Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

nowa miłość świnek :)

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Świnki morskie: Szajba , Fanta
Kontaktowanie:

nowa miłość świnek :)

Postautor: thelovspig » 5 lutego 2015, 17:11

Hejka :)
Ostatnio pisałam do was, z prośbą o udzielenie rady dotyczącej karm dla świnek..
Nie będę wgłębiała się w ten temat..W dzisiejszym temacie mam dla was ciekawą informację, jeśli szukacie nowej, dobrej karmy dla prośków..
Otóż ..ostatnio zamówiłam nową karmę, a mianowicie versele laga crispy pellets guinea pig..
Dzisiaj do mnie przyszło zamówienie ^^ Z wielu opinii wynikało, że prosiaczki nie zbyt jedzą tą karmę,
traktują ją jako ''zło konieczne''.Tego się obawiałam, znając moje wielmożne świnki i ich wymagania żywieniowe :D
Kiedy otworzyłam opakowanie, świnki od razu zaczęły kwiczeć i podeszły do drzwiczek klatki.Wzięłam na próbę jedną paletę,którą położyłam na dłoni i czekałam, jaka będzie reakcja dziewczynek..Moja Szajba od razu zjadła paletkę i zaczęła stawać na łapkach ( nauczyłam ją, że jeśli chce coś dostać np. smakołyk musi ładnie poprosić) co dziwniejsze, nawet nie powiedziałam komendy ^^ Wysypałam spodki miseczek i odstawiłam je na swoje miejsce.Świnki od razu zaczęły ją pałaszować :) Bardzo mnie to cieszy i myślę, że długo zostaniemy przy tej karmie :)

Co do karmy beaphar, to szczerze nie próbowałam, może podzielicie się, czym karmicie swoje świnki?^^
Może mi jakąś karmę/przysmaki polecicie? :) Próbowaliście kiedykolwiek granulatu firmy Jr farm?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
pupillo_pl
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: nowa miłość świnek :)

Postautor: pupillo_pl » 6 lutego 2015, 13:41

Crispy mogą nieco tuczyć, tzn przyczyniać się do zbierania nadwagi, myślę, że nie podajesz tego codziennie...
Co do Beaphar - nowa linia jest ok, świniaki połykają to aż miło. Ja dodam od siebie, że wczoraj otwarłem Vitapol Premium dla świnek i jestem mile zaskoczony, podałem świniakom, nieco mniej, żeby sprawdziły - były zachwycone, dzisiaj dalsza próba, oczywiście z dodatkiem w innej misce VL i Beaphara, ale przyznam, że Vitapol jest ciekawie zrobiony.

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 6 lutego 2015, 14:44

Vitapol? Toż to syf, nawet ten Premium. Full ziaren i jakieś cuda, mam awersję do karm które nie mają dokładnego składu, tylko np. "produkty piekarnicze" itepe.

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 6 lutego 2015, 15:23

Jeśli chodzi o karmę crispy..:) Ja robię ''własną mieszankę'' świnkom tzn. daję trochę crispy, ziółka podstawowe,
suszoną pokrzywę, suszoną pietruszkę, suszoną koniczynkę, patyczki i gałązki jabłoni do obgryzania oraz granulat witaminowy:) Świnki to uwielbiają :) Oprócz tego, codziennie dostają różne świeże owoce i warzywa ;)
W moim przypadku nie dałabym rady utuczyć prosiaków, ponieważ prawe cały czas są na wybiegu :D
Karma vitapol? Ja kupiłam niedawno vitapol high premium magic line i szczerze mówiąc prosiaczkom baaardzo posmakowało :) Od czasu do czasu każdy może sobie pozwolić :) Ludzie też uwielbiają fastfoody, ciasta itp. ,
pomimo, że to też tuczy, każdy czasami ma ochotę zjeść coś kalorycznego :D

thecappy
Użytkownik
Świnki morskie: Bunia
Kontaktowanie:

Postautor: thecappy » 6 lutego 2015, 16:47

Mieszkasz w Jarosławiu na Podkarpaciu? Jeśli tak to mogę polecić Ci karmę Versele Laga Crispy Muesli Guinea Pigs. Kupiłem ją w tej nowej galerii na ul.Pruchnickiej ( k.Jysk ) w sklepie zoologicznym na parterze. Moja świnka wprost ją pokochała, a wg mnie cena niezbyt wygórowana, bo za 500g zapłaciłem 6,50zł.Poprzednio moja świnka cały czas jechała na Vitapolu i ciągle jej wypadała sierść, a teraz kiedy dostaje mieszankę tej karmy i płatków owisianych problem się rozwiązał. Polecam i przesyłam pozdrowienia dla Ciebie i Twoich świnek. :)

natalie98
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: natalie98 » 6 lutego 2015, 17:46

Ja daje śwince beaphar care +. Lusia ją bardzo lubi. Jeśli zainteresują cie smakołyki to polecam Versele Laga Multi Crock. Mam o smaku jabłkowym i świniak za nimi przepada ;)

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 7 lutego 2015, 12:56

Dziękuję wam :) Jeśli chodzi o galerię na Pruchnickiej, w tym zoologicznym kupiłam moją pierwszą świnkę :D

Vahillek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Vahillek » 7 lutego 2015, 16:13

Ja u siebie nigdzie w okolicy nie umiem znaleźć Verse Lagi, w jedynym sklepie gdzie widziałem 750g karmy kostkowało 27zł. Myślałem o zakupie przez internet.
http://www.telekarma.pl/c55/swinka.mors ... 0&weight=0
Zna ktoś tą stronę?
Co myślicie o tej karmie?:
http://www.telekarma.pl/p4620/versele-l ... y.1.kg.htm

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 8 lutego 2015, 11:25

Nie znam tego sklepu, ale znam inne , dobre sklepy :) W obu z nich zamawiałam i nie było żadnych problemów.Wysyłka szybko została zrealizowana :)
http://hipcio.sklep.pl/
sklep.swinkamorska.com.pl
co do karmy, moje świnki ją jadły, skład jest dobry :)
Warto ją kupić, aczkolwiek moje prosiaczki są bardzo wybredne i zostawiły kilka składników :) Za tą cenę, karma
jest godna polecenia ;)

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 8 lutego 2015, 11:28

Próbowaliście kiedyś karm z firmy JR FARM dla świnek ??

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca