Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Trawniczek

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Trawniczek

Postautor: Konto usunięte » 22 października 2015, 16:16

Odświeżam wątek. Wysiałam ziarna do doniczek i powstała na nich pleśń?! Czy to jakieś korzenie? Nie wiem czy coś takiego po jakimś czasie można podać śwince.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 22 października 2015, 23:06

Pleśń. Za dużo wody. Też mam problem z idealnym podlewaniem. ;) Właśnie wyrzuciłam swój owies, który też mi zapleśniał, tyle że ja miałam na wacie. Niby pleśnieje tylko na dole, przy nasionkach, ale jak pomyślałam, że roślinka czerpie wodę z dołu, to stwierdziłam, że nie dam takiego czegoś śwince. Sadzę na nowo i uczę się podlewać tak, żeby już nie pleśniało.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 23 października 2015, 6:37

Noo dużo podlewałam trzeba przyznać xD No to będzie podejście nr 2, dam jednego zielonego kłaka śwince, żeby zobaczyć czy w ogóle to jej smakuje, bo jak nie będzie jeść to nie ma sensu się znowu męczyć. Zła jestem no :evil:

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 23 października 2015, 8:42

nie martwcie sie, czlowiek na bledach sie uczy :D
tez mialam podobny problem, tylko ze na zwyklym kwiatku, ktorego dodatkowo trzymalam w mini szklarni na parapecie- z czasem sie okazalo, ze trzeba bylo podlewac raz na tydzien, bo w takim mini ekosystemie samoistnie sie utrzymywala duza wilgotnosc, wiec ziemia non stop mokra- no, ale zeby roslinke odratowac bylo juz za pozno, poniewaz zaczela gnic od korzeni :)

@Tami przy nastepnym sadzeniu sprawdzaj wlasnie ziemie zanim podlejesz- jesli mokra to poczekaj jeszcze z 2 dni, powodzenia ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 27 października 2015, 9:18

Znowu popleśniało!!!!!!!!!!!!!!!! A nawet ziemie wymieniłam i tylko raz podlałam :evil:

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 27 października 2015, 11:22

to ci pech, nie ma co :D

gdzie trzymasz kielki? masz mozliwosc ustawienia doniczki gdzies gdzie jest najwieksze i najdluzsze podczas dnia naslonecznienie?
odradzam trzymania na balkonie ze wzgledu na niska temperature zewnetrzna- wyhoduj w domu: duzo slonca+ wode tylko wtedy kiedy ziemia jest sucha (ale nie na "kosc") i zobacz czy zadziala, ja tak robie z ziolami w doniczce i rosna.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 27 października 2015, 17:37

Doniczki mam ustawione w domu na parapecie. Same roślinki pięknie rosną tylko ziarna pleśnieją. Może to wina tego, że ich nie zasypuje? Chyba zrobię 3 podejście ale tym razem już z tą samą ziemią.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 27 października 2015, 18:18

aaaaaha faktycznie nie zwrocilam uwagi, ze te ziarna byly na wierzchu..! mozliwe, ze to z tego-to zasyp tym razem i napisz jak wyszlo ;)

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 27 października 2015, 20:12

Ojej moi drodzy, uważajcie z tymi ziarnami... :sad: Już piszę o co chodzi. Jakiś czas temu zakupiłam na allegro 6 kg ziaren (pszenica, jęczmień żyto). Kilka razy posadziłam w doniczce, słabo rosło, jakieś takie pożółkłe trochę, z plamkami. Dałam sobie spokój z tym sadzeniem, słaba ze mnie ogrodniczka pomyślałam. :tooth: Ziarna schowałam do szafki...po kilku tygodniach, zauważyłam małe żuczki przechadzające się po łazience i to były te żuczki o których czytałam niedawno artykuł, że można je zakupić razem z żywnością, np. mąką, makaronem, płatkami owsianymi. Nie od razu pomyślałam o moim 6 kg worku ziaren w szafce koło łazienki....Przedwczoraj zajrzałam, żuczki wędrowały po worku, ze środka dochodził odgłos tupotania żuczej armi!!!! Fuuu fuuu zajrzałam do worka, a tam się kotłowało :wow:. Masakra zakupiłam ziarna razem z lokatorami i już nigdy więcej nie zakupię żadnych ziaren. Uraz pozostanie na długo. Niestety po zakupie nie sprawdziłam, czy z ziarnami wszystko w porządku, nie przejrzałam ich, a to należało zrobić i wy też to zróbcie jak najszybciej ze swoimi ziarnami. :unsure:

Awatar użytkownika
Asisianka
Użytkownik
Świnki morskie: Luljan ur. 03.2015
Lady ur. 06.08.2015
Kontaktowanie:

Postautor: Asisianka » 27 października 2015, 23:10

Tak, to się może zdarzyć.
Ja tak kupiłam zamieszkaną torebkę kilogramową kaszy jęczmiennej....

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”