Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie świnki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
anna_992
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie świnki

Postautor: anna_992 » 10 maja 2016, 15:10

Witam. Moja świnka morska (szmczyk) ostatnio bardzo dziwnie się zachowuje. Od wczoraj nie chce wychodzić z klatki (chyba że przyniose mu jakiś przysmak to szybko zjada i ucieka mi z kolan), ciągle śpi i jest smutny. Jest to 4-miesięczna świnka, która ma charakter z dużym temperamentem, był zawsze ruchliwy i wcale nie chciał siedzieć w klatce. Dodam, że nie stracił apetytu. W ostatnich dniach też nic się nie zmieniło, poza tym, że pierwszy raz jadł trawę z ogródka (na pewno nie była niczym pryskana). Nie mam pojęcia co może mu być. Poradźcie coś, proszę :(

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie świnki

Postautor: madzia0902 » 10 maja 2016, 16:07

A sika i bobkuje normalnie? Może po prostu zrobił się osowiały bo tęskni za jakimś towarzyszem, świnki to zwierzęta stadne i nie powinny być samotne

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 10 maja 2016, 17:36

A może go wzdęło? Jeśli świnka nie jest przyzwyczajona do zieleniny, to podanie jej większej dawki na pierwszy raz może się skończyć sensacjami żołądkowymi. Dlatego trzeba sprawdzić, czy są bobki i czy tyle samo i takie same jak zwykle. Tak czy siak najlepiej zabrać świnkę do weta.

anna_992
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: anna_992 » 11 maja 2016, 13:38

Załatwia się normalnie, kupki są tylko delikatnie jaśniejsze. Raczej o towarzystwo tu nie chodzi bo zazwyczaj ktoś z nim jest, a ostatnio spędzam z nim nawet więcej czasu. Byłam u weterynarza i powiedział, że to prawdopodobnie wzdęcia ale nie wiadomo dlaczego ma temperaturę. Dostał 2 zastrzyki. Było lepiej, ale znowu zaczyna się dziwnie zachowywać.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 11 maja 2016, 15:39

Problemu musisz sie doszukiwac w diecie widzac jasny kolor bobkow- co dostaje? wzdecia najprawdopodobniej po trawie, byc moze byla wilgotna? jakakolwiek zielenine nalezy osuszyc bo mokre wlasnie prowadza do wzdec, oprocz faktu ze jesli nie jestes pewna tego co swiniak wczesniej dostawal do jedzenia to wprowadzasz stopniowo dana rzecz, po kawalku by rewolucji zoladkowych nie wywolac. Dokup jakies suszki ktore swinek lubi, buraczek, mniszek itd to mu pomoze w ustabilizowaniu trawienia. Herbatka z kopru lub swiezy rowniez jest na wzdecia- wystarczy sprawdzic brzuszek czy jest twardy i napiety wtedy sie upewnisz czy to wogole to, dodatkowo mozna podac Espumisan.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 11 maja 2016, 20:52

Jeśli świneczka normalnie je i bobkuje, a ma gorączkę to ja bym jeszcze mocz jej zbadała.

anna_992
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: anna_992 » 12 maja 2016, 12:18

Świnka obecnie je tylko suchą karmę i sianko, ograniczyłam jej wszelkie warzywka i owoce. Gorączka okazało się, że wystąpiła od źdźbła siana, które utknęło mu w członku. Brzuszek ma mięciutki już (wystarczyło noc ją przegłodzić). Ale cały czas chodzi osowiały. Mam wrażenie, że ma podrażniony żołądek bo po jedzeniu gorzej się czuje, ale apetytu nie traci. Dziś jest trzeci dzień, kiedy dostanie antybiotyk. Martwię się jednak, bo ma spore wahania samopoczucia- przez chwile zachowywał się jakby był całkowicie zdrowy, innym razem leży tylko i widać, że coś go boli.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 12 maja 2016, 13:18

Probiotyk na oslone zoladka dostaje?
Przy stanach zapalnych, gdy juz goraczka schodzi nie potrzebna jest zbyt dluga seria antybiotykow, bo proska dodatkowo oslabiaja- skup sie raczej teraz na odpowiednim bilansowaniu diety i czestym dokarmianiu go, preferuje suszki tak? czyli kup mu ziolka z herbal pets, moze rowniez suszone warzywka, duzo sianka i zwyklej karmy- to ze jest slabszy jest jak najbardziej zrozumiale, w koncu troche przechorowal wiec pewnie bedzie wiecej spal, ale dogadzaj mu pod kazdym wzgledem jesli chodzi o jedzenie, np widzisz ze zacznie odmawiac jakiegos pokarmu to podsun cos innego, wazne by jadl, nie czekaj az sam stwierdzi ze jest jednak glodny to zje, bo jak wiadomo swinki potrafia byc uparte pod tym wzgledem. Sprobuj z marchewka, pietruszka, dynia, buraczkiem- rzeczy bardziej "jalowe" ktore nie podraznia mu zoladka, mozna dokupic swieze ziolka jak bazylia, koperek- te mu nie zaszkodza, u mnie ze swiezego podczas "chorobowego" wlasnie takie rzeczy swinki jadly, a antybiotyk przy podobnej sytuacji tylko 1 raz i to polowe dozy, a tez miala stan podgoraczkowy i swinka wyszla na prosta dzieki odpowiedniej diecie.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

anna_992
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: anna_992 » 12 maja 2016, 21:24

Nie dostaje żadnego probiotyku, dostaliśmy tylko antybiotyk w tabletce (zostały jeszcze dwie dawki).
Świnka uwielbia i suchy pokarm i wszystkie warzywa i owoce.
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Teraz jestem już spokojniejsza :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 13 maja 2016, 20:52

Nie byłabym taka spokojna, gdyby świnka nie dostała również probiotyku. Podaj jej Trilak, 1/4 ludzkiej dawki, zmieszany z wodą.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca