Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

granulat a ziarna

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
iimal
Użytkownik
Świnki morskie: Pepunia
Kontaktowanie:

granulat a ziarna

Postautor: iimal » 7 listopada 2012, 15:00

Moja świnka ma około 3 miesiące. Od miesiąca jest u nas. Mam problem z jej ożywieniem. Jest chyba strasznym niejadkiem . Przy zakupie sprzedawczyni poleciła mi vl cavia crispy . Świnka tylko od czasu do czasu skubnela w misce, żyła tylko warzywami i zielenią. Naczytałam się na forach i polecialam kupić vl cavia complete . Niestety tego też nie chce jeść.
Ostatnio koleżance córki odszedł królik i córka przyniosła niewykorzystaną karme królika do domu. Pomieszałam te vl cavia z kroliczą i świnka wyjada granulat królika a swój zostawia. Zjada też wszystkie ziarna z tej karmy. Co mam robić? Dlaczego świnka nie powinna jeść ziaren?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: granulat a ziarna

Postautor: vagina_denata » 7 listopada 2012, 18:12

Jak nie smakują jej karmy VL, to wypróbuj inne firmy np. Vitakraft, albo z mniej popularnych JR Farm, Beaphar, Tima Mega C itp. Jest taki wybór karm na rynku, że nie trzeba się ograniczać do jednej firmy.
Co do ziaren - świnki mogą je jeść, ale ziarna nie powinny stanowić podstawy jej diety. W większości karm jest pewna ilość ziaren i jest to ok, byleby nie było to np. 70% czy 90%, jak w niektórych produktach.
Natomiast absolutnie nie możesz karmić świnki karmą dla królika, ponieważ nie zawiera ona wit. C.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

iimal
Użytkownik
Świnki morskie: Pepunia
Kontaktowanie:

Re: granulat a ziarna

Postautor: iimal » 7 listopada 2012, 18:22

Dzięki. Na pewno nie będę jej karmić kroliczą karmą. Pytam o te ziarna bo w wielu miejscach czytałam, że swinkom się ich nie podaje. Bałam się, że jakoś szkodzą. Spróbuje jeszcze z inną karmą. Zastanawiałam się czy świnki trochę nie przeglodzic . Może wtedy skusiłaby się na ten granulat ale nie mam serca

Wróć do „Żywienie”