Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Otyłość + widmo problemu z zębami

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Re: Otyłość + widmo problemu z zębami

Postautor: Nefele » 10 września 2011, 12:54

Becia kilka postów wyżej pisałam, że Zulson to bardzo ruchliwa świnka i płci także nie pomyliłam... Gdy był mały miałam wątpliwości, kupowałam go nawet jako samicę, nawet weterynarz twierdził, że to samica, ale z biegiem czasu urosły mu nie podważalne dowody ;). Poza tym nie wiem skąd by miała wziąć się niespodzianka, powietrzem by się nie zapłodnił (gdyby nawet był samicą :lol: )

Ruby Anger i Nugatka dziękuję za podpowiedzi :). Gryzaki HP na 100% kupie! Postaram się też o to prasowane siano - wygląda super :). Ponadto w poniedziałek będę w większym mieście to też się postaram o jakąś lepszą karmę dla niego. Ale sama mam wątpliwości czy on jest jakiś otyły... Jest strasznie żywotny i skoczny. No ale dobra karma i gryzaki na pewno mu nie zaszkodzą :).

Dziękuję za pomoc ^^

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 10 września 2011, 13:45

Gucio01 pisze:Co do dietki może pomogę --> viewtopic.php?t=3475
nugatka napisała jak i co po kolei :D nie pamiętam chyba na 4 tygodnie.
Co do zębów, może daj mu kolbę, i dużo sianka :D i gałązki (nie wiem co dalej) :roll:

Gucio, czy ty czasem myślisz przez chwile zanim coś palniesz? :roll:

Nefele pisze:Ponadto czy powinnam mu jakoś wydzielić tę karmę? Do tej pory miał po prostu pełną do połowy miskę i jak chciał to podjadał. Oczywiście w klatce zawsze ma świeże siano i wodę a także dwa razy dziennie dostaje świeże warzywa z ogródka (w zależności od dnia dostaje):
- kawałek jabłka
- kawałek marchewki
- kawałek ogórka
- kawałek gruszki
- botwinę
- natkę pietruszki
- koperek

- liście z jabłoni i gruszy, wykiełkowany owies (chyba to się owies nazywa, albo żyto, nigdy nie pamiętam), liście truskawek, malin i jeżyn, porzeczek i borówki
- liście rzodkiewki
- sałatę
- mniszek lekarski i babkę lancetowatą,
a także raz czy dwa kawałek liści chrzanu

Nie wydzielaj karmy, twardy granulat ściera zęby, więc jak Zulson nie podjara się gryzakami to twarda karma utrzyma jego siekacze w dobrej długości.
Pozaznaczałam kolorami Twój cytat: gruszka jest czerwona, bo zawiera dużo cukru i kalorii, jabłko pomarańczowe, bo również jest dosyć kaloryczne (ale mniej słodkie). Zielone są te produkty, które nie zaszkodzą nawet spaślaczkowi.
Z marchewką nic nie zrobiłam, bo jest średnio kaloryczna.
Co do liści rzodkiewki, to rzodkiewka zawiera bardzo wiele szczawianów - nie wiem czy liście też, ale ja bym na wszelki wypadek z nimi uważała.

A swoją drogą, to zgadzam się z nugatką, 1200g to normalna waga jak na samca. Chyba, że świnka jest wyjątkowo drobna i "krótka", ale przeciętny samiec waży właśnie koło tego.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

emmusia1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: emmusia1 » 10 września 2011, 13:53

a jak mozna wstawic zdjecie? bo za kazdym razem jak chce ustawic awatar to zjdecie zawsze jest za duze

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 10 września 2011, 14:32

Nefele pisze:Becia kilka postów wyżej pisałam, że Zulson to bardzo ruchliwa świnka i płci także nie pomyliłam... Gdy był mały miałam wątpliwości, kupowałam go nawet jako samicę, nawet weterynarz twierdził, że to samica, ale z biegiem czasu urosły mu nie podważalne dowody ;). Poza tym nie wiem skąd by miała wziąć się niespodzianka, powietrzem by się nie zapłodnił (gdyby nawet był samicą :lol: )

Ruby Anger i Nugatka dziękuję za podpowiedzi :). Gryzaki HP na 100% kupie! Postaram się też o to prasowane siano - wygląda super :). Ponadto w poniedziałek będę w większym mieście to też się postaram o jakąś lepszą karmę dla niego. Ale sama mam wątpliwości czy on jest jakiś otyły... Jest strasznie żywotny i skoczny. No ale dobra karma i gryzaki na pewno mu nie zaszkodzą :).

Dziękuję za pomoc ^^

Byłam pewna, że masz dwa prosiaki. :oops: :lol: Coś mi się ubzdurało w takim razie. Zrób coś z tym Vitapolem, powodzenia. :)

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 11 września 2011, 18:01

Nefele pisze:- liście rzodkiewki noł, noł noł! rzodkiewki zawierają bardzo dużo szczawianów i można je podawać max. 1-2 razy w miesiącu!

Jesteś pewna? Powiem Ci, że nigdy o tym nie słyszałam... Na stronie Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim nie ma ograniczeń w podawaniu rzodkiewki: "Zalecane podawanie: jedna rzodkiewka co drugi, trzeci dzień". To znaczy nie podważam tego, że rzodkiewka zawiera szczawiany, ale już sama nie wiem... 1-2 raza w miesiącu to strasznie rzadko :). Wprawdzie nie podawałam Zulsonowi liści więcej jak 3 razy w miesiącu ale już sama nie wiem. Przydałoby się zgłębić temat ^^.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 września 2011, 18:33

Byłam, ale już nie jestem, nie mogę znaleźć tego źródła... ok, nie wykluczam, że coś mi się pomerdało, wycofuję się z wypowiedzi, sorry :p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 11 września 2011, 19:04

Hehe spoko :). Jakbyś je kiedyś znalazła to podeślij mi :). I dziękuję za pomoc!

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”