Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Suchy chleb i bułki

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Re: Suchy chleb i bułki

Postautor: Damian_1 » 11 marca 2011, 23:30

To może raz od czasu można dać?
Ja czasami daję suszoną bułkę, ale jeśli ciemny chleb (z nasionkami :D ) jest lepszy to mogę dawać chleb zamiast bułki.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asiokryt
Użytkownik
Świnki morskie: Cynamon i Baton
Kontaktowanie:

Postautor: Asiokryt » 11 marca 2011, 23:45

No ja osobiście polecam tą zmianę :) Bo jasne pieczywo jest niezdrowe, naszpikowane spulchniaczami i innymi chemikaliami ... a do tego wszystkiego tuczące ---> zapytajcie jakąkolwiek kobietę która przechodziła przez dietę : :mrgreen:

Inka97
Użytkownik
Świnki morskie: Lenka i Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: Inka97 » 13 marca 2011, 13:29

Zacytuję www.miniaturkabeztajemnic.pl : O SZKODLIWOŚCI CHLEBA

"Chleb, bułki - to bomba kaloryczna, często na suchym chlebie pojawiają się zarodniki pleśni, jeszcze ich nie widać gołym okiem, ale mogą już być. Szkodliwe są dodatki tzw. ulepszacze, drożdze, cukier, sól i zboże. Neprawdą jest, że suchy chleb ściera zęby, dla ostrych zębów gryzonia to żadne wyzwanie. W pyszczku rozpuszcza się na papkę i zostaje połknięty. Pieczywo szybko syci, dlatego gryzoń przez jakiś czas nie je siana, leżący w żołądku chleb fermentuje, obniża PH w jelitach przez co giną dobre bakterie, a namnażają sie te szkodliwe dla zdrowia. Powstaje idealne środowisko dla grzybów i drożdżaków. "

Zapraszam do lektury o innych szkodliwych produktach. http://miniaturkabeztajemnic.com/szkodliwe.html

Prawdziwy przyjaciel jest z tobą w chwilach strachu i zwątpienia. Fałszywy wtedy boi się tylko o siebie...

Awatar użytkownika
sheknowswhatyouthink
Użytkownik
Świnki morskie: Nela i Lena.
Kontaktowanie:

Postautor: sheknowswhatyouthink » 30 grudnia 2011, 20:52

Dałam raz, trochę podziubały i na tym się skończyło, ale jeszcze kiedyś spróbuję.

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, bo wiedz że ktoś może za kochać się w Twoim uśmiechu.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 31 grudnia 2011, 12:28

Ja najpierw myślałam, że chleb,a raczej bułki są OK, ale poczytałam i nie daje cały czas (Gizmo i tak go nie jadł) tylko raz na tydzień z ręki, to wtedy skubnie.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Wróć do „Żywienie”