Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Brak karmy, pomocy !!

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Niuniu$0404
Użytkownik
Świnki morskie: Niuniek <3
Kontaktowanie:

Brak karmy, pomocy !!

Postautor: Niuniu$0404 » 20 lutego 2015, 12:55

Witam Was, musicie mi koniecznie doradzić co mam robić.! Mój prosiaczek ma miesiąc dopiero i jest straaaaasznym żarłokiem. Dwa dni temu skończyła mi sie jego sucha karma (cavia nature) taką przyjmował już wcześniej więc postanowiłam mu nie zmieniać gdy się do mnie wprowadził. No więc przejdę do rzeczy, co mogę mu dawać do jedzenia?! W pobliskim zoologicznym nie ma jego karmy, zamówiłam już w internecie (kusząc się na dobrą promocje, bo karma droga jak cholera...) lecz dziś paczka nie dotarła !! (a zamawialam we wtorek :/) Ma być dopiero w poniedziałek :O Ratuje jak mogę , sianko ma zawsze pod dostatkiem , daje mu suchy chlebek (bez skórki) i codziennie dostaje pare kawałków ogóreczka, ale wydaje mi się że to za mało :-( dałam mu pomidorka bez skóry ale nawet nie tknął.. codziennie jak mnie widzi to piszczy strasznie i noskiem grzebie w pustej miseczce :-( 5 dni bez karmy to chyba za długo prawda? czy coś sie może stać? Wybaczcie że się tak rozpisałam, ale jestem strasznie zdenerwowana że prosiaczek mi się zagłodzi bo należy do strasznych łasuchów :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Brak karmy, pomocy !!

Postautor: Bibu » 20 lutego 2015, 13:00

Kupiłabym coś innego w sklepie, byleby coś miał do jedzenia do poniedziałku ;) a potem tradycyjnie już jego normalną karmę.

Niuniu$0404
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Niuniu$0404 » 20 lutego 2015, 13:26

Dzięki za odpowedź :-) No ja sie wahałam cały czas, bo wyczytałam gdzieś ze nie powinno się zmieniać karmy jak ma cały czas taka samą.

Emanera
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emanera » 20 lutego 2015, 14:42

Nie kupuj byle czego w sklepie.Skoro nie mają porządnej karmy (C.Nature , Beaphar ) to raczej dostaniesz tylko jakąś śmieciową typu Megan czy Animals. Nagła zmiana karmy nie jest wskazana, należałoby stopniowo ją wprowadzać mieszając z tą, którą świnka dostawała wcześniej.Zamiast bezwartościowej "karmy" podwaj warzywka i owoce: ogórek, marchew, jabłko, korzeń i natka pietruszki, korzeń selera, buraczek.

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 20 lutego 2015, 14:46

No niby nie, ale biorąc pod uwagę ile czasu jeszcze zostanie do dostawy karmy, to wydaje mi się, że lepiej dać mu choć trochę innej karmy. Ja zmieniałam prosiakom z jakiegoś no name granulatu z ich hodowli na vl cavia nature i nie zrobiłam tego stopniowo. Nic się nie stało, żadnych zmian z kupkach itp ;) po prostu obserwuj czy coś się będzie działo. Na początek daj mu mało, niech zje i obserwuj bobki.

Z drugiej strony właśnie wyswietlila mi się wiadomość odnośnie Megan czy innych karm i tu faktycznie, jak nie ma niczego lepszego w sklepie i są same takie smieciowe to lepiej dać michę warzyw. Można też dać płatków owsianych. Są bardzo sycące wiec świnka powinna się najeść na jakiś czas. Nie powinno się ich dawać za często, bo tuczą, ale myślę że w takiej sytuacji to można dać.

Niuniu$0404
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Niuniu$0404 » 20 lutego 2015, 14:58

Dziękuję Wam za odpowiedzi ! :-) I takiej małej śwince nie zaszkodzą płatki owsiane ? Akurat mam pod ręką takie płatki, jak wsypie mu wreszcie coś do miseczki to z radości oszaleje :-) Mam nadzieję że nic mu nie zaszkodzi z braku suchej karmy, obserwuje jego kupki i robi normalne tylko znacznie mniej niż wtedy kiedy jadł codziennie swoją karme :-D Tylko strasznie mi serce pęka jak mnie nawołuje przewracając swoją miseczke :-(

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 20 lutego 2015, 15:35

Wiesz, ja dawałam mojej swince płatki owsiane gdy miała takie miękkie bobki o brzydkim kształcie, gdy nie miała przyzwyczajonego brzucha do warzyw i niechcący przesadziłam z ogórkiem. Generalnie np jak świnka jest chora i chudnie, to do karmy dodaje się płatków owsianych. Ponoć działa też odkłaczająco na przewód pokarmowy. Ja daję moim łyżkę stołową raz w tygodniu. Także możesz dać ok łyżkę płatków, świnka na pewno się nasyci, a oprócz tego tradycyjnie siano i warzywa ;)

Elly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elly » 20 lutego 2015, 17:18

Dawaj mu mnóstwo siana, trochę warzyw i będzie ok. To siano jest podstawą żywienia świnki, a nie karma, więc spokojnie, śwince nic się nie stanie.

Niuniu$0404
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Niuniu$0404 » 20 lutego 2015, 17:40

Dzięki :-) Sianka ma pod dostatkiem , a płatków owsianych nawet nie chce posmakować :-D :-( Chętnie podjada suchy chlebek, jabłko, i jego ukochany ogóreczek :P Mimo braku karmy chyba jest zadowolony bo na wybiegu skacze i biega jak szalony :-) Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi :-)

Elly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elly » 20 lutego 2015, 17:41

Aaa, właśnie! Nie wolno dawać świnkom chleba, bo fermentuje im się w brzuszku i może powodować problemy z przewodem pokarmowym.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca