Postautor: Konto usunięte » 23 sierpnia 2011, 14:22
Bomba witaminowa
Skladniki:
Cykoria:A1,B1,B2,C,E,wapn,zelazo,magnez
Szpinak:A,B,C,E,antyoksydanty,zelazo,magnez,kwas foliowy
Liscie buraka:B,C,sole mineralne
Rukola:A,C,K,zelazo
Seler naciowy:A,B,C-bardzo duzo,PP,sole mineralne,fosfor (najwięcej ze wszystkich warzyw
korzeniowych), potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk. Zawiera również oleje eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt. Seler czyści również organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ opornościowy.
Brokuly: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Marchew:A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
Ogorek: zawiera niewielkie ilości witamin i składników mineralnych a wartość ich polega głównie na smaku i usprawnianiu trawienia.Sa dodatkiem glownie smakowym
Salata: składa się w 93% z wody i jest niskokaloryczna. niewielkie ilosci A, glownie dodatek smakowy.
Pietruszka naciowa: zawiera najwięcej witaminy C.
Ulubiona salatka moich swin,nastepnym razem podam przepis na salatke korzenna.
-
Załączniki
-

-

-

-
