Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

karmienie tylko świeżymi warzywami

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
lord boss
Użytkownik
Świnki morskie: Kędzior i kudłaty
Kontaktowanie:

karmienie tylko świeżymi warzywami

Postautor: lord boss » 28 grudnia 2011, 16:57

witajcie,
moje dwa rozbrykane cielaki uwielbiają wcinać świeże owoce i warzywa, czy podając chłopakom świeże jedzonko mogę zrezygnować z suchej karmy ? wychodzę z założenia że zielenina jest zdrowa. marchew i inna zielenina jest na tyle tania że mogę ich karmić tylko tym. dziś np na widok sałaty to szału dostały.
aby ścierały sobie ząbki mają kolbę i skórkę chleba.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
cukier101
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia
Kontaktowanie:

Re: karmienie tylko świeżymi warzywami

Postautor: cukier101 » 28 grudnia 2011, 17:05

Raczej nie, powinno się podawać suchą karmę i świeże owoce i warzywa ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Free
Użytkownik
Świnki morskie: ♂DIDOLEK♂
Kontaktowanie:

Postautor: Free » 28 grudnia 2011, 17:07

Sucha karma to przecież podstawa a warzywa i owoce to dodatek, więc myślę , że odstawienie suchej karmy to nie jest dobry pomysł ;)
ruby_anger pisze:
Engi pisze:Niektórzy posiadacze świnek w ogóle nie dają suchego i świnki żyją i maja się dobrze. Więc karm je tylko warzywami, oczywiście większa ilością

Glupota,swinki musza jesc sucha karme,potrzebna do prawidlowego metabolizmu i scierania zebow,swiki wytrzymaja 2 dni bez suchej karmy,ale jak najszybciej kup dobra i zrob zapas ;)

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 28 grudnia 2011, 17:26

Jak się o tym nie naczytałeś i jesteś w tym świeży TO NIE REZYGNUJ Z KARMY! Ja wychodzę z założenia że karma i siano jest podstawą. Nie rezygnuj z karmienia świnek świńską karmą ( i najpierw trochę o tym poczytaj ), a że świnki dostają szału na punkcie zieleniny to normalne ( nie bądź pewny, że jest taka świeża, bo to wszystko praktycznie psikane ).

Edit: Proponuję nie utrudniac sobie zycia i w dalszym ciągu traktowac siano i zwyczajne jedzenie dla swinek jako podstawa, warzywa, owoce, kolby jako dodatek. I co do scierania zębów chlebkiem ; zakup lepiej coś z Herbala, ja mam gryzaczki warzywne (są też kminkowe, melisowe itp) do ścierania siekaczy.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 grudnia 2011, 17:48

Świnki nie mogą jeść pieczywa, odstaw ten chleb.
Takie żywienie jest możliwe, ale tylko jeżeli właściciel świnek ma dostęp do warzyw i owoców naprawdę dobrej jakości i ma bardzo dużą wiedzę na temat żywienia świnek i ogółem roślin (ich składniki odżywcze, zmiany tychże w ciągu roku, w zależności od pogody itp). Generalnie odradzam każdemu kto nie jest doświadczonym specem.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 28 grudnia 2011, 18:33

To nie jest złe żywienie, jednak może to być utrudnienie. Moim zdaniem im świnka je różnorodniej tym lepiej dla niej i lepiej nie wycofywać pokarmów z diety.
Po pierwsze trzeba się na tym dobrze znać, aby odpowiednio zbilansować dietę, szczególnie jeśli chodzi o stosunek wapnia do fosforu. Zadbać również o odpowiednią dawkę wit C.
Nie rozumiem komentarzy typu "nie można żywić bez karmy" - granulaty, pasze to wszystko stworzone jest z naturalnych składników, przez człowieka i ma ułatwić karmienie osobom, które nie mają czasu lub wiedzy.
Absolutnie nie jest to hit, ani najlepsze żywienie. Dużo zdrowsze na pewno są nie przetworzone produkty.

Jeśli ,masz sporo czasu i dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców to ułóż dietę dla swojego prosiaczka, karmę podawaj w małych ilościach - ja bym nie odstawiała jej całkowicie. Chociażby z tego powodu, że sporo karm ratunkowych ma podobny skład, lub nawet na szybko można rozmoczyć karmę i podać strzykawką. Jeśli organizm nie będzie do niej przyzwyczajony może pogorszyć stan zamiast poprawić.
Ponad to, przy biegunkach zazwyczaj odstawia się świeże jedzenie i podaje tylko siano, granulat - tak szybciej mija biegunka. I tu to samo co wyżej, świnka musi być przyzwyczajona do karmy.

Ja polecam ułożyć dobrą dietę warzywno-owocową do tego np 2x w tygodniu trochę granulatu + mnóstwo siana, jakieś zioła, może sieczki dla konia.

Awatar użytkownika
lord boss
Użytkownik
Świnki morskie: Kędzior i kudłaty
Kontaktowanie:

Postautor: lord boss » 28 grudnia 2011, 21:54

witaminę C podaję w wodzie i oczywiście w świeżym zielonym jedzonku. chłopaki wolą jeść świeże karma tak sobie im smakuję , popołudniu daję im 2 łyżki stołowe karmy ale połowę zostawiają . sianka mają pod dostatkiem.
teraz muszę opracować system porcjowania jedzonka dla świnek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 grudnia 2011, 21:59

Wit. C w wodzie się utlenia. Trzeba ją podawać bezpośrednio do pyszczka.
Jak nie jedzą karmy, to może po prostu spróbuj z inną karmą? Polecam też mieszanie karmy z ziołami od Herbapets, u mnie chłopcy świrują na ich widok :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Postautor: DomikBorek » 28 grudnia 2011, 22:12

Ja się w zupełności zgadzam z Talią. Jak już serio nie chcesz karmić karmą to zamiast niej możesz podawać zioła HP, babkę lacentową, suszone pomidory brokuły, suszony nagietek itp.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”