Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma

Postautor: vagina_denata » 1 listopada 2011, 19:28

kdp2 pisze:Ponieważ moje wszystkie świnki mają niedowagę raz na tydzień dostają kolbę z lucerny Vitapol.

W niektórych zoologach są paczki samego granulatu z lucerny, polecam poszukać ;)

DomiBorek, to bardzo niedobrze, bo wszystkie karmy w tej klasie cenowej są po prostu złe. I większość karm ma jakieś tam zboże, ale chodzi o to, że w tych tanich jest go dużo za dużo.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Postautor: DomikBorek » 1 listopada 2011, 19:34

A mógłby mi ktoś polecić jakąś tanią i dobrą karmę? Tima Mega C, jest podobno bardzo dobra i tania, tylko, że na razie znalazłam ją tylko w zooplusie.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 1 listopada 2011, 19:42

DomikBorek pisze:Mango- czytałam, że zboże w formie granulatu nie szkodzi poza tym C.C też ma zboże.
Sorry, ludzie, ale nie stać mnie na lepszą karmę.

No sorry ale jak cie nie stać na lepszą karmę czyli gdzieś 20zł na miesiąc to klatke pewno zrobiłeś sam a świnke ukradłeś :roll: :?:
Nie rozumiem takich ludzi, a myślałaś o tym za ile ty jedzenia zjesz w ciągu miesiąca :?:
Nie wierze że cie nie stać, po prostu nie wierze.
Ja jak byłem młodszy to zbierałem za kieszonkowe do szkoły między innymi na jedzenie na klatke dla chomika bo mi rodzice nie chcieli kupić i jakoś sobie poradziłem.
Co do dobrych i tanich karm to np. versele laga cavia complete nie jest najdroższa. Około 15zł 500 albo 600g.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 1 listopada 2011, 19:47

DomiBorek, najtaniej by wyszło kupić duży worek w kilka osób Cavi Pro lub Tima Mega C - wtedy kg wyjdzie jakieś 6zł. Nie wiem skąd jesteś, ale jak z większego miasta to nie będzie problemu ;)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 1 listopada 2011, 19:56

Dobra i tania jest Cavia Pro, nieco droższa Cavia Nature, potem jeszcze droższa Cavia Complete.
Karmienie Cavią Pro to jakieś 20 zł na miesiąc.

A dobre karmy za 5 zł nie istnieją, zapomnij.

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 1 listopada 2011, 20:01

vagina_denata pisze:
kdp2 pisze:Ponieważ moje wszystkie świnki mają niedowagę raz na tydzień dostają kolbę z lucerny Vitapol.

W niektórych zoologach są paczki samego granulatu z lucerny, polecam poszukać ;)
.

Wiem że są tyle, że te moje świntuchy nie chcą jej w takiej formie jeść, a kupować tylko po to żeby potem zasikaną wyrzucić to wyrzucanie kasy w błoto. Sztuczne dokarmianie np. mieszankami marumoto na zbudowanie masy to też nie wyjście. Świnki po woli na wadze przybierają, sa pod opieka weta.
Wiem że takie kolby nie są dobre ale w małej ilości nie powinny zaszkodzić tym bardziej że pozostałe rzeczy świnki dostają dobrej jakości.
Dobra i tania jest Cavia Pro, nieco droższa Cavia Nature, potem jeszcze droższa Cavia Complete.
Karmienie Cavią Pro to jakieś 20 zł na miesiąc.
A dobre karmy za 5 zł nie istnieją, zapomnij.

Zgadzam sie w 100%.
Z VL Cavia Pro jest jednak problem bo sporo świnek jej nie lubi, ja się wycwaniłam i kupiłam taki duży wór tam jest wtedy granulat 3mm a nie takie wielkie granule i to świnki jedzą chętniej.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 1 listopada 2011, 20:03

Tak moje też wcinają czasami Cavie Pro (na zmianę - teraz była Nature) i nie narzekają ;) I co najważniejsze nie wybierają :P

DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Postautor: DomikBorek » 1 listopada 2011, 20:57

damianek333-ciągle się śmieje z tego co Ty piszesz. Po prostu nie mam tyle kasy, jak Ty masz to fajnie, ale uszanuj to, że nie każdego stać. Dla Ciebie C.C nie jest najdroższa, a dla mnie jest-proste. Może i Ty wydajesz 20zł na karmę misięcznie, ale np. w moim zoologu C.C. kosztuje 20zł, C.N. 15, czyli dużo drożej niż w internecie. A nie opłaca mi się zamawiać.
Talia-postaram się świniom kupić C.Pro, jak będę miała 15zł.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 1 listopada 2011, 21:02

kdp2 pisze:
vagina_denata pisze:

.

Wiem że są tyle, że te moje świntuchy nie chcą jej w takiej formie jeść, a kupować tylko po to żeby potem zasikaną wyrzucić to wyrzucanie kasy w błoto. Sztuczne dokarmianie np. mieszankami marumoto na zbudowanie masy to też nie wyjście. Świnki po woli na wadze przybierają, sa pod opieka weta.
Wiem że takie kolby nie są dobre ale w małej ilości nie powinny zaszkodzić tym bardziej że pozostałe rzeczy świnki dostają dobrej jakości.

Moim zdaniem akurat kolby z lucerny to najlepsza rzecz z repertuaru kolb i podobnych. Jedyna ich wada, to, że są tuczące, ale Twoim świnkom to pasuje :p

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 1 listopada 2011, 21:07

w rossmanie sa poduszki z lucerny, po 4zł za paczkę.
Moja Zuzia je uwielbiała:)

PS. zanim usłyszę krytykę, chciałabym zobaczyc skład tych poduszek. Bo pamietam, że sa naturalne, zero chemii i dodatków, ale nigdzie w necie tego znaleść nie mogę :/

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca