Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy można zastąpić siano zwykłe, sianem w innej postaci lub czymś innym?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Czy można zastąpić siano zwykłe, sianem w innej postaci lub czymś innym?

Postautor: befana30 » 31 marca 2016, 12:51

Dokladnie, u mnie przelatywalo wszystko przez prety na podloze i koniec koncow na tym lezaly, ale malo co jadly, takze siano poszlo praktycznie do wyrzucenia.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 31 marca 2016, 13:00

Jak dokładnie wygląda pył z sianka? Wybaczcie to pytanie ale nigdy nie musiałam go kupować, mam łąkę. To jest aż tak wyraźne, jak chmura jakaś? :P W tym moim chyba nie ma czegoś takiego. Chupakabro, mam tego jeszcze kilka worków, jest pachnące, z zeszłego lata, mogę Ci podesłać porcyjkę do testów gdybyś chciała :)

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 marca 2016, 13:48

No i problem wlasnorecznych sianokosow sie rozwiazal :D
Swoja droga bardzo fajna propozycja, popieram ;)

Mial, pyl- mam wrazenie, ze wygladem przypomina gruboziarnista, siankowa make :lol: o malo nie osiwialam przez te siano, bo w sklepie gdzie biore jak na zlosc sprowadzali tylko takie, pomimo tego ze nieraz sama sugestywnie sie dopytywalam czy to jedyne "sianko" na rynku wloskim xD

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 31 marca 2016, 14:18

Eeee, to u mnie luks, niczego takiego. Moje siano wygląda jak trawa, tylko sucha. Ma nawet tę samą długość i całkiem sympatyczny kolor. Pachnie łąką. Nie jest pewnie jakieś ekstra premium, jak zresztą wiele tych sprzedawanych w torebkach, z tego co czytałam ale z pewnością prosiak by się ucieszył, bo lepsze to niż nic. A może jednak jestem za skromna, a siano okaże się super ekstra i zrobię karierę? xD
A tak już całkiem na serio... Wkładam go nawet trochę do transportera jak jadę ze świnkami do weterynarza. Kopią w nim tunele, a na stole wyjmuję je czyściutkie, niezakurzone, trzeba tylko zdjąć nieliczne ździebełka, które zaplątały się w sierść. Od dziecka byłam bardzo wyczulona na pyłki i kurze a od tego siana nic mi nie jest. Mogę sobie nim machać przed twarzą, niuchać- nic. Maluszek mi kicha ale to raczej nie od tego. Pokichuje sobie odkąd pamiętam, sucho, cicho, kilka razy dziennie. Nie jest to przeziębienie, które podobno zostało już pokonane. Do tego czasu zdążyłby już zejść na zapalenie płuc. Nie drapie się jakoś nadmiernie, nie ma łysych placków (wiem, jak to wygląda, świnka- staruszka wyłysiała mi częściowo w ciągu zaledwie 3 dni). Czy samo kichanie może nieść jakieś groźne konsekwencje dla zdrowia?

Przepraszam za ten offtop, powróćmy do sedna sprawy: w kuwecie nie zauważyłam odkładających się ton pyłu, jedynie kilka połamanych ździebeł ale to chyba normalka przy tym, że jest przechowywane w worku (oddychającym, tkanym w splot płócienny, ma więc mikrootwory, takim jak na paszę dla zwierząt gospodarskich, a nie foliowym) i coś jeszcze po nim depcze :D
Sama jestem zdania, że możemy dać mu zielone światło i uratować biednego spragnionego suszonej zieleninki prośka. To ten upiorny ziewający, prawda? :D Uwielbiam te zdjęcia. Tym bardziej z chęcią przyjdę z pomocą. Mogę odstąpić pakiet testowy nawet za cenę przesyłki (mogę wystawić nawet na Allegro, jeśli byś się bała), bo po co koleżanka ma płacić tyle pieniędzy (osobiście nie wyobrażam sobie wydawania takich sum na jakieś tam sianko ale ja to ja, spora większość nie jest tak uprzywilejowana i nie ma wyboru :)) na coś, co jest niepewne i może równie dobrze okazać się wielką klapą.

Obrazek

Obrazek

Czy widać ''focie''? :D

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 marca 2016, 15:42

Dostrzegam "klosy" z trawki, za ktorymi moje przepadaja :D nieraz, aby sie z nich posmiac daje do spapusiania jeden koniec klosa Klusce, drugi Pusi i obserwuje jak sie przeciagaja, wyrywajac sobie z pyszczka :lol:
Fajne sianko- czyste, proste, dlugie, u mnie albo przemielone albo slomiaste.
Ostatnio maz narwal swiezej trawy, piekna byla, az sie zdziwilam- same zdzbla dlugie na 40cm i niektore szerokie na 3cm, myslalam ze to jakies zboze, szczerze mowiac do tej pory nie wiem co to za "zielsko" bylo (maz sie zarzeka, ze rwal na lace), ale zniknelo w przeciagu 1 dnia, a mialam zamiar ususzyc na tarasie i sprawdzic tym samym czy slonce juz jest wystarczajaco mocne, by zaczac zbierac sianko :lol:

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 31 marca 2016, 16:00

Wiem mniej- więcej, o co chodzi. Powiem tak: trawa trawie nierówna. Jest jej setki gatunków. Jak byłam mała przyjeżdżał do nas wujek z ciocią, która uczy przyrody w szkole, ich synowie też są uzdolnieni w tym kierunku. I właśnie chodziliśmy sobie z ciocią i kuzynami na długie spacery po polu, łące i nad rzeką (mieszkam na skarpie, wystarczy zejść na dół i mam wodę) i nazywaliśmy roślinki, które napotykaliśmy po drodze. Taką trawę też widziałam, nie jestem jednak w stanie określić jej nazwy. Najlepiej byłoby poszukać w jakiejś encyklopedii roślin czy też atlasie. Albo spytać wujka Google, z pewnością zna odpowiedź :)

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 31 marca 2016, 16:16

"Spytalam" juz "wujka Google", ale chyba jest zlosliwy, bo nijak mi takiej trawy nie pokazuje, a wyszukiwalam specjalnie pod wzgledem grafiki :lol:

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 31 marca 2016, 16:37

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)

Awatar użytkownika
Melissa
Użytkownik
Świnki morskie: Melisa
Kontaktowanie:

Postautor: Melissa » 31 marca 2016, 16:48

Myślę że można by zastąpić siano ziolami lub sprasowanymi odpylonymi trocinami a siano podawać do pasnika w małych ilosciach, ale myślę że chyba świnką nie byłaby z tego zbyt zadowolona. Siano to siano.

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 31 marca 2016, 17:00

@Melissa, obawiam się, że jeśli żwirek drewniany nie zdał egzaminu, to trociny tym bardziej. Sprasowane są tylko w paczce, po wsypaniu do kuwety to wiórki jak wiórki. No chyba, że się mylę, to mnie poprawcie.
Co do ziół, to obawiam się, że te sklepowe też mogą mieć w sobie jakiś tam pyłek, chodzi o sam proces zbioru i późniejszego przechowywania, transportu... Poza tym każde zioło ma swoje właściwości, nie można go podawać bez umiaru i w nieuzasadnionych przypadkach.

Baj de łej, u mnie pokazują się już nieśmiało pokrzywy. Za miesiąc- 2 będzie ich pewnie cały gąszcz do pasa. Nic, tylko chwycić za kosę, wziąć zamach i... uciąć sobie stopę xD Ja się kosą posługiwać nie potrafię ale pamiętam, że mój dziadek był w tym mistrzem. Sama pewnie będę zbierać ręcznie i suszyć, bo lubię sobie wypić herbatkę pokrzywową.
100 % eko. Ktoś chętny? :P

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca