Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

jak przytyc?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: jak przytyc?

Postautor: Marek Li » 16 września 2007, 12:41

Myślę, że nasze świnki mają wszystko z jedzenia, co potrzebne do przytycia. Ale potrzebują na to czasu. Bo przecież nie chodzi o to, bo doszło go więcej tłuszczu, tylko o to by zwiększyły masę z zachowaniem proporcji. Moja Cinderella w ciągu około 1 miesiąca przytyła 120g. Ale to po wyleczeniu tasiemca. I dostaje codziennie witaminy dla świnek do jedzenia. Jej dużo czasu potrzeba do pełnego powrotu do zdrowia świadczy to, że dopiero po ok 6 tygodniach zaczęły pojawiać się nowe odrosty włosów. Czyli tyle czasu potrzebowała by odbudować ważniejsze niż sierść braki - nie dziwcie się więc, że mimo iż jedzą świnki nie przybierają na wadze. Poza tym - jeśli świnka jest z natury drobną, to atleta mimo nawet najlepszego jedzenia z niej wie wyrośnie :) moja mimo, ze przytyła sporo, nadal na karku ma fałd skóry 6mm. Czyli czas, czas i jeszcze raz czas :)

Marek Li

Awatar użytkownika

nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: nika73 » 2 października 2007, 11:40

Moje dziewczyny były bardzo zabiedzone po zoologicznym :( Obie- skóra i kości :dontgetit:
Teraz nabrały ciałka ale widzę wyraźnie różnice "indywidualne" w apetycie .... Fruzia jest łakomczuchem i obżartuchem i napycha się .... jak świnka :szczerbaty:
Za to Mimi, która była od początku drobniejsza, choć ma świetny apetyt, to "trzyma linię" i jest dość smukła ( przy Fruzi- którą powinnam przechrzcić na "Baryłkę" :rotfl: )
Jedzą to samo a różnica w świnkach ( wadze i budowie ) spora ... :hmmm:

Fruzia i Mimi szukają dobrych domków :(
Obrazek

MROOFQA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MROOFQA » 27 października 2007, 0:22

Jak nie przytyć. Odchudzić bez głodzenia... Na trawie i mleczu/nie tylko oczywiście/ upasły mi się CUŚ za mocno :zdziwiony:Dziś przyniosłam z łąki pod lasem cały wór zieleninki... Pewnie ostatni albo jeden z ostatnich w tym roku :( . Jak mogę im tego odmówić?! Skinny napisała, że skinny są za chude ogólnie. Moje dziewczynki są u mnie miesiąc. Poprawiły się niesamowicie. Nie daję już ziarna, ale od granul są rozbęczone najwyraźniej. Poza tym, ciągle żądają nowego jedzenia! Nie tylko ode mnie. Już nawet od rottweilera i kota! Każdy poza klatką , z drugiej strony krat może być dostawcą żarcia :looka:

asiunia93
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: asiunia93 » 8 listopada 2007, 14:19

moja świnka tez potrzebuje przyryć .. uzywam metod napisanych przez was powyżej ;D

pOzdrOwiOnka ;)

Awatar użytkownika
Bercik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Bercik » 9 listopada 2007, 0:48

Wiecie co ja ze 4 miechy temu zaczęłam Ptyśkowi dawać ziarna lnu na sierść. Sierść ma śliczą ale dupę.... jak trzydrzwiowa z lustrem. minus lnu- dosyć miękkie kupki, lepiące, ale pani wet powiedziała że to tak jest, jak nie dostaje to wszystko wraca do normy, ale jak dziecku czekolady odmówić??? Myję mu dupkę po prostu i tyle

Samotność to taka straszna trwoga
Ogarnia mnie, przenika mnie

MROOFQA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MROOFQA » 10 listopada 2007, 2:03

Ziarenka /owies, pszenica-jak nie ma to kasza gruba-pęczak/. Kolby kukurydzy/ krojone, po kawałku chociaż, ale nie twarde, takich nie chcą. MarchewkA, MELONY TERAZ TANIE - PO KAWAłKU chociaż, jak się nie ma 50-ciu świnek oczywiście. Poza tym drodzy forumowicze - piszecie - nie zapasać a prywatnie wszyscy narzekają, że trudno utuczyć...Natki dużo - jeszcze tania na targach, bazarkach. W miarę możliwości- jak najczęściej dawać coś, byle nowy wsad żarełka...To luuubią :super:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”