Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Aperea » 20 marca 2013, 14:03

Oczywiście, że są specjalne karmy, ale wcale nie są lepsze od innych. Wręcz przeciwnie mają mniej białka niż powinny... Z resztą zmiana karmy może zaszkodzić maluchom, niech zostaną na tym co jedzą, to dobra karma.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 21 marca 2013, 22:55

Czyli zostajemy przy VL Cavia Nature :) Dziękuję za rady.

pkuli
Użytkownik
Świnki morskie: Mozart
Kontaktowanie:

Postautor: pkuli » 22 marca 2013, 23:25

Witam

Najlepsza karmą jest Versele-Laga! Moja świnka jest po niej dobrze odżywiona i dostarcza jej wszystkie niezbędne witaminy, ale oczywiści podaje jej przy tej karmie różne owoce/warzywa/zioła w małych ilościach. Natomiast nie polecam ekologicznej karmy z firmy Tropifit ponieważ podając tą karmę mojej śwince brakowało witamin i zaczęły wylatywać włosy. Można stwierdzić, że karma jest za słaba.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 24 marca 2013, 14:16

Chciałam się jeszcze dowiedzieć czy mogę Cavia Nature mieszać pół na pół z Cavia Crispy Muesli? Jakbyś ktoś nie czytał wcześniejszych postów mam świnkę po porodzie i dwa 10-dniowe Maluchy. Wpadłam na taki pomysł, gdyż karma Cavia Nature jest dość droga a cała trójka ma duży apetyt i szybko mi jej ubywa. Natomiast Crispy Muesli ma w internecie dość dobre opinie a za 1kg kosztuje koło 10zł.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 24 marca 2013, 22:54

Dzięki :)

weronka19
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: weronka19 » 27 marca 2013, 9:38

Witam, z góry przepraszam jeśli podobne pytania się już pojawiły, ale niestety nie mam czasu na przegrzebanie całego wątku ;) od prawie miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką świnki :) niestety jest to moja pierwsza świnka w życiu i dopiero uczę się w jaki sposób prawidłowo o nią dbać.

Przechodząc do rzeczy: jako pierwszą karmę kupiłam jej :) Vitakraft Menu Vital, ale właśnie przeczytałam, że karma nie powinna mieć za dużo zboża, a ta ma na pierwszym miejscu w składzie!! W dodatku mój świnek nie chce wcale tych zbóż jeść, wyjada tylko granulat, a całą resztę (jakieś takie zielone i żółte kółeczka, groch, no i te zboża) zostawia. Pierwsze co, to zastanawiam się, czy jak tego nie je to jego dieta jest na pewno zbilansowana i czy nie nabawi się jakichś niedoborów??

Natomiast mam też drugie pytanie, chciałabym teraz kupić mu inną karmę i czytałam, że najlepsze są karmy Versele Laga, tylko nie wiem, na którą się zdecydować. Myślałam o tym, żeby kupić Cavia Pro, skoro mój prosiulek najbadziej lubi ten granulat jeść. Ale znowu nie wiem, czy to będzie wystarczające, czy może dokupić coś jeszcze i tworzyć jej z tego mieszanki?? Świnka ma prawie dwa miesiące. Oczywiście oprócz karmy dostaje owoce, warzywka i sianko :)

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 27 marca 2013, 12:18

Też miałam Vitakrafta Menu Vital i rzeczywiście zbóż tam niemało... Jeśli o Versele Lage chodzi to prośki ponoć przepadaja za Cavia Nature ale ja osobiście polecam Cavia Complete. Jest w formie lekkiego granulatu, przez prosiaki zjadana aż się uszy trzęsą ;) Ma tyle wit C aby zupełnie zaspokoić zapotrzebowanie na nią świnek. Dodatkowo nie znajdziesz tam zbóż :) Jak dla mnie świetna. O Cavi Nature nie napiszę bo jeszcze nie próbowałam tej karmy podawać prośkom ale mogę wspomnieć że wiele osób ją zachwala :)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 marca 2013, 13:25

Menu Vital to chyba najsłabsza karma Vitakraftu, inne produkty mają znacznie lepsze. Cavia Pro to dobra karma i można ją podawać bez mieszania z innymi, ale ten granulat jest dość duży i nie wszystkim świnkom pasuje. Ja używam Cavii Nature i świnie są bardzo zadowolone :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 27 marca 2013, 21:31

Ja mieszam Cavia Nature z Cavia Musli pół na pół i miska zostaje pusta :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca