Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
MiłośniczkaProśków

Re: Twoja karma

Postautor: MiłośniczkaProśków » 11 sierpnia 2011, 11:16

Przecież każdy pisze,że na jedną świnkę klatka 80 cm :?
Napisałam,żółta klatka połączona z zieloną, a niebieska jest sama. Przecież widać,że muszę trzymać świnki oddzielnie.
Hm. Moje świnki jak zjedzą to,co im dam na śniadanie (dwa małe liście buraka i kawałek jabłka,zazwyczaj)to potem już nic nie mają do jedzenia. Najwyżej później na godzinę na pole,ale to TYLKO jak jest ładna pogoda.I po co klatki świnek mają być urządzone ? :?
Jeżeli chodzi o wybieg dla świnek to jak jest brzydka pogoda to cały dzień siedzą w klatkach, a jak ładna to jak pisałam,na godzinę na pole pod górami klatek.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 11 sierpnia 2011, 15:11

Obawiam się, że to jednak nie prowokacja.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 11 sierpnia 2011, 15:29

Ja chyba przespałam jakieś ważne wydarzenie na tym świecie. Jeszcze jakiś czas temu TOZ robił naloty takim ludziom i konfiskował zwierzęta, a teraz takie persony siedzą na forum dla miłośników świnek... Jestem w szoku!
Moja droga, Ty masz jakiekolwiek pojęcie o świnkach morskich, funkcjonowaniu ich organizmu?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 sierpnia 2011, 15:43

Sandi pisze:Nie wiem, napisałam przykładowo, bo nigdy nie suszyłam sama sianka, mieszkam w bloku i jest mi o wiele trudniej, ale być może uda mi się coś ususzyć na zimę.
Ale najwidoczniej komuś nie chce się tu ruszyć d*** i zerwać śwince chociaż szczyptę trawy i ją ususzyć.
Przepraszam za moje wyrażenie, ale na prawdę, jestem w ciężkim szoku.

Mieszkasz w mieście, więc lepiej kupuj siano, u Ciebie nawet w oddalonych od ulicy miejscach jest syfsko, spaliny, kurz, psy, śmieci etc. Dużo lepszej jakości będzie siano kupione w sklepie.

Dla mnie to jest niepojęte, przecież masz te świnki z własnej, nieprzymuszonej woli, nikt ci ich nie wciskał na siłę, a traktujesz opiekę nad nimi jak dopust boży - karmy nie kupie, siana nie kupie, warzyw nie kupie, zachowam se te piniendze, a co majo żryć za moje.
Oddaj je komuś na litość, albo zacznij zajmować się nimi normalnie!

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 11 sierpnia 2011, 15:51

Ja sam mieszkam na wsi i robię zapasy siana i ziółek, świnkom bardzo smakują :)
I mam 100% pewności co się tam znajduje ;)
A co do karmy to moje świnki aktualnie jedzą mieszankę versele laga cavia crispy + vitakraft emotion beauty (pół na pół, mieszam po 1kg tych karm co daje mi 2kg i sypię do słoików) + bardzo dużo warzyw i trochę owoców.
I mam zamiar przez najbliższy czas taki mix podawać ponieważ im bardzo smakuje :)
Edit:
oczywiście warzyw i owoców nie dodaje do karmy tylko jako dodatek do miski (około 3 razy dziennie).

MiłośniczkaProśków

Postautor: MiłośniczkaProśków » 11 sierpnia 2011, 16:36

Pomyłka,mam 3 kg karmy i to mi wystarcza na kilka miesięcy. Wody nie dostają,bo mają ją w owocach,które jedzą (np. jabłko na śniadanie,czy marchewka) .Zresztą,Cosia w ogóle tej wody nie pije.
Nie będę suszyć trawy,prędzej zgnije :?
Prawdziwego,pachnącego siana ? Pff....

olka

Postautor: olka » 11 sierpnia 2011, 16:43

Nie ważne czy 3 kg czy 5. Napisałaś , że karmę dajesz raz na 2 dni, a siana teraz w ogóle nie mają ;o. To tak jak by Tobie dac kromkę chleba rano a potem nic do jedzenia przez cały dzień. Siano to absolutna podstawa i nie ma wymówek, musi byc w klatce! cały czas. Nie chce ci się kupic/ususzyc siana dla świnek i wydawac na nie kasy, to je oddaj sprawa jest prosta. Albo masz zwierzę i opiekujesz się tak jak trzeba, albo je oddajesz, a nie męczysz. Tak jak wyżej, na siłę nikt ci świnek nie wciskał, sama chciałaś, to teraz dobrze się nimi opiekuj.
P.s. wodę świnka powinna miec w klatce, może się nauczy pic, z samych owoców i warzyw (jeszcze pewnie w małych ilościach xD) to za mało, nerki muszą pracowac.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 11 sierpnia 2011, 21:27

Ok, a więc wracajmy do tematu :)

Co sądzicie o Vitakraft Mr. Green, karmie uzupełniającej dla świnek z lucerną? Mieliście ją kiedyś? Skład wygląda w porządku.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 12 sierpnia 2011, 9:44

Moje świnki tego Mr.Greena z Vitakraftu nie chciały tknąć.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 12 sierpnia 2011, 11:33

Co myślicie o tej karmie? http://www.versele-laga.com/Nutri/Nutri ... 5333&rac=0
Może dawał ją ktoś świnkom jako dodatek? Myślałam nad tym, żeby kupić ją prosiakom, ale nie wiem czy będą chcieli jeść.

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca