Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Drapanie, brak apetytu i płaczliwe dźwięki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
ponyo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Drapanie, brak apetytu i płaczliwe dźwięki

Postautor: ponyo » 25 maja 2016, 15:18

Hej,
Kupiłam w niedzielę rano (22.05) na giełdzie zwierząt malutką świnkę morską, ma ok. 5 tygodni i waży 3 gramy. Powoli się oswaja, nie boi się już jeść w naszym towarzystwie, ale nadal nie zje czegoś z ręki i bardzo boi się dotyku, ucieka z kąta w kąt. Bardzo mało też je, chociaż to chyba normalne przy takiej wadze (???), pierwszą karmę, którą dostała w niedzielę ledwo zjadła, nie chce też żadnych suszonych warzyw, wydłubuje z miski praktycznie tylko nasiona. Świeżych warzyw prawie wcale nie chce jeść, poskubie cokolwiek, prawie nie pije, za to prawie stale siedzi przy sianku. Niestety bardzo się drapie, nawet zębami, zabraliśmy ją dzisiaj do weterynarza, który ją zbadał, ale nie wykrył żadnych pasożytów, jednak dał jej preparat. Świnka też co chwila wydaje płaczliwy, wysoki dźwięk i chodzi bez celu po klatce, od miski do miski (nic nie jedząc), z kąta w kąt, nie wie wtedy co ze sobą zrobić, nawet podchodzi do prętów klatki jakby chciała nam coś powiedzieć, chociaż normalnie jeszcze trochę się nas boi. Słuchałam dźwięków na różnych stronach i wcale nie jest to dźwięk zadowolonej świnki, wręcz przeciwnie. Nie wiem co robić, to moja pierwsza świnka morska i nie wiem jak pomóc :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Pikoskinnypig
Użytkownik
Świnki morskie: Piko
Kontaktowanie:

Re: Drapanie, brak apetytu i płaczliwe dźwięki

Postautor: Pikoskinnypig » 25 maja 2016, 15:26

A moze po prostu teskni, byla wczesniej z innymi swinkami a teraz jest sama? Zmiana otoczenia.. moze inna karma ? Nie jest oswojona do nowego otoczenia..a siano jest jednym z podstawowych pokarmow.
Nie powinno sie brac pojedynczo swinek, bo to zwierzaczki stadne, chociaz zdazaja sie samotnicy, ktorzy nie toleruja innych swinek - moj Piko, gryzl nawet swoje rodzenstwo.

´Nasi idealni towarzysze mają zawsze 4 łapy´<3 - Colette

ponyo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ponyo » 25 maja 2016, 15:40

Jest sama, kiedy ją kupowaliśmy była w klatce z rodzeństwem i mamą, pewnie teraz tęskni...Wiem, że nie powinno się brać świnek pojedynczo, ale moja rodzina nie chce tego słuchać, bo więcej sprzątania, karmienia itd itp, ale już samopoczucie świnki mało ich obchodzi :( Wczoraj kupiłam drugą, inną karmę z większą ilością nasion, teraz je lepiej, nawet podjadła trochę suszonej pokrzywy, ale świeżych warzyw i owoców nie chce. Ten dźwięk, który wydaje jest bardzo dziwny, chwilami coś pomiędzy zadowoleniem a niezadowoleniem, dzisiaj przeżyła ogromny stres u weterynarza i płakała głośno :( Przed chwilą podeszła do prętów klatki i znów powąchała mój palec, zjadła też trochę jabłka z mojej ręki, ale po chwili zorientowała się co robi i szybko uciekła.

Mam jeszcze pytanie co do wypuszczania świnki. Kiedy pierwszy raz ją wypuścić i na ile?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 25 maja 2016, 17:13

3 gramy? Na pewno? W tym wieku powinna miec około 300 g.

Niestety, świneczka jest samotna, zabrana od mamusi i rodzeństwa, tęskni. Powoli będzie się oswajać, ale to długi proces. Najważniejsze, że nie jest chora. Poza tym, gdyby była chora, nie dałaby tego po sobie poznać (pomijając, oczywiście, wszelkie choroby, których objawy widać z zewnątrz, np. wszoły, świerzb), bo świnki naturalnie ukrywają swoje choroby (dlatego ważne jest cotygodniowe ważenie naszego inwentarza). Nie daj sobie wmówić, że druga świnka to dodatkowy kłopot i więcej sprzątania. Różnica w obowiązkach nie jest dużo większa, a decydując się na świnkę rodzina musi wiedzieć, że to na ogół decyzja na dwie świnki, bo zwierzaczkowi należy zapewnić warunki, których potrzebuje, czyli w tym przypadku towarzystwo. :)

Co do tego, że nie jest chętna jeść inne rzeczy niż siano, to się nie przejmuj. Siano to podstawa żywienia świnek. Daj maleństwu czas na poznanie i polubienie warzywek. :)

Co do wypuszczenia, kiedy zauważysz, że świneczka jest już oswojona i ciekawa otoczenia, otwórz drzwiczki klatki. Sama zacznie wychodzić, gdy nabierze na to ochoty. Pamiętam, że Pepper zaczęła wychodzić po miesiącu u mnie. Wybiegała z klatki i po kilkudziesięciu centymetrach robiła szybko zwrot i wbiegała z powrotem. :D I tak co chwilę. :D Aż w końcu wycieczki stały się dłuższe, a z czasem górę klatki zdjęłam całkowicie, żeby łatwiej jej się wychodziło. :)

Awatar użytkownika
Pikoskinnypig
Użytkownik
Świnki morskie: Piko
Kontaktowanie:

Postautor: Pikoskinnypig » 27 maja 2016, 15:31

Z tymi warzywami i owocami to tez ostroznie, moj prosiak jak go kupilam jadl tylko marchewke.. bo tylko ja mu dawali.. wody z poidelka tez nie pil.. bo jie potrafil.. probowalas natke pirtruszki? Bo to chyba najlepszy przysmak swinek :) mozesz jej dac trawe :) albo mleczyka :)

´Nasi idealni towarzysze mają zawsze 4 łapy´<3 - Colette

Eman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Eman » 10 czerwca 2016, 23:44

Trawa sianko wrzucaj do miski ogórek paprykę słodką czerwona pomidor marchewkę seler pietruszkę jabłko jakiś owoc ( winogrono nie ) oczywiście po kawałku i dobrze umyte :) wtedy zobaczysz co lubi a i do innych też się przekona :) oczywiście nie zjedzone warzywa i owoce usuń z klatki po paru godzinach :) pamiętaj o witaminie C pozdrawiam.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 16 czerwca 2016, 17:20

Witamina c tylko w postaci naturalnej. Jeżeli świnka jest zdrowa, nie ma potrzeby sztucznie podwyższać poziomu witaminy c w jej menu. Co do winogron, tak, tylko z usuniętymi pestkami i jako smakołyk, gdyż owoce dla świnek to jak słodycze dla nas. ;) Usuń też pestki, ponieważ zawierają cyjanowodór. Wprawdzie w niewielkiej ilości, która nie powinna zaszkodzić świneczce, jednak tak dla spokoju ducha lepiej to wywalić. :]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”