Opinię witaminie C zaszargały doświadczenia, głównie In vitro (m.in. z izolowanym z Komorek DNA przetrzymywanym w roztworze o dużym stężeniu witaminy C), które wykazały dwoistą naturę tego związku. Okazało się, że kwas askorbinowy może wykazywać również działanie prooksydacyjne. Początkowo sądzono, że taką aktywność wiamina C, może ujawnić tylko w obecności jonów metali przejściowych. Tymczasem w przeprowadzonych kilka lat temu badaniach z Center fot Cancer Pharmacology (University Of Pennsylvania, USA) wykazali, że kwas askorbinowy bardzo łatwo oddaje elektrony na wodoronadtlenki lipidowe, które zostają przekształcone w związki genotosyczne uszkadzające DNA komorki. Związki te to 4-okso-2nonenal; 4,5-epoksy-2[E]-denecol i 4-hydroksy-2-nonenal. Ten drugi jest szczególnie niebezpieczny – może prowadzić do powstania wysoce mutagennego uszkodzenia DNA komórek człowieka. Czynnikiem wspomagającym mutagenne działanie witaminy C jest obecność jonów żelaza (patrz: „Choroby z żelaza”, „WiŻ” 9/2006)i miedzi, co można tłumaczyć udziałem tej witaminy w reakcji Fentona prowadzącej do powstania rodników hydroksylowych.
Przeprowadzono badania, w których ochotnicy przyjmowali przez kilkanaście tygodni witaminę C w zwiększonych dawkach łącznie z solami żelaza. W limfocytach krwi (białych krwinkach) pobranych następnie od tych osób wykryto aż 13 typów zmodyfikowanych zasad azotowych („liter” kody genetycznego) DNA tych komórek. (Ciekawe jednak, że jednocześnie odnotowano spadek poziomu typowej mutagennej 8-oksoguaninym go może wskazywać raczej na ochronną, antyoksydacyjną, czyli pozytywną aktywność witaminy C.
(…)
Poza tym nadmierne dawki witaminy C, zamiast hamować, mogą także przyśpieszać miażdżyce tętnic i zwiększać ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, a także powodować brak apetytu, zmęczenie, trudności w koncentracji, rozdrażnienie, apatię i zaburzenia snu.
Najlepiej, gdy witamina C jest przyjmowana w postaci naturalnej. Owoce i warzywa są zasobne nie tylko w witaminy, ale i wiele innych związków skutecznych w ochronie naszych komórek przed wolnymi rodnikami, jak np. flawonoidy i antocyjany. Ponadto witaminy w formie naturalnej są lepiej przyswajane przez organizm.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości