Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Brak zainteresowania karmą

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Brak zainteresowania karmą

Postautor: Konto usunięte » 21 czerwca 2015, 14:46

Sernik pisze:
cornice pisze:Jeżeli masz odpowiednią wiedzę o zawartości wartości odżywczych żywności (w warzywach i ziołach) to możesz, karma się z tego składa. Ale wątpię a niedobory mogą się długo nie ujawniać a po czasie będzie za późno. Ludzie żywiąc się nieracjonalnie też mówią że jest ok a w rzeczywistości chorują więcej i umierają szybciej od ludzi zdrowo jadających.
Nie chodzi tu o Twoje 20 zł tylko o długofalowe zdrowie świnki.

Przecież nie chodzi mi tu o kwestię pieniędzy, nie mam zamiaru oszczędzać na jej zdrowiu.
Zdaję sobie sprawę jakie zadanie ma karma, ale skoro świnka jej nie je to tak samo jakby jej nie dostawała.

Może mogłabym spróbować mieszać karmę (Cavia Nature) z płatkami owsianymi, które jej smakują? Myślicie, że to coś pomoże?

Skoro wyjada tylko to co jej smakuje to raczej karmy też nie ruszy (chociaż niektóre forumowe świnki dawały się na to nabrać i przy okazji jadły wszystko). Próbuj nic na tym nie stracisz :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
paulina.natalia
Użytkownik
Świnki morskie: Julian, Maniuś
Kontaktowanie:

Postautor: paulina.natalia » 21 czerwca 2015, 15:50

Kupowałam karmę w prywatnym sklepie i tam dostałam 4 próbki i trochę karmy z opakowania sprzedawanej na wagę :)

Świetne są też poduszeczki z nadzieniem Versele Laga, Complete Crock. Mają nadzienie smakowe, mój Klusek pokochał te z jabłkiem.

Awatar użytkownika
paulina.natalia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulina.natalia » 21 czerwca 2015, 15:53

Tami, ja zaryzykowałam z CC i się nie sprawdziła, bo faktycznie próbek z Versele Lagi raczej nie ma, podobno właśnie ten producent uważa, że karma jest na tyle super, że nie trzeba jej reklamować. Ale na pewno Beaphar ma próbki ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 22 czerwca 2015, 7:38

Z CC ryzykować nie będę. Poszukam próbek nawet gdyby miały być płatne to i tak to jest lepsze rozwiązanie niż znowu kupowanie całej karmy. Tak sobie jeszcze rozmyślam, jeśli trafi mi się druga świnka, która będzie jadła chętnie karmę to może młodsza widząc większą też zacznie z czystej zazdrości, że może je coś lepszego :)

Sernik
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sernik » 22 czerwca 2015, 15:55

paulina.natalia pisze:Kupowałam karmę w prywatnym sklepie i tam dostałam 4 próbki i trochę karmy z opakowania sprzedawanej na wagę :)

Świetne są też poduszeczki z nadzieniem Versele Laga, Complete Crock. Mają nadzienie smakowe, mój Klusek pokochał te z jabłkiem.

Moja karma (Cavia Nature) właśnie się skończyła (czyli ostatnia miseczka wylądowała w koszu, jak zwykle). O poduszeczkach z nadzieniem nie słyszałam, ale brzmi to ciekawie więc jeśli w sobotę znajdę je w sklepie to kupię :)

Właśnie trochę czytałam o Crock Complete i zastanawiam się czy w związku z obecnością mleka i produktów pochodzenia mlecznego ten produkt nadaje się dla świnek? Opisano go jako przysmak, czyli raczej nie używać go w zastępstwie za karmę?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 22 czerwca 2015, 17:53

Sernik pisze:
Moja karma (Cavia Nature) właśnie się skończyła (czyli ostatnia miseczka wylądowała w koszu, jak zwykle). O poduszeczkach z nadzieniem nie słyszałam, ale brzmi to ciekawie więc jeśli w sobotę znajdę je w sklepie to kupię :)

Właśnie trochę czytałam o Crock Complete i zastanawiam się czy w związku z obecnością mleka i produktów pochodzenia mlecznego ten produkt nadaje się dla świnek? Opisano go jako przysmak, czyli raczej nie używać go w zastępstwie za karmę?

Generalnie świnkom nie powinno się podawać jedzenia, które zawiera mleko i jego pochodne, ale jak dasz jakiś tego typu przysmak raz na jakiś czas to przecież śwince nic się nie stanie. Ja kupiłam o smaku marchewkowym, świniak zjadł kilka z chęcią, a reszta póki co czeka na lepsze czasy, bo się panience znudziła :) Ponoć najlepsze są właśnie jabłkowe. Z nowości prosiczka dzisiaj po raz pierwszy spróbowała cukini i się zakochała :shock: a ponoć prośki nie za bardzo ją lubią. No, ale co się dziwić jak ona papryki nie rusza, a marchewkę i ogórka tylko podgryza. Dziwny ma gust :lol:

Sernik coś mi intuicja mówi, że te nasze prośki by się ze sobą nieźle dogadały ;)

Awatar użytkownika
paulina.natalia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulina.natalia » 22 czerwca 2015, 18:07

Na pewno może być tylko dodatkiem :) Ponieważ jeszcze dokarmiamy Kluska ze strzykawki ja po prostu na zachętę miksuję mu Care + z Cavia Complete i jedną poduszeczką (tak, żeby karmy wystarczyło na kilka strzykawek) i wtedy Klusek chętniej je. Jabłkowe cudnie pachną ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 22 czerwca 2015, 21:05

A jak jest z kolbami? Ja jeszcze żadnej nie kupiłam i się zastanawiam jaką firmę wybrać i smak, żeby śwince smakowała.

Awatar użytkownika
cornice
Użytkownik
Świnki morskie: Rozi, Hela, Fenia, Korso
Kontaktowanie:

Postautor: cornice » 22 czerwca 2015, 21:49

Nie kupuj kolb w ogóle. To śwince niepotrzebne i są niezdrowe, lepiej dać zwierzakowi codziennie kawałek jabłka więcej niż szkodliwą dla zdrowia kolbę.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 25 czerwca 2015, 8:07

Sernik i co tam u Was? Kupiłaś inną karmę czy zostajesz przy zieleninie? Ja dzisiaj otworzyłam ostatnią paczkę CN, prosiczka podeszła, powąchała i poszła wcinać trawę. Dziewczyny co kupić jak świnka codziennie obgryza meble? Gałązki jabłoni czy porzeczki mało ją interesują. Może domek drewniany zaspokoi jej potrzeby?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca