też nas i nasze jedzenie. Nie zatrzymają wszystkiego, te małe muchy, których latem jest mnóstwo, i tak przelecą przez dziurki, ale większość zostanie na zewnątrz i do nas nie przyjdzie, szczególnie pająki.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca