Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

karma dla młodego świniaczka - dzieciaczka ;-)

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
graza82
Użytkownik
Świnki morskie: Piętek, Mika [*], Tolek [*]
Kontaktowanie:

karma dla młodego świniaczka - dzieciaczka ;-)

Postautor: graza82 » 8 lipca 2013, 11:24

Witam, jak już część z Was wie, to mam świnkę, która ma pięć tygodni i podaję jej karmę Versele Laga Complete i Versele Laga Crispy Muesli. i stąd moje pytanie: czy on (Piętek mój) nie jest za malutki na taką karmę? bo nie ma nawet dwóch miesięcy jeszcze. w drodze do mnie jest karma Vitakraft Emotion KIDS (dla dzieciaczków - świnek) przeznaczona dla prośków do 6 miesięcy. Co sądzicie o tej karmie? Dobra jest? Oczywiście nie zamierzam rezygnować na stałe z Versele Laga, bo mój świnek bardzo ją lubi i chętnie je, ale czy nie jest ona za "ciężka" dla niego? Zastanawiam się czy nie przejść póki co jak jest mały całkowicie na tą karmę KIDS, dla młodziaków. Co o tym sądzicie? A może jest jakaś karma z Versele Laga dla młodych świnek? Oprócz tego świnek dostaje świeże jedzenie: pomidor, jabłuszko, kalarepkę, marchewkę, ogórka itp. itd. akurat co jest w sezonie dostępne. Chętnie je świeże jedzenie, ale z siankiem jest gorzej, bo mało jego je. Trochę mnie to martwi, bo siano jest ważne dla świnek. A ma sianko z suszonym jabłkiem. Zamówiłam teraz mu siank z ziołami z Versele Laga, które przyjdzie mi w tym tygodniu. Może to mu bardziej posmakuje? A może za dużo świeżego jedzenia mu daje i nie chce jeść sianka? Bo się "rozpuścił?" :D Co o tym myślicie?

p.s. jeśli był podobny post, to sorrki, ale szukałam i nie znalałam podobnego... jeśli jest to dajcie znać, może źle przeszukałam forum ;-)

pozdrawiam serdecznie ja i Piętek śpiący obecnie w sianku ;-) :kiss: :tooth:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: karma dla młodego świniaczka - dzieciaczka ;-)

Postautor: nugatka » 9 lipca 2013, 7:53

Malutka świnka może jeść tę samą karmę, co dorosła. Nie ma potrzeby mieszania w diecie i zmieniania karmy.

karolina
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karolina » 10 lipca 2013, 12:48

Mała świnka je tą samą karmę co duża i jej to nie zaszkodzi, a to, że nie przepada za siankiem to nie szkodzi, bo małe świnki tak maja, że nie zawsze i nie od razu im wszystko smakuje.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 25 lipca 2013, 18:31

w drodze do mnie jest karma Vitakraft Emotion KIDS (dla dzieciaczków - świnek) przeznaczona dla prośków do 6 miesięcy. Co sądzicie o tej karmie? Dobra jest?

Vitakraft to całkiem dobra firma, ale w ich karmach są również ziarenka (nie we wszystkich, ale w części), czego świnki nie jedzą. Ogólnie np. moja świnka za Vitakraftem nie przepada, nie wiem, jak podpasuje to twojej, warto spróbować.

Zastanawiam się czy nie przejść póki co jak jest mały całkowicie na tą karmę KIDS, dla młodziaków. Co o tym sądzicie?

Nie ma takiej potrzeby, tak jak napisali moi poprzednicy - młoda świnka może jeść to samo, co starsza, da radę z taką samą karmą, nie jest za ciężka, wszystko będzie okej : )

A może jest jakaś karma z Versele Laga dla młodych świnek?

Nie ma, VL nie ma karm specjalnie dla młodych świnek morskich. Przynajmniej nie chwalą się tym na swojej stronie internetowej.

A ma sianko z suszonym jabłkiem. Zamówiłam teraz mu siank z ziołami z Versele Laga, które przyjdzie mi w tym tygodniu. Może to mu bardziej posmakuje? A może za dużo świeżego jedzenia mu daje i nie chce jeść sianka? Bo się "rozpuścił?" :D Co o tym myślicie?

Sianko generalnie służy do ścierania ząbków, więc myślę, że ma się ono nijak np. do podawanego pomidora : ) Może jeszcze się do sianka po prostu nie przekonała? Daj jej czas, nie musi przecież wszystkiego pochłaniać tonami. Dobrze, że przynajmniej nie jest niejadkiem.
Swoją drogą, nie musisz kupować sianka z jabłkami, ziołami etc., wystarczy zwykłe sianko, np. węgrowskie czy jakiekolwiek inne.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Waldi88
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Waldi88 » 30 lipca 2013, 16:48

Moja świnka na początku też omijała sianko szerokim łukiem, a teraz normalnie przegryza. A cod o karmy, to podawałem tę samą co dorosłej i wyglądało to prawidłowo. Obecnie też wszystko dobrze, więc chyba nie ma co kombinować :)

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 30 lipca 2013, 19:06

Jak kupiłam Colimkę to dostałam jakąś wyprawkę dla świnki.. były tam też ziarna, ale większość to był owies i coś innego. Ziaren nie podawałam, ale to pozostałe bardzo jej smakowało. To chore, że sprzedawcy wciskają nam różne świństwa. Teraz bym już czegoś takiego nie wzięła.

Obrazek

machonski2
Użytkownik

Postautor: machonski2 » 15 września 2013, 20:33

Moja świnka je tą samą karmę co duża

suchelec
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: suchelec » 15 października 2013, 11:17

Moje małe świnki też jadły zwykłą karmę jak dla dorosłych świnek ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca