Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

ogród w mieszkaniu- czyli jak dogodzić śwince - FOTORELACJA

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Re: ogród w mieszkaniu- czyli jak dogodzić śwince - FOTORELACJA

Postautor: chupakabra » 10 kwietnia 2016, 23:08

GalaxySparkle pisze:Racja, pleśń inaczej by wyglądała. Ale co to w takim razie jest? Na moich nigdy czegoś takiego nie zauważyłam, a z pewnością nie podałabym świnkom gdyby coś podejrzanego się pojawiło.

Dziwnie to wygląda, zaglądałam do mojej "uprawy" i wyrasta coraz więcej trawy, ale ja chyba przesadziłam z podlewaniem, do tego trzymałam to pod folią. Jakby ktoś mógł wstawić swoje podrostki to bym mogła porównać czy to normalne te jakby włoski na korzonkach.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ita79 » 11 kwietnia 2016, 0:35

te "puszyste korzenie" to nie żadna pleśń tylko tak jak wspomniała befana30 - korzenie poboczne- czyli norma. Teraz lepiej całą hodowlę spryskiwać wodą niż podlewać, bo za dużo wody szybko może doprowadzić do gnicia.

Ja u siebie miałam już tyle tacek nastawianych w domu, że postanowiłam wynieść na balkon jak się ociepliło. Najwyraźniej jednak noce są nadal zbyt chłodne , bo "trawka" tam wyhamowała ze wzrostem i wręcz zaczęła marnieć. W domu natomiast od kiedy kaloryfery nie grzeją prawie wcale też jakoś trudniej mi utrzymać nasiona by nie zgniły zanim wykiełkują.. a temperatura się nie zmieniła niby, ale może wilgotność tak (przy kaloryferach mogło być bardziej sucho) .

Dziś wycięłam kilka tacek zboża i postanowiłam zasuszyć (nie wiem czy się uda) , bo świnki i tak dostają już głównie zwykłą trawę z podwórka.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 11 kwietnia 2016, 7:12

Ooo wlasnie, to u mnie z domowa wysiewka takie problemy dziwne wyskakuja- niby zimno nie jest, wilgosci duzej nie ma, ale albo nic nie wyrosnie, albo z opoznionym zaplonem :lol:
Posadzilam w domu pietruszke, peperoncini (to dla mnie rzecz jasna :D) bazylie chyba z poltoramiesiaca temu- juz to spisalam na straty, az dojrzalam ze jednak zakielkowalo, ale cos slabo idzie w gore, w sumie miejsca lepszego w mieszkaniu bym nie znalazla, bo na parapecie w kuchni odpowiednio naslonecznione i wilgoc sie utrzymuje, czyli cieplo+wilgoc powinno isc w gore jak grzyby , a tez jesli ziemia jest wilgotna to nie podlewam, wiec nie pozostalo mi nic innego jak cierpliwie czekac i sie modlic by nie padlo :lol:
A jak bedziesz suszyla? jesli ci wyjdzie to sie pochwal :) sprobuje twojego opatentowania- u mnie przez tydzien bylo slonce, wynioslam troche na taras w nadziei, ze moze sie uda, nic z tego jednak nie wyszlo.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 12 kwietnia 2016, 16:53

Zgodnie z waszymi opiniami na temat owych włosków na korzeniach, postanowiłam dać szansę mojej uprawie. :P Całkiem ładnie rośnie. :tooth:
Załączniki
IMG_0928.JPG

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 12 kwietnia 2016, 16:59

A widzisz... i pomyslec, ze chcialas to spisac na strate :naughty: ladnie rosnie, a jak szybko skoczylo w gore! :D

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 12 kwietnia 2016, 17:25

Czyli chcecie mi powiedzieć, że to, co wzięłam za pleśń to były korzonki i że przez to 7 tacek ziarna poszło "w kibel"? :cccc
Eksperymentu nie będę powtarzać, bo wychodzi już całkiem ładna trawa na zewnątrz.

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 12 kwietnia 2016, 17:59

Ulfhildr pisze:Czyli chcecie mi powiedzieć, że to, co wzięłam za pleśń to były korzonki i że przez to 7 tacek ziarna poszło "w kibel"? :cccc
Eksperymentu nie będę powtarzać, bo wychodzi już całkiem ładna trawa na zewnątrz.

Ja tak swoje 2 czy 3 podejścia wyrzuciłam :lol:

chupakabra pisze:Zgodnie z waszymi opiniami na temat owych włosków na korzeniach, postanowiłam dać szansę mojej uprawie. :P Całkiem ładnie rośnie. :tooth:

Ładna plantacja, normalnie zazdroszczę, będzie foch :bag: :lol:

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 12 kwietnia 2016, 18:03

Wycieplas az 7 tacek...! :sleepy: :rotfl: niesamowita jestes :lol: wiesz co to ja mam taka mala rade- zanim wyrzucisz nastepna to sie pochwal najpierw na forum :naughty:
W sumie niewiadomo czy to byla plesn czy korzonki- a wygladalo tak samo..? :naughty:

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 12 kwietnia 2016, 19:27

chupakabra pisze:Zgodnie z waszymi opiniami na temat owych włosków na korzeniach, postanowiłam dać szansę mojej uprawie. :P Całkiem ładnie rośnie. :tooth:

Ładna plantacja, normalnie zazdroszczę, będzie foch :bag: :lol:[/quote]

Hehe zobaczymy za kilka dni jak to będzie wyglądało, mam nadzieję, że prosiak chętnie zje ;p

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 12 kwietnia 2016, 19:28

befana30 pisze:Wycieplas az 7 tacek...! :sleepy: :rotfl: niesamowita jestes :lol: wiesz co to ja mam taka mala rade- zanim wyrzucisz nastepna to sie pochwal najpierw na forum :naughty:
W sumie niewiadomo czy to byla plesn czy korzonki- a wygladalo tak samo..? :naughty:

Mi było szkoda 3 misek wyrzucić co dopiero 7 :tooth: Nie ma to jak forum i opinia kogoś innego ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca