Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zachęta do obgryzania gałązek

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Petunia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zachęta do obgryzania gałązek

Postautor: Petunia » 22 sierpnia 2007, 16:58

Otóż usłyszłam na innym forum że świnki morskie mogę obgryzać patyki z poszczególnych drzew. Ja sama zerwałam gałązke z brzozy. Ale teraz kiedy wisi w klatce mój Ziomuś nie chce jej obgryzać. NIe wykazuje żadnego zainteresowania. Jak zachęcić go do obgryzania?

A pill to make you numb
A pill to make you dump
A pill to make you anybody else
But all the drugs in this world
won't save her from herself

Marilyn Manson-Coma White

Awatar użytkownika

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Re: Zachęta do obgryzania gałązek

Postautor: Brila » 23 sierpnia 2007, 10:57

Moim zdaniem, świnki nie powinno zmuszać się do czegokolwiek, ale jeżeli Ci na tym zależy, to możesz przy gałązce położyć jego ulubiony smakołyk, może wtedy wykaże się większym zainteresowaniem. Możesz też "natrzeć" gałązkę Ziomalowym smakołykiem, świnka, poczując zapach "czegoś dobrego", może spróbuje ją obgryzać.

Jeśli chodzi Ci o ścieranie zębów, kup Ziomalowi kolbę albo wapno w kostce, jednak moje świnki wapna nie jadają, za to Nike przepada za kolbą z owocami leśnymi. Inny sposób to wysuszony chleb lub bułka, jednak tu nie mam pewności, nie próbowałam na swoich świnkach.

EDIT: Może też być tak, że gałązka z brzozy nie odpowiada Ziomusiowi. Spróbuj "podarować" mu gałązkę akacji na wiosnę. Wtedy będzie o wiele smaczniejsza! :)

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Wróć do „Żywienie”