Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sposoby na podanie witaminy C

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
nutka838
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Sposoby na podanie witaminy C

Postautor: nutka838 » 6 września 2013, 20:22

W wodzie utlenia się nawet jeszcze szybciej (ok. 15 min.) witaminę C podawaj tylko i wyłącznie DO USTNIE, najlepiej właśnie ze strzykawki. Mój świniak także straszliwie bał się strzykawki, ale u weterynarza pani pokazała mi jak podać witaminę. Przytrzymaj ją na klatce piersiowej do góry brzuchem, podłóż strzykawkę od boku do pyszczka. Świnka po pewnym czasie zacznie skubać strzykawkę i wtedy powolutku zacznij wlewać jej do buźki. Moja wypija całą porcję. Podawanie witaminy C jest OBOWIĄZKOWE, gdyż skutki braku witaminy C w organizmie są nie przyjemne zarówno dla świnki jak i dla właściciela. Jak by się nie udawało idź ze swoim pupilkiem do weterynarza. ;)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 września 2013, 2:18

Nie zgadzam się z twierdzeniem, że sztuczne podawanie witaminy C jest obowiązkowe. Przy odpowiedniej diecie świnka przyjmuje ją w jedzeniu.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 7 września 2013, 9:55

Ja moim podaję w postaci warzywek a przy osłabieniach typu przeziębienie dodatkowo podaję sztuczna :) Nie widze żadnego sensu ładowania świnki chemikaliami...

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Wróć do „Żywienie”