Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Druga świnka - zapoznanie/ zachowanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
RimStick
Użytkownik
Świnki morskie: Maciek
Kontaktowanie:

Druga świnka - zapoznanie/ zachowanie

Postautor: RimStick » 14 maja 2016, 22:59

Witam. :D
Jak już pisałem w poprzednim temacie posiadam samczyka ( maćka) ma 5/6 miesięcy - zaadoptowałem go. Postanowiłem dokupić mu kolegę - sprzedawała taka dziewczyna nie w zoologicznym. Nowy świniak ma 2 miesiące, jest mniejszy od maćka. Postanowiłem dzisiaj ich zapoznać.... wrzuciłem ich do kartonu (teren neutralny), na początku maciek podszedł do nowego kolegi i zaczął go obwąchiwać. Później zaczął wokół niego gruchotać i cały się trząść (jak taniec godowy).... nowy kolega stał w bezruchu. Później maciek zaczął lizać czy tak podgryzać go wokół odbytu, a następnie wskakiwał na niego, tak jak by kopulował ( z dwóch stron). Świnki się nie pogryzły, a nic nic lecz postanowiłem dać ich dalej do innej klatki. Maciek widzę stał się żywszy i weselszy. Staje na domku i cały dzień kwiczy, próbuje się dostać do tej klatki gdzie jest kolega. I moje pytanie brzmi... czy takie zachowanie jest naturalne, i zostawiać ich dłużej razem?? To było ich pierwsze spotkanie, i zacząłem się martwić czy drugi kolega jest na pewno chłopcem, ale i ja i tamta dziewczyna sprawdzaliśmy i wychodzi że tak.... Co myślicie o danej sytuacji, i co byście radzili ?? Maciek nie jest kastrowany.

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Druga świnka - zapoznanie/ zachowanie

Postautor: befana30 » 15 maja 2016, 7:38

Jesli nie jestes pewny plci drugiego osobnika to zrob zdjecie i wrzuc tutaj:
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=9&t=4638
Uznalabym to za nadwyraz spokojne laczenie, gdyby... no wlasnie gdyby nowy towarzysz okazal sie samiczka, bo cos za spokojnie pozwalal Mackowi na takie dokladne ogledziny, podgryzanie futra i pozostale molestowanie, albo bardzo byl zestresowany ze tylko stal i sie modlil by tamten przestal a ty abys nie wisial nad pudlem- zgadlam? :D albo sie okaze samiczka, bo u mnie chlopaki co prawda staly chwile i pozwalaly sie obwachiwac, ale jesli Gacek chcial na nie wejsc to byl generalny placz i uciekanie, dlatego cos za spokojnie ta swinka stala.
Wiec postaraj sie wrzucic zdjecie, jesli okaze sie jednak samcem tzn ze pewnie malutki i po wyszorowaniu klatki i sprzetu mozesz je spokojnie zostawic w tym samym mieszkanku, cos mi sie wydaje ze calkowicie sie podporzadkuje Mackowi a zabki zacznie pokazywac dopiero gdy sie oswoi z nowym domem, ale nie zostawiaj ich bez dokladnej kontroli bo jak sie okaze samiczka i do tego mlodziutka to bedzie problem, a te wycie Macka za druga swinka daje jednak do myslenia.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
RimStick
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: RimStick » 15 maja 2016, 11:44

Hmm a może ta młoda świnka pozwala bo jest u mnie dopiero 2 dni i się boi ?? Po zatem ona ma 2 miesiące, a maciek 5 /6 więc może dla tego?? Wszedłem na link i mi się wydaje tak jak przedtem, że to samiec i tak też twierdziła ta dziewczyna. Dla pewności dorzucam tutaj zdjęcia:

http://speedy.sh/SEKtU/IMG-20160515-102333.jpg
http://speedy.sh/CMVPg/IMG-20160515-102335.jpg
http://speedy.sh/YHd6j/IMG-20160515-102339.jpg
http://speedy.sh/aUEmb/IMG-20160515-102352.jpg

Proszę oceńcie.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 maja 2016, 13:00

Nie wiem jak innym uzytkownikom, ale mi po kliknieciu kazdego linka nie ukazuje zadnego zdjecia.

Oczywiscie, moze byc tak, ze prosiek nie dosc ze duzo mlodszy i mniejszy to jeszcze zestresowany nowym domem, a tu dodatkowo jakis namolny "gad" go meczy i kontroluje spokoju nie dajac, wiec swinka sie boi i stoi jak sparalizowana, ale warto skontrolowac. W zaleznosci od czasu jaki ze soba spedzili powinna wykazac jakiejs zainteresowanie starszym osobnikiem, np niesmialo za nim podazajac lub go nawolujac, a nie stac jedynie pozwalajac na siebie wchodzic i pewne ruchy wykonywac, stad sugestia lepszej kontroli plci, bo wiele osob kopulowanie u swinek myli wlasnie z ustalaniem hierarchi.

Awatar użytkownika
RimStick
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: RimStick » 15 maja 2016, 13:40

Jak wejdziesz w link to musisz nacisnąć slow download - niebieska ramka i wyświetli się zdjęcie.
A co do czasu, to spędzili wczoraj razem 30 minut. Nie wiem czy dzisiaj też ich puścić do kartonu ?

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 maja 2016, 15:18

Faktycznie pokazalo- nie myslalam, ze trzeba tam bedzie jakis download klikac, spodziewalam sie czegos w stylu tinypic ;)

W kazdym badz razie bede szczera- zdjecia sa tak strasznie niewyrazne, rozmyte jakby zamglone, ze naprawde trudno okreslic z jakim osobnikiem ma sie do czynienia.
Za samcem wskazywalaby "kuleczka" i lekka wypuklosc po bokach, ktorej przy braku wyrazistosci raczej trudno sie doszukac, ale za samiczka to specyficzne wgiecie na ksztalt "Y" i nijak nie da rady odgadnac.

Awatar użytkownika
RimStick
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: RimStick » 15 maja 2016, 16:19

https://naforum.zapodaj.net/8bb0ae42ca60.jpg.html - nie wiem czy lepiej widać, każde takie lekko zamazane ;/ To co próbować ich łączyć dalej ?? I przez jaki czas dziennie ?

EDIT:
Wrzuciłem ich dzisiaj znowu do kartonu.... No i jak zwykle maciek swój taniec, lecz młody zaczął się już stawiać... Później maciek opuścił karton, lecz drugi zaczął go wołać i wrócił, nie pogryzły się. Dołączam filmiki.
http://speedy.sh/D5pWu/filmik-1.mp4
http://speedy.sh/vxZwQ/filmik-2.mp4

slow download - niebieskie pole.

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj.
GalaxySparkle

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 15 maja 2016, 19:17

Lepiej by było jakbyś wrzucił filmik na yt bo tutaj to się godzinę ściąga :/ zdjęcia faktycznie strasznie niewyraźne i ciężko cokolwiek stwierdzić. Na Twoim miejscu poszłabym do weterynarza, prawdopodobnie nic Cię nie skasuje za rozpoznanie płci a będziesz miał 100 % pewność

Awatar użytkownika
RimStick
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: RimStick » 16 maja 2016, 12:32

A więc byłem u weterynarza, i miałem racje jest to samczyk. Ale nie daje mi spokoju, że maciek cały czas gruchocze do niego z innej klatki i go nawołuje, a młoda świnka mu odpowiada. Spróbuje ich dać do nowej dużej klatki i zobaczę co będzie.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 18 maja 2016, 10:05

No to wszystko dobrze :) widzisz, tak najlepiej- upewnic sie na 100% i laczyc bez problemow.
Mozesz je spokojnie laczyc, mlody sie podporzadkuje bez obaw co mozna zaobserwowac po jego wczesniejszej reakcji, Maciek wyraznie dominuje wiec nie bedzie klotni i rozlewu krwi.
Pusc je na pokoj i obserwuj, a w miedzyczasie mozesz juz umyc ich wspolna klatke+ akcesoria, wpusc najpierw mlodego, a potem Macka, nie martw sie, dogadaja sie spokojnie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca