Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dawkowanie karmy VL Nature

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Dawkowanie karmy VL Nature

Postautor: Konto usunięte » 8 lutego 2016, 7:13

Ooo moja to samo :) Jak arbuz to najpierw cała skóra wyżarta :) Dokładnie, świnka to nie dziecko. Powinna sobie ze wszystkim sama radzić. Moja świnka np. z ogórka zjada tylko skórę. Środek zawsze zostawia.

Awatar użytkownika

świnkawikamorska
Użytkownik
Świnki morskie: UFO ur. 26.12.15
Kontaktowanie:

Postautor: świnkawikamorska » 8 lutego 2016, 14:38

befana30 pisze:
świnkawikamorska pisze:No powinno być tam właśnie napisane czy jakiś napis bądź tabela najlepiej świnka z jaką wagą ile .. itd.
Ja mojemu maluszkowi daje garstkę - dwie suchej karmy z wit C, marchewkę pokrojoną, wrzucam troszkę natki pietruszki i ewentualnie zmieniam warzywka dla jego menu, żeby się nie "znudził" a do tego dostaje plasterki jabłka pod wieczór..ma dostęp do sianka. Myślę, że takie diety są odpowiednie :) Ale na prawdę dziwne...
Pozdrawiam.

A to ja mam taka generalna porade :D nie kroj w kosteczke zadnych warzyw, daj mu mozliwosc starcia zebow, bo np przy takiej marchewce jesli chce zjesc to najpierw w ruch ida siekacze, ktorymi musi scierac, odlamac kawalek a potem dopiero trzonowce, ktorymi miazdzy i przegryza :)
Moim zawsze zawiesze z pol korzenia marchewki miedzy prety i traktuja to jako taki gryzaczek ;)
I polecam dynie czy arbuza ze skorka- najpierw cwaniaczki sie zabiora za scieranie twardej skorki pozostawiajac miazsz na koniec :lol:

Chętnie skorzystam z Twojej rady. :) Dziękuję.

♥ Prosiaczki: Ufcio ♥
♥ Nasza stronka: https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f= ... 65#p159665
Obrazek

20roks03
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: 20roks03 » 28 maja 2016, 19:55

Od 35 g do 50 g w zależności od wieku świnki. Ja mojej śwince daję ok. 2.5 łyżki stołowe na dzień, zjada wszystko :)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 28 maja 2016, 20:32

50gr to bardzo duzo, moje tyle wyjadaja przez ok.2 dni, wiec uwaga by prosiaka nie utuczyc- przy dobrze zbilansowanej diecie, dorosla swinka zjada ok 20-30gr dziennie tzn taka garsc raz na dzien, bo traktuje to jako przekaske miedzy stalymi, swiezymi posilkami.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 29 maja 2016, 9:08

Na opakowaniu karmy jest napisane 35-50 g. Ale u mnie karmy prawie wcale nie jedzą. Szczególnie teraz jak mają pod dostatkiem warzyw, trawki i wszelkie świeże ziółka. Mają też ciągle sianko i suszone zioła. Najczęściej wysypuję karmę co 3 dni 2/3 do śmietnika. Dlatego nie sypię im zbyt wiele. Ale jeśli by zjadły to oczywiście dosypię.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 29 maja 2016, 18:17

Chodzi o popyt i zarobek- jak cos wiecej schodzi to sie rownie duzo zarabia, takie jest motto jakiegokolwiek producenta, a jak juz zostalo wczesniej wspomniane przez Moreni, prawidlowo powinno sie sypac odpowiednio do masy ciala swiniaczka czyli 3% jego wagi- 1kilogramowy swinek w tym wypadku faktycznie dostanie 30gr.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca