Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: kin28 » 26 kwietnia 2013, 22:22

Cavia Classic, albo Crispy sa dosyc tanie, jednak maja ziarna. Cavia Pro nie jest jakos bardzo droga, u mnie 13zl za 1kg, ale zas malo swinek ja lubi.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 26 kwietnia 2013, 22:35

Co do Cavi Classic to widziałam na animalii, że jest tania jednak w tych zoologicznych w których ja bywam (a jest ich sporo) jeszcze jej nie widziałam. Co do Cavia Pro, skoro nie dużo świnek ją lubi to nie będę ryzykować, bo będę chciała zaoszczędzić a wyjdzie że muszę drugą karmę kupić bo świnki nie ruszą. A jakieś inne firmy?

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 26 kwietnia 2013, 23:12

Ja ostatnio kupiłem karmę z vitakrafru(nie pamietam całej nazwy, chyba to był menu vital? Ale nie jestem pewny ; p), bo skończyła mi się versele laga i całkiem całkiem jest. Zapłaciłem coś koło 13 zł.
Możesz też kupić 10 kg cavi nature, jest bodajże na krakvecie i poporcjować ją, bo wychodzi coś koło 9 zł za kg jeśli dobrze pamiętam, wiec różnica jest dość znaczna- porównując cenę za 2,5 kg czy 750g.

Obrazek

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 26 kwietnia 2013, 23:19

Najpierw musiałabym mieć prawie 100 zł na karmę, a chodzi o to że średnio stoję z pieniędzmi. A Vitakraft jak świnki zjadały? Ma dużo zboża?

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Re:Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Engi » 27 kwietnia 2013, 9:43

No trochę zboża ma, na pewno więcej niż CN. Moje nie jedzą jej jakoś mega chętnie, ale jedzą. Ja tak jak pisałem mam ją tylko tymczasowo. W nature jest więcej takich chrupek(które moje świnie najbardziej kochają jeść), a w vitakrafcie jest ich może z 20 na całe opakowanie. Reszta to drobny granulat z wit. C i zboże. Jest tam też trochę gniecionego groszku i innych dodatków.(piszę tak mniej więcej co widzę w tej karmie, bo opakowanie już wyrzuciłem ;p). Możesz też poszukać na caviarnii. Są tam użytkownicy, którzy sami mieszają i bilansują karmę i potem odsprzedają innym, a taka napewno będzie lepsza od vitakraftu, bo oni dodają tam sieczkę, jakieś musli, time mega C no i inne, ale widać, że znają się na rzeczy. Cena tego też nie była jakaś wygórowana, bodajże 6 zł tylko nie pamietam czy za pół kilo czy za kilo. To już sama sobie sprawdzisz jak Cię zainteresuje. ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 27 kwietnia 2013, 10:00

Zakup 10 kilo CN jest dobrym pomysłem, ale nie z krakvetu. Ma on okropne opinie- porozrzucany w szklarni (!) towar, w której znajduje się również wyjście od szamba, złe warunki dla pracowników, dziurawe opakowania itd. Wg mnie lepiej zamówić np. z animalii i mieć pewność, że karma była przechowywana w odpowiednich warunkach, a w razie czego zareklamować ją (przy kupnie z krakvetu jest z tym problem).

Jeżeli wydanie ponad 100 złotych jest problemem, można zrobić grupowe zamówienie- ogłaszasz na forum (najlepiej na caviarnii, tam dużo osób tak zamawia), że masz zamiar kupić 10 kg CN i pozbierać zamówienia- ktoś weźmie 5 kg, ty np. 2..., albo podłączyć się do czyjegoś zamówienia.
Oczywiście, muszą to być ludzie z twojego miasta, żeby nie było dodatkowych kosztów wysyłki.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 27 kwietnia 2013, 13:46

Dzieki za pomysl z grupowym zakupem. Podoba mi sie i na pewno z niego skorzystam :) Nie chce tez kupowac 10kg paczki, bo moje swinki beda to jadly przez rok czasu albo wiecej i cala wit. C wywietrzeje. Jednak teraz nie mam czasu zbierac ludzi, zamawiac karmy i czekac na ta wysylke bo CN wlasnie mi sie konczy i potrzebuje cos na juz. Mufeska mozesz cos polecic?

Luna24
Użytkownik
Świnki morskie: Luna
Kontaktowanie:

Postautor: Luna24 » 27 kwietnia 2013, 17:03

Nurtuje mnie pewna rzecz. Otóż w sklepie zoologicznym, którym zwykle króluje Vitapol zobaczyłam VL Cavia Nature. Karma była w 10 kg worku, dopiero napoczętym. Mimo tego, iż świnka nie polubiła Cn postanowiłam troszkę kupić dlatego, że karma była na wagę. Świnka jadła. Tylko, że ta CN była taka ''ogólnikowa'' czyli dla królików i innych gryzoni. Czy taka karma nie zaszkodziła mojej śwince?

Świnka morska- takie małe stworzonko, a takie pocieszne :)

Mój blog:
http://inspiracjamoimparagrafem.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 27 kwietnia 2013, 18:38

Sądzę, że można kupić granulat (nie normalną karmę) z Vitapolu, jeżeli to chwilowe... najlepiej byłoby zrobić to szybko, żeby móc połączyć tę karmę z CN. Wiem, że Vitapol to zło i w ogóle, ale jeżeli nie ma dostępu do cavii pro czy muesli, które są zdecydowanie tańsze, to chyba to byłoby najlepszym rozwiązaniem. Mogłabym wysłać trochę mojego granulatu, ale zanim by doszedł, to tej CN już by nie było, a nie jest wskazana gwałtowna zmiana karmy. Tę nową karmę należy wymieszać z obecną- początkowo więcej nature, potem nowej dodawać większe ilości... W międzyczasie rozejrzyj się już za tymi grupowymi zamówieniami, bo 10 kg nature jest bardzo opłacalne. Sama na pewno korzystałabym z takiej opcji, gdybym mieszkała w większym mieście.

Luna24, zależy, czy karma miała w sobie mięso, bo jest ono w karmie dla szczurów, chyba chomików, fretek itd. Wątpię w to jednak, biorąc pod uwagę fakt, że ta nature była uniwersalna, a VL to porządna firma i raczej wzięła pod uwagę wszystkie gryzonie + króliki. Wiadomo, ta karma nie jest idealna dla świnki- z pewnością nie ma odpowiedniej ilości witaminy C, poza tym każdy zwierzak ma inne zapotrzebowanie na białko, tłuszcz czy włókno (czyli po prostu błonnik). Trzeba kierować się zasadą, że jeżeli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Zamawiaj dobre karmy przez internet, jeżeli nie masz do nich dostępu w mieście, a tę "uniwersalną" lepiej sobie odpuść, zwłaszcza, że jest na wagę.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 27 kwietnia 2013, 22:05

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca