sasajo pisze:Moja świnka co 2 godziny dopomina się zielonki.
sasajo pisze:.Czy te częste karmienie jej nie zaszkodziDodam jeszcze,że oprócz zielonki lubi sianko i ziarenka.Donich ma stały dostęp...

Możliwe, że nie smakuje mu to siano które ma i ta karma, może nie lubić akurat marchewki i jabłek. Spróbowałabym stopniowo wprowadzać inną karmę (podobno Versele Laga Cavia Nature jest szczególnie lubiana przez wiele świnek) i nowe siano (za smaczne uważane są sianka Zuzali, ja polecam też sianko Węgrowskie) oraz inne warzywa i owoce: pomidory, ogórki, kalarepa, rzodkiewka etc.
 Możliwe, że nie smakuje mu to siano które ma i ta karma, może nie lubić akurat marchewki i jabłek. Spróbowałabym stopniowo wprowadzać inną karmę (podobno Versele Laga Cavia Nature jest szczególnie lubiana przez wiele świnek) i nowe siano (za smaczne uważane są sianka Zuzali, ja polecam też sianko Węgrowskie) oraz inne warzywa i owoce: pomidory, ogórki, kalarepa, rzodkiewka etc. Oczywiście nie dostaje wszystkiego na raz, zawsze dostaje marchew i urozmaicam mu różnym warzywem i owocem. Nie ruszy, zje tylko marchew i też nie dużo. Jadłby tylko cykorię... Francuski piesek?? pokarm dostaje rano i wieczorem, dużo tego wyrzucam bo dostaje za każdym razem świeże.
 Oczywiście nie dostaje wszystkiego na raz, zawsze dostaje marchew i urozmaicam mu różnym warzywem i owocem. Nie ruszy, zje tylko marchew i też nie dużo. Jadłby tylko cykorię... Francuski piesek?? pokarm dostaje rano i wieczorem, dużo tego wyrzucam bo dostaje za każdym razem świeże. 

W związku z rozpoczęciem sezonu na odpoczynek świnek na świeżej i zielonej trawce, pytanie jak w temacie. Wszystko dlatego, że moje świnki były dziś na trawce z dwie godzinki i ciągle żuły i żuły sobie tą zielonkę, aż w końcu się przestraszyłam że się przejedzą i jeszcze się to źle skończy :/ Czy zjedzenie za dużej ilości trawy może być szkodliwe ?
 W związku z rozpoczęciem sezonu na odpoczynek świnek na świeżej i zielonej trawce, pytanie jak w temacie. Wszystko dlatego, że moje świnki były dziś na trawce z dwie godzinki i ciągle żuły i żuły sobie tą zielonkę, aż w końcu się przestraszyłam że się przejedzą i jeszcze się to źle skończy :/ Czy zjedzenie za dużej ilości trawy może być szkodliwe ? 

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości