Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: vagina_denata » 4 grudnia 2012, 21:04

Tropicana pisze:Complete tańsza od Vitapolu ? Nieźle...
Muszę kupić uwielbianą przeze mnie Cavię Nature, tak z 2,5 kg :look:
Boże, napisałam '' uwielbianą przeze mnie'' xD Mądra Tropetka, nie ma co. Chodziło mi oczywiście o to, że moje zacne wieprzki są fanami owej karmy.

Spoko, ja też mówię, "moje ulubione trociny', "moja ulubiona karma", tak jakbym to ja na te troty sikała i żarła ta karmę :p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 4 grudnia 2012, 21:55

Ja jako absolutną podstawę chcę podawać Versele Laga Cavia Complete + do tego różniaste dodatki.

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 5 grudnia 2012, 10:24

http://allegro.pl/versele-laga-cavia-crispy-muesli-swinka-morska-1kg-i2830158465.html

chciałam się zapytać co sądzicie o tej karmie??? Czy świnki ją lubią i czy jest w porządku jako podstawowy pokarm + warzywa i sianko?

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 5 grudnia 2012, 14:11

Madlen karma superrrrr :) bardzo lubiana przez moje panny , dziewczynki zjadają całą nic nie zostaje,jest jej dużo i jest tania a naprawdę dobra ja jednak nie podaję jej jako pokarm główny zawsze mam Cavię Naturę a Crispy Muesli podaje dla urozmaicenia ( niewiem czy to wpływa na sierść świnek ale moje po karmach z Veresli Laga mają piękne futerka miłe i błyszczące włoski i się nie lenią jak to większość prośków),bardzo ci polecam tę mieszankę ;)

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 5 grudnia 2012, 15:31

Dzięki:) a powiedz mi tą Cavie Naturę też zjadają całą... Bo ja kupiłam karmę na pierwszy raz z Vitapola ale właściwie to połowę wyrzucam :/ i moim zdaniem jest to marnotrawstwo pieniędzy i zastanawiałam się nad tą Crispy bo nie jest droga i jest jej dużo.
Właśnie Hektor ( zmieniłam imię Biszkoptowi) strasznie się leni więc może pomoże coś karma. A i najważniejsze na ile ci starczają te karmy? Bo z Vitapola po 3 tyg zostały już tylko resztki, choć dodałam do niego 0,5 kg mieszanki owocowej.( to opakowanie kupiłam największe - nie pamiętam ile miało bo je wyrzuciłam.)

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 grudnia 2012, 16:21

Vitapol to syf, dużo ziarna, którego świnki przeważnie nie jedzą i bezwartościowe chrupki. Polecałabym ci zmienić karmę ;) Ja podawałabym samą Cavię Narure, albo Cavia Nature w większości i Cavia Crispy :) CN jest bardzo chętnie zjadana, ta druga już mniej (przynajmniej u mnie).
Co do ilości jedzonej karmy-sama ją możesz policzyć :) Każda świnka je inną ilość karmy, więc poczekaj kilka tygodni i oblicz, ile je twój prosiak. I przepraszam, że się tak wtrącam. Pytanie nie było do mnie xD

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 5 grudnia 2012, 17:58

Patrycja pisze: ( niewiem czy to wpływa na sierść świnek ale moje po karmach z Veresli Laga mają piękne futerka miłe i błyszczące włoski i się nie lenią jak to większość prośków)

Ja też odkąd zaczęłam podawać mu CC to sierść wydaje mi się bardziej błyszcząca i miękka :) A to że mój Harry biega po klatce jak szalony to chyba wynika bardziej z jego wieku niż z karmy chociaż kto wie ..... Pisze CC mam na myśli Cavia Complet bo mogło się pomylić z Caviua Cripsy ;)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 5 grudnia 2012, 18:00

Ja jak podawałam Vitakraft Emotion to faktycznie ta sierść była taka inna i się tak nie leniły, bo teraz strasznie im te włosy wychodzą. Ale nie przepadają za Vitakraftem.
Za to zaczęły jeść Cavie Pro, więc jest postęp :D

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 grudnia 2012, 18:01

Jeśli karma ma dużo potrzebnych składników, to czemu się dziwicie? :) Podając dobrą karmę zapewniasz zwierzakowi potrzebne składniki, które nie wpływają tylko na zdrowie, ale też na wygląd :)

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 5 grudnia 2012, 18:05

Madlen,dimii ma rację nie kupuj Vitapola to same badziewie: cukier, ziarna i sztucznie barwione chrupki puste bez wartości odżywczych. Kup na początek jedną paczkę Cavii Nature I jedną Cavii Muesli Crispy ta pierwsza kosztuje 12-13 zł a ta druga 8.50-10 zł razem zapłacisz około 23 zł ale naprawdę będziesz miała dobre składowo karmy, a przede wszystkim bardzo dobre jakościowo.U mnie przy dwóch dziewczynach obie te karmy schodzą w przeciągu około 1 miesiąca. Do tego zawsze kupuję im jeszcze z Vitakraftu pałeczki z lucerny albo płatki groszku.Musisz sama wyczuć jak mały będzie wcinał u mnie jest tak że jak podam im miseczkę to moje kluski siedzą przy niej około 15min i jedzą aż się najedzą a później już tylko podjadają,rano zawsze miska jest puściutka ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca