Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nie je karmy :(

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
edyta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nie je karmy :(

Postautor: edyta » 20 stycznia 2008, 12:28

Mój prosiek nie je karmy :( od zawsze bo jego dawni państwo nie uczyli go jeść karmy dla prośków :(
I nie wiem czy to jest dobre bo jak mu karmę kupiłam wyjadł samo zborze a resztę zostawił :(
Odpiszcie czy to normalne jest :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
firuzz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nie je karmy :(

Postautor: firuzz » 20 stycznia 2008, 13:54

Mój prosiak karmę jadł wybiórczo: wyjadał jakieś dodatki, a ziarenek nie jadł. Jak zostawało, to co nie smakowalo mu, to wyrzucał miseczkę :zdziwiony: Teraz zmieniłam mu karmę na bardziej zróżnicowaną pod względem składników i wsuwa aż mu się uszy trzęsą :D Dodatkowo, tak w razie co, kupiłam ceramiczną miseczkę, najcięższą jaką tylko znalazłam i po kłopocie :P Może to kwestia rodzaju karmy?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Albo Hakuna Matata albo nic.

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 20 stycznia 2008, 14:31

to, że go nie uczyli jeść karmy nie jest normalne, ale to, że prosiaki nie czyszczą miski do dna ze wszystkiego jest jak najbardziej normalne. Moja świnie też sporo zostawiają, ale odkąd im daje inną karme zostawiają mniej niż dotychczas. To tak jak z ludzmi tez nie wszystko lubisz, nie? :S

edyta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: edyta » 20 stycznia 2008, 15:17

Karmy dawałam mu bardzo różne i wyjadł tylko zborze a miska została ze wszystkim innym O_o Miseczki też miał różne i nic :( Jego dawni państwo nie uczyli go jeść i pić a miał już dwa miesiące, więc jak go od nich kupiłam nauczyłam go pić, a karmy je zborze i to też jeden rodzaj.

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 20 stycznia 2008, 15:19

Jak napisały moje poprzedniczki, jest normalne, że świnka wybiera sobie ziarna spośród innych dodatków . Może wyczuwa jakieś chemikalia, które by jej zaszkodziły ? Warto poeksperymentować i kupić jeszcze inne karmy, z innych firm. Radzę uważać na Vitapol - kiedyś był (a może i jest) temat o robakach w pokarmach Vitapolu.
To tak jakbyś kochała frytki, a nienawidziła wątróbki - co być wybrała, gdyby było wymieszane ?
Tak samo jest z prośkami :)

I radzę Ci nie zamartwiać się wszystkim ;) Nie ma co panikować, wystarczy pomyśleć z innego punktu widzenia i już się jest spokojniejszym.

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 20 stycznia 2008, 15:27

Spróbuj inne karmy, polecam firmy Versele-Laga lub Vitakraft.

Duszek [*]

edyta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: edyta » 20 stycznia 2008, 16:34

Faktycznie raz dawałam śwince Vitapol O_o to była karma pierwsza może dlatego :)

SwinkaMorskaDyzio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SwinkaMorskaDyzio » 20 stycznia 2008, 17:27

Ale napisałaś że je zborze :D to niejest żle to tylko kwestia czasu :) i ktoś tu pisał że tylko wyjada same smakołyki :D to tak jak mój kiedyś ;p zmieniłem karme na owiele lepszą gdzie są same smakołyki :D więc niemuszęsię martwić .

edyta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: edyta » 20 stycznia 2008, 22:37

Dziękuje za pomoc moja świnka jest po prostu wybredna :P:P

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 21 stycznia 2008, 10:07

Co do robaków w Vitaplu - to robaki mogą pojawić się w każdej karmie - nawet w tej najlepszej - rzadko to jest wina producenta, ale raczej składowania w magazynie czy w samym zoologiku na zapleczu.
Ja już dosyć długo używam Vitapol, i nigdy nie trafiłam na robale, a świnie wcinają ją ze smakiem.

Jedynym rozwiązaniem na wbredne świnki - jest zmiana karmy na granulat - jest ujednolicona - nie ma ziarenek, chrupek itp., więc świnia nie ma w czym wybierać, a wszystkie składniki są zmielone i uformowane w jednakowe pałeczki :)
Dzięki granulatowi jest pewność, że świnka zje wszystko co jest jej potrzebne i mniej się marnuje ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca