Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

ile świnkom dawać jedzenia?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Justysia

ile świnkom dawać jedzenia?

Postautor: Justysia » 28 kwietnia 2011, 16:27

hej wszystkim :) mam nadzieje, że mi pomożecie, bo mam kilka pytań dotyczących karmienia
od wczoraj opiekuje się świnkami mojej kuzynki, która niestety teraz przebywa w szpitalu (problemy z ciążą) a jej mąż nie może poświęcać odpowiedniej ilości czasu prosiakom, bo pracuje i teraz każdą wolną chwilę spędza przy Jowicie
dostałam od niego karmę, ważywa (ogórka, paprykę, marchew, pietruszkę, żodkiew) i owoce (banana, jabłko, gruszkę) i powiedział, że jak mi się coś skończy to mam dawać znac a on mi kolejne porcje przywiezie
ale właśnie ile im tego dziennie dawać? są to dwa samce- Ben i Stiller, mają ok roku
czy powinnam coś jeszcze dokupić? nie cgcę mu głowy zawracać tymi pytaniami, bo wiem, że teraz ma większe problemy na głowie, więc licze na waszą pomoc :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: ile świnkom dawać jedzenia?

Postautor: vagina_denata » 28 kwietnia 2011, 21:04

Kup im siano. Świnki powinny mieć cały czas dostęp do wody, siana i karmy, więc gdy je zjedzą po prostu dokładaj. Warzywa/owoce powinno się dawać 2-3 razy dziennie, ale nie jakieś ogromne porcje, 5 cm marchwi na świnkę to już świat i ludzie. :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Laniutek
Użytkownik
Świnki morskie: Rose : )
Kontaktowanie:

Re: ile świnkom dawać jedzenia?

Postautor: Laniutek » 28 kwietnia 2011, 21:10

Ważne jest sianko, którego świnki powinny mieć w klatce zawsze pod zapasem.
Oczywiście norma to stały dostęp do świeżej wody.
Najlepiej karm je trzy razy dziennie. Pełna miseczka suchego i rano, wieczorem - warzywa, owoce. Są dwie, więc potrzebują rzecz jasne więcej jedzenia.

Zawsze pozostaniemi razem.
Zawsze pozostaniemy razem w naszych sercach.

Obrazek

Wróć do „Żywienie”