Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak mam ja karmić?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jak mam ja karmić?

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 16:34

A jakie warzywa i owoce możecie mi kilka podać bo się boje o tego ogórka bo zabraknie witamin i organizm może osłabiac się nie wiem na temat tego ogórka.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 lutego 2013, 20:32

Odwiedź ten dział: viewforum.php?f=7
Masz tam wszystkie informacje co do żywienia, opisane w wyczerpujący sposób.
Jeżeli podasz śwince karmę, a ta nie zniknie w całości, proponuję nie wyrzucać. Mieszanki mają ten minus, że jeżeli świnka nie zje któregoś ze składników, nie wiemy czy dostarczymy jej odpowiednią ilość danego składnika. Proponuję od maleńkości uczyć świnkę jedzenia granulatów. Ścierają one zęby, oraz często bywa że są tańsze ;) Jednym z najczęściej wybieranych jest ten: http://animalia.pl/produkt,7458,105,ver ... -500g.html Jest bardzo dobry składowo, niestety nie za twardy jak na granulat. Myślę jednak, że świnka spokojnie nadrobi siankiem ;) No i barwiony...Ale cóż, większość karm jest teraz barwiona. Jeśli kiedyś zdecydujesz się na zakup przez internet, polecam również tę: http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... tima/31173 Równie dobra karma, z bardzo wysoką zawartością witaminy C. Niestety, nie można jej znaleźć w sklepach stacjonarnych, a przynajmniej nie u mnie...

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 20:40

Ej a czy ta Verselaga jest dobra bo tam tylko jakieś wałki pokrojone zobacz sam chociaż dla chomika kupowałem verselaga to była dobra zobaczę co maja w zoologicznym.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 20:42

A ta tima to co to jest może ja się nie znam morze świnki maja inne karmu ale dla chomika to sa i pestki ziarna orzechy a tu wygląda jak żwirek pod podłoże do kufety czy te karmy takie mają być ???

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 lutego 2013, 20:45

Wałki bo granulat, bardzo dobry granulat. Ogólnie Versele Laga to jedna z najlepszych firm, ale nie każdy ich produkt jest wyśmienity. Nie polecam Cavii Classic.
Takie mają być. Świnki mają zupełne inne zapotrzebowanie co do żywienia niż chomiki, oczywiście możesz kupować swojej mieszanki, ale radzę ci uczyć świnkę na granulatach, bo potem będzie łatwiej dobierać ci dobre karmy ;) Po za tym już pisałam, że świnka może zjeść z mieszanek to co chce i nie wszystkie składniki trafią do jej organizmu.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 20:48

A ty gdzie kupiłaś świnki?

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 1 marca 2013, 15:08

Filo, nie zakładaj masy bezsensownych tematów ponieważ to wszystko jest na forum! Myślę że było już kilka podobnych tematów. Każdy sam układa jadłospis swojej śwince w miarę jej potrzeb.
Tutaj masz wątek o diecie która jest dobrze zbilansowana (oczywiście podajesz owoców/warzyw tyle ile potrzebuje Twoja świnka) ------> viewtopic.php?f=7&t=3475
Tu masz jak dobierać odpowiednia karmę itp.( ja polecam Versele- Laga Cavia Complete) -----> viewtopic.php?f=7&t=5114
O wit C -----> viewtopic.php?f=7&t=2810
Co świnki mogą jeść -----> viewtopic.php?f=7&t=5265
A czego nie ------> viewtopic.php?f=7&t=5105
Jeżeli chcesz coś znaleźć pytaj modów albo innych użytkowników ;)
O żywieniu też masz sporo napisane tutaj -----> http://www.swinkimorskie.eu/zywienie.php
Masz jeszcze tydzień aby zgłębić swoją wiedzę w zakresie nie tylko żywienia ale także pielęgnacji i wymogów.
Kiedy już świnka będzie u Ciebie koniecznie nam ja przedstaw o tutaj - viewforum.php?f=1

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 1 marca 2013, 16:14

Tak na pewno będzię moja kochana świnka przedstawię ją jak najbardziej.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 1 marca 2013, 16:18

Najlepiej jak ktoś mi by powiedział nie chcę mi się szukać ale muszę bo jak kupie to muszę o niej coś wiedzieć w pielęgnacji karmieniu itp ale o tej witaminie c to każdy co innego gada a jak ty podajesz ją bo jak będę kupował z apteki taką w butelce od syropu ale nie wiem ile jej dawać tych kropelek czy mogę co dzień dawać na oko do pyszczka kilka kropel czy jak ?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”