Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jadłospis

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jaki jadłospis dla młodej świnki ?

Postautor: Gaga » 15 marca 2011, 3:38

Kochanie!
Mloda swinka tak jak i starsza wymaga szerokiego wachlarza warzyw i owocow. Te ktorych wczesniej nie jadla podawaj jej stopniowo, i uwaznie obserwuj jak reaguje. Pamietaj ze im wiecej warzyw i owocow ma w diecie tym lepiej bedzie sie rozwijala. To dzieki nim bedzie miala wszystkie makro- i mikroorganizmy. Przy odpowiedniej diecie nie musisz nawet podawc jej sztucznej VitC. Wspominasz natke...Z cala pewnoscia jest dobrym zrodlem Vit C, ale niestety ma tez swoje wady. Ze wzgledu na wysoka zawartosc Cal. nalezy kontrolowac jej podawanie, czyli podajemy ale zmodyfikowane ilosci. Swinki ktore maja sklonnosci do ZUM i kamicy powinny dostawac natke w mocno ograniczonych ilosciach.
Dietetycy i rodentolodzy ulozyli diete dla swinek. Jest to dieta Ratewatchers. Poniewaz ma ona dosc skapy zasob warzyw i owocow, wiec dodatkowo przetlumaczylam inna diete. A nugatek ulozyla na jej podstawie jadlospis. Jest to zdrowa dieta zawierajaca warzywa dostepne w sklepie. Stosunek Cal do fosforu jest perfekcyjnie obliczony i bedzie chronil Twoja swinke przed schorzeniami nerek.
http://swinkimorskie.org/sforum/viewtopic.php?t=14904
Co sie zas tyczy siana i karmy to
siano (swieze) swinka powinna miec 24 godz na dobe (podobnie woda)
karma- do 8-12 mis zycia swinki mozesz jej spokojnie (nawet jest wskazane) podawac karme na bazie lucerny. Ilosci masz podane na opakowaniu. Rozne karmy maja rozne wskazania, ale jesli masz jakis problem to napisz.
Potem gdy swinka juz bedzie starsza trzeba bedzie zmienic karme (bez lucerny) i ograniczy jej ilosc.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
bez imienny
Użytkownik
Świnki morskie: kochany Iro
Kontaktowanie:

jadłospis dla świnki

Postautor: bez imienny » 1 lipca 2011, 16:55

jaki jadłospis ułożyli byście dla swojej świnki? ja sama nie wiem i dlatego potrzebuję pomocy. ;)
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2011, 17:17 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przyłączyłam do istniejącego już tematu. Następnym razem szukaj, czy nie ma podobnego tematu do Tego, który chcesz dodać, a później ewentualnie twórz nowe.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Re: jadłospis dla świnki

Postautor: Damian_1 » 1 lipca 2011, 17:08

Woda, sucha dobrej jakości karma i siano - do tego świnki powinny mieć stały dostęp.
Warzywa i owoce (poszukaj sobie na forum jakie mogą jeść świnki!) - dla urozmaicenia diety, ja podaję ze 2-3 razy dziennie w niewielkich ilościach.
No i oczywiście ziółka.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Jadłospis

Postautor: Karl Ruger » 2 lipca 2011, 11:19

Ja podaję tyle rzeczy, że nie można zliczyć. Oczywiście owoce i warzywa, karmę Cavia Pro z Versele Lagi, Cavia Crispy też i czasem Vitakraft Menu Vital. Przysmaków i ziółek tyle, że chyba by mi się w poście wszystko nie zmieściło, więc nie będę wymieniać :lol: Normalnie sianko z różnych firm (zależy, jakie są dostępne w sklepie, lub w necie), czasem jakieś inne, np. sianko melisowe, sianko miętowe, sianko mazurskie.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
LidiaL
Użytkownik
Świnki morskie: Jaroski ,Jessy ,Tuptuś oraz Moris <3

Postautor: LidiaL » 2 lipca 2011, 11:23

Uuu.... nie sposób wymienić wszyskiego ale
marchewka
jabłko
porzeczki
truskawki
gruszka
ogórek
pomidor
sianko
witaminki
pietruszka
liście winogrona
i takie tam :)

Life is like a poetry-sometimes hard to understand it. heh

Wiktoria

Postautor: Wiktoria » 29 lipca 2011, 11:11

Jadłospis moich świnek

- sucha karma
-sianko
-trawa
-ogórek(cały na dwie świnki nie codziennie)
-pomidor
-marchew
-jabłko :)

Awatar użytkownika
Nelies
Użytkownik
Świnki morskie: Maniek <3
Kontaktowanie:

Postautor: Nelies » 10 sierpnia 2011, 20:30

Czy taki jadłospis jest dobry?
Rano: Sucha karma, siano.
Południe: Trawa na wybiegu, jakiś owoc/warzywo, siano.
Wieczorem: Sucha karma, cała miseczka warzyw różnych (dozwolonych dla świnek :D).

Warzywa/owoce daję takie (oczywiście nie wszystkie na raz, w jeden dzień. Tylko tak ogółem :) ):
- ogórek,
- pomidor,
- marchew,
- banan (czasami),
- papryka,
- truskawki ( w sezonie)
- czasem szczypiorek, ale rzadko,
- jabłko
- korzeń pietruszki,
- natka pietruszki,
- koperek,
- sałata,