Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wapienka i witaminy?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Frania
Użytkownik
Świnki morskie: Frania
Kontaktowanie:

Wapienka i witaminy?

Postautor: Frania » 22 grudnia 2015, 14:40

Witam.
Mam nową świnkę Franię, która ma ok. 1,5-2 miesiące. Miałam już świnkę morską, ale niestety była chora i odeszła :( . Moje pytanie dotyczy tego, czy mogę podawać takiej młodej Frani różne wapienka i witaminy (np. C w pastylkach) przeznaczonych dla tych zwierzaków? Czy warto, zasmakuje jej czy nie? Wiem oczywiście, że każda świnka ma własny gust, ale pytam tak ogólnie. A Wy dajecie Waszym prosiaczkom jakieś witaminy? ;)
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Wapienka i witaminy?

Postautor: befana30 » 22 grudnia 2015, 15:04

Jesli chodzi o wit c to najlepsza jest w kroplach, a nie pastylkach- ale wtedy, gdy swinka wykazuje braki lub po prostu nie dostaje odpowiedniej dawki w normalnej, swiezej diecie, wystarczy to nadrobic zapewniajac jej codziennie cos co ta wit posiada, podpinam link
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=111

Natomiast co do wapienka osobiscie odradzam- wole, aby proski scieraly sobie zabki w naturalny sposob na twardym pokarmie, sianku, galazkach czy zwyklym, surowym kawalku drewna- podrzucam link z forum, znajdziesz wypowiedzi innych uzytkownikow na ten temat ;)
viewtopic.php?t=3179
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2015, 15:22 przez befana30, łącznie zmieniany 1 raz.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Frania
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Frania » 22 grudnia 2015, 15:11

Dziękuję befana30 ;)
A co do gałązek, to jakie można podawać świnką i czy z liśćmi? Czytałam, że gałązki drzew owocowych, ale nie jestem pewna...

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 22 grudnia 2015, 15:21

Owszem, mozesz podawac galazki drzew owocowych, jak i liscie :) poczytaj caly dzial zywienia na wyzej podpietym linku- beda wymienione rowniez galazki oraz liscie z innych jadalnych dla proskow drzew ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Frania
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Frania » 22 grudnia 2015, 15:30

Dzięki bardzo. :)

Wróć do „Żywienie”