Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy można zastąpić siano zwykłe, sianem w innej postaci lub czymś innym?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Re: Czy można zastąpić siano zwykłe, sianem w innej postaci lub czymś innym?

Postautor: Ulfhildr » 31 marca 2016, 22:54

chupakabra pisze:
befana30 pisze:Dokladnie, u mnie przelatywalo wszystko przez prety na podloze i koniec koncow na tym lezaly, ale malo co jadly, takze siano poszlo praktycznie do wyrzucenia.

Zamierzam kupić paśnik z materiału i zawiesić w klatce. Mam obecnie paśnik poza klatką i pies mi podkrada siano, rozwala wszystko po domu, trochę zje i wymiotuje. :tooth: :rotfl:

Hahah, a u mnie pies podjadł Cavii Complete jak odstawiłam miskę świnek na bok na czas sprzątania ;P

Ok, w sprawie sianka zapraszam na priv :)

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 31 marca 2016, 23:14

Oj kobietki, ale się rozpisałyście :) Ile ja bym dała by mieszkać na wsi, mieć grzybów i siana pod dostatkiem. Z tymi grzybkami to mi smaku narobiłyście :P Co do siana, bardzo chętnie przyjmę troszkę na testy, ponieważ takie siano "ręcznie" suszone nie ma tyle pyłu co te sklepowe. Zauważyłam tą różnicę, choć może nie zawsze tak jest ;p Rok temu miałam przyjemność nazbierać trawy u dziadków na wsi. Trawa ładnie się ususzyła, pyłu praktycznie nie było. Taka trawa jest najlepsza, choć miałam duży worek to został zjedzony w mig :D :P Mieszkam w małym mieście i mam jeden sklep zoologiczny, sprzedają w nim siana tylko dwóch firm, siostra dowozi mi z innego miasta sianko :P Czasami zamawiałam przez internet, bardzo rzadko, ponieważ dwa razy przysłano mi przeraźliwie stare siano :/. Nie ma to jak siano z własnej łąki, te w sklepach to nie wiadomo ile lat leżały zanim ktoś je kupił. Sprzedawcy nie przywiązują też uwagi do sposobu przechowywania siana. W jednym z sian tych starych co mi przysłano, przelewał się jakby brązowy piach, które okazały się odchodami chyba jakichś robali, nie mam pojęcia co to był za syf. ;/

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 31 marca 2016, 23:16

Ulfhildr pisze:
chupakabra pisze:
befana30 pisze:Dokladnie, u mnie przelatywalo wszystko przez prety na podloze i koniec koncow na tym lezaly, ale malo co jadly, takze siano poszlo praktycznie do wyrzucenia.

Zamierzam kupić paśnik z materiału i zawiesić w klatce. Mam obecnie paśnik poza klatką i pies mi podkrada siano, rozwala wszystko po domu, trochę zje i wymiotuje. :tooth: :rotfl:

Hahah, a u mnie pies podjadł Cavii Complete jak odstawiłam miskę świnek na bok na czas sprzątania ;P

Ok, w sprawie sianka zapraszam na priv :)

Oprócz siana zjada też bobki :shock: Jakimś trafem moja sunia gustuje w warzywach, a więc i one padają jej ofiarą. :tooth:

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 kwietnia 2016, 8:15

Produkt swiezo przetworzony, tyle co z "pieca" wyszedl :lol:
Wiem, psy maja takie hmm... dziwne gusta i gusciki :D mielismy kiedys samiczke boksera- tak samo sie zachowywala, oczywiscie stare , dobre przyslowie, ze pewnie brakowalo jej witamin, ale szczerze watpie, bo to byla taka przyszywana 3-cia coreczka mamusi, znaczy mojej :D i jej posilki skladaly sie rowniez z warzywek, rybek, mieska, a na dzwiek otwieranego "ciuciu" czy czekoladki potrafila przyleciec z drugiego konca domu cala osliniona :lol:

No i widzisz @Ulfhildr grzybkow, sianka i polskiej wsi nie tylko mi brakuje, masz za dobrze :naughty:
Wracajac do tematu wyjazdu do Wloch- dobrze, ze nie przyjechalas, ja do tej pory zaluje, wyobrazenia byly rozne, ale nie spodziewalam sie tego co zastalam, chcialoby sie wrocic do tylu z czasem- moj brat do tej pory sie ze mnie nasmiewa, ze przy wyjezdzie pomylilam granice :)
Nie ma sprawy- ja wysylam kanie, a ty sianko :naughty: ale za "poste italiane" nie recze, a chce zaznaczyc, ze paczka z PL tez do mnie szla ponad miesiac, bo im sie w Milano "zgubila"...

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Melissa
Użytkownik
Świnki morskie: Melisa
Kontaktowanie:

Postautor: Melissa » 1 kwietnia 2016, 14:38

Jeżeli już mówimy o podkradaniu jedzenia to moja świnka gustuje w chomiczym pokarmie więc kiedy chomik ma otwartą klatkę to niepostrzeżenie się do niej wślizguje kradnie chomiczą miskę wysypuje wszystko z niej a potem wyjada jedzenie z trocin. A jak chomik zobaczy intruza to od razu chowa się do domku. Ona bardzo lubi go zaczepiać bo ma dopiero 4 miesiące, ale on za nią nie przepada. A chomik ma już rok. Ich wspólna zabawa wygląda mniej więcej jak zabawa starego kota z małym psem. xD

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 2 kwietnia 2016, 17:32

W piątek dotarły zamówione przeze mnie Rosewood Naturals Ciastka z siana łąkowego 1kg. Jak otworzyłam paczkę to trochę się przeraziłam. Przez okienko nie było widać żadnych ciastek, a jedynie drobno zmielone siano. Od razu pomyślałam, że to bubel. :confused: Zawartość okazała się nie taka straszna, w paczce jest 6 dużych ciastek, 3 z nich w kawałkach i być może 7 ciastko rozdrobnione na miał, który wyrzuciłam do kosza. Widać, że paczka była sponiewierana. :tooth: Co najważniejsze ciastka są zielone, ładnie pachną i mój prosiak je polubił. Jak tylko ciacho wylądowało w klatce, zaczął je obracać. Ogólnie z ciastek nie jestem zadowolona, jak prosiak zaczął dogryzać się do środka, w klatce zrobiło się brudno, bo ciastko rozpadło się na drobne części, jakby miał. Tego właśnie chciałam uniknąć, a zrobiło się więcej kurzu i paprochów niż ze zwykłego siana. Podsumowując, ciastka na pewno będą miłą i smaczną rozrywką dla prosiaka. Ja już ich nie kupię, za bardzo pylą i do tego cena delikatnie nie adekwatna do jakości. Paczka ciastek kosztowała mnie 25 zł, plus wysyłka 15 zł.
IMG_0254.JPG
ROSEWOOD CIASTKA Z SIANA ŁĄKOWEGO 1KG
IMG_0256.JPG
Okienko z bliska
IMG_0263.JPG
Tak się prezentowała nienapoczęta jeszcze paczka
IMG_0270.JPG
Wielkie ciasteczka, ja nazwałam je belkami :P
IMG_0288.JPG
To chyba było siódme ciastko
IMG_0283.JPG
Ciacha
IMG_0285.JPG
Ciacha
IMG_0290.JPG
Ciacha
IMG_0351.JPG
Pierwsze kęsy Księciunia :)
IMG_0375.JPG
Pozdro :)

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Ulfhildr » 2 kwietnia 2016, 17:55

Omatko omatko omatko!<3 Nie martwcie się, niedługo przybędzie zbawienie! W postaci siana ode mnie. I też chcę taką piękną sesję z nim. Koniecznie!

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 2 kwietnia 2016, 21:12

Ulfhildr pisze:Omatko omatko omatko!<3 Nie martwcie się, niedługo przybędzie zbawienie! W postaci siana ode mnie. I też chcę taką piękną sesję z nim. Koniecznie!

Hehe będzie sesja :P a co tam, model ładny to trzeba fotek narobić i się pochwalić :D
W sumie to stracił trochę uroku bo mu kudełki podcięłam :tooth:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 3 kwietnia 2016, 8:29

Śliczności - mam do niego słabość :naughty: Przyznam się, że spodziewałam się czegoś lepszego jeśli chodzi o te ciasteczka.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca