Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Vitapol

Zbiór opinii na temat karm oraz ich producentów.
Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 5 maja 2007, 16:49

Teeta pisze:w sumie w każdej chyba karmie są te granulaty, gdzie gdzieś tam jest lucerna, ale jak kupuje się osobno, to ma się osobno :]

Tylko, że moje jakoś za granulatem z karmy nie przepadają (chociaż może o czymś nie wiem :P ). Ale na tą kolbę się po prostu rzuciły :D Więc coś w tym musi być :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
brokensword
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: brokensword » 5 maja 2007, 17:59

ja mam z tej firmy tylko wapienko jabłkowe i moje świnki jakoś za tym nie szaleją... trochę ponadgryzały i tyle... za to kolby Nestora znikają z prędkością światła!! :P

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kaja111
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kaja111 » 5 maja 2007, 19:40

Przypominam że luceryna nadaje się tylko dla młodych świnek(do 1 roku) Potem nie radziłabym jej podawać, może być niebezpieczna.

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 5 maja 2007, 20:23

kaja111 pisze:Przypominam że luceryna nadaje się tylko dla młodych świnek(do 1 roku) Potem nie radziłabym jej podawać, może być niebezpieczna.

A czemu? Można konkrety?

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Teeta
Użytkownik
Świnki morskie: 3 świnki, 2 króliki, 1 kot
Kontaktowanie:

Postautor: Teeta » 6 maja 2007, 21:30

też dowiedziałam się wczoraj o tej lucernie, a szkoda, że wcześniej się o tym nie dowiedziałam :/ tzn. można ją podawać, ale rzadko. z tego co się doczytałam na CCP, to: lucerna jest szkodliwa, bo zawiera (tak jak koniczyna) nadmiar substancji estrogennych i może spowodować takie schorzenie jak wypadnięcie macicy; także: (bogata w wapń i bogata w składniki odżywcze – dobra dla młodych, ciężarnych i karmiących samic).
źródło:
http://www.grebski.nazwa.pl/ccp_forum/v ... ucerna#548
(dużo tekstu jest więc, od razu wciśnijcie ctrl+F i wpiszcie słowo: lucerna i enter.

:)

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 7 maja 2007, 21:28

A jest ktoś kto nigdy nie karmił świnki koniczyną?

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 7 maja 2007, 21:31

Ja, nie karmilam :P

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Michalina-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Michalina- » 8 czerwca 2007, 8:23

Moim zdaniem ta firma jest super kupiłam mojej Majce ostatnio karme i jest extra ma tyle suszonych warzyw , owoców i ziaren , anawet ma jeszcze drewno! ;)

Awatar użytkownika
Fazzy
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Vitapol - co sądzicie o tej firmie?

Postautor: Fazzy » 1 sierpnia 2007, 20:48

Uważam, że ta firma nie jest wspaniała.
Mój Gacek nie tknął nigdy pokarmu VitaPol. A wszystkie inne jadł ze smakiem- nie wiem czemu.
Jeżeli chodzi o trociny... to też się na nich przejechałem :kwasny: ...

Jedyne co dobre to kolby, które świniak wcinał ze sakiem. :D

Mówią o mnie, że jestem wariat
ale ja to nieźle ogarniam...

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Vitapol - co sądzicie o tej firmie?

Postautor: *nicia* » 4 sierpnia 2007, 9:00

ja znow musze kupowac taka karme w ktorej jest jak najmniej lucerny bo moja dama nie lubi jej , kolba wisi nietknieta i zaniose jak ja poprzednia sasiadki krolikowi ktroy przerobi ja w niecala godzine. Czy podstawowa karma vitapola zawiera duzo czy raczej malo lucerny - tych zielonych patykow, ostatnio kupilam karme w schleckerze 1kg i po wyjeciu z niej tych zielonych patykow zostalo mi pol karmy , ta z rosmana jest lepsza - w schleckerze maja jedna karme i sypia w rozne opakowania bo porownalam z karma dla krolika i to samo jest. Ja potrzebuje namiary na karme ktora zawiera duzo ziarna a jak najmniej dodatkow szczegolnie lucerny. z gory dziekuje za odpowiedzi :hyhy:

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Karmy”