Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sianko pod dostatkiem ?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Sianko pod dostatkiem ?

Postautor: Sensibles » 15 grudnia 2010, 17:43

Sandi pisze:Ja mojej "Niuni" daję zawsze rano, a jak niechcący dam trochę za dużo, to kończy się tym, że Nadia na tym śpi, a potem muszę sprzątać klatkę. Także zawsze się staram dawać z umiarem, ale tyle, żeby jej starczyło na cały dzień.

Sianko powinno być w klatce cały czas. Nie powinno być tak, że dajesz odmierzoną ilość - może świnka potrzebuje więcej? Poza tym prosiaczek powinien niemal cały czas skubać sianko. Ściera sobie w ten sposób siekacze, poza tym zabija czas. Oczywiście jeśli świnka nie ma umiaru i zjada nawet całą kulę siana za jednym razem, to dawkowanie jest wskazane, ale jeśli mówisz, że śwince zostaje - bez problemu możesz dawać jej więcej, nic się nie stanie. Nie wiesz także, ile dokładnie sianka potrzeba śwince na cały dzień. To, że zjada wszystko, nie znaczy, że zaspakaja to jej potrzeby.

Wspomnę jeszcze o miejscu podawania sianka. Wnioskując z Twojej wypowiedzi, to podajesz śwince sianko bezpośrednio na ściółkę. Jest to złe, ponieważ najpierw świnka to je, później się na to załatwi, później się prześpi, a następnie zje jeszcze trochę...higieniczne to nie jest. Najlepszym sposobem jest paśnik (zresztą świnki czasem wskakują do niego, co wywołuje u nich panikę, więc najlepszy jest paśnik zewnętrzny)lub kula na siano. Jednak próbowałam obu sposobów podawania sianka i zdecydowanie jestem za kulą. Jej koszt waha się w cenach 6-8 zł - może nie jest to tak mało, ale warto zainwestować, żeby nie tracić codziennie pewnej ilości sianka. Naładowanie w całości takiej kuli starcza na 3-5 dni.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 15 grudnia 2010, 19:50

U mnie się paśnik nie sprawdza, Nadia wtedy nie chciała WCALE jeść sianka, podejrzewam że po prostu nie chciało jej się po nie sięgać. Mam głęboka kuwetę klatki, więc nawet gdybym zawiesiła to na najniższy pręcik to i tak Nadia nie dosięga lub musi się trochę namęczyć, a tego z pewnością nie lubi.
Owszem, ma sianko cały dzień w klatce, nigdy jej go nie brakuje. I wcale się na nie nie załatwia, ponieważ robi to tylko w jednym, swoim ulubionym kąciku.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 15 grudnia 2010, 21:49

Nie wiesz, czy się tam nie załatwia. Może po prostu tego nie widzisz. Praktycznie niespotykane jest , że świnka załatwia się tylko w jednym kąciku klaki. No ale może Twoja jest wyjątkiem...to zostawmy to załatwianie się.
Sam fakt, że świnka na tym śpi - nie jest zadowalający.

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 15 grudnia 2010, 22:02

Sandi mówisz, że masz wysoką kuwetę. W takim razie powieś kulkę na sianko. Zawies ją niżej i świnek nie będzie musiał się wspiać, ale wydaje mi sie, że ten paśnik to kwestia przyzwyczajenia.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Anonim

Postautor: Anonim » 15 grudnia 2010, 23:02

Ja tam zawsze mojej śwince daje sianko do rogu. Niestety moja Grażynka jest z tych które jedzą bez umiaru dlatego daje jej sianko raz dziennie wieczorem.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 16 grudnia 2010, 15:51

To nie dobrze, bo świnka powinna mieć sianko przez cały czas.
Zdecydowałam, że jednak w sobotę jadę do wielkiego sklepu zoologicznego i robię zakupy dla mojego prosiaka. :szczerbaty:
Między innymi kupuję kulę na sianko ;) Misiu-dzięki za radę w tej kwestii.

Anonim

Postautor: Anonim » 16 grudnia 2010, 16:27

Aha. Postaram się naprawić swój błąd. Moja świnka jest młoda i je wszystko bez opamiętania. Czy kiedyś jej to minie czy po prostu taką ma naturę... ?

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 16 grudnia 2010, 16:30

Świnki z reguły lubią się "obżerać" i trzeba uważać, bo zdarzają się przypadki kiedy właściciele przekarmiają swoje gryzonie i wtedy pojawia się problem. Nie jest to typowe, większość świnek ma umiar w jedzeniu, tym bardziej w sianku, które jest ich podstawą żywienia i nawet w dużych ilościach nie powinno specjalnie zaszkodzić.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 16 grudnia 2010, 17:40

Najlepszy jest taki sposób, że po prostu daj śwince dużo sianka i zobacz, jak się zachowuje. Jeśli po 5 minutach nie przestanie jeść - zabierz sianko. Jeśli jednak przestanie - to znaczy, że świnka ma umiar. Wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie wcześniej wspomniana przeze mnie kula na siano bądź paśnik.

A jeśli nie ma umiaru, to dawaj śwince sianko rano i wieczorem.

Anonim

Postautor: Anonim » 16 grudnia 2010, 22:39

Póki co Grażynka dostała sianko - dość sporą ilość. Wyszedłem z domu i nie było mnie kilka godzin, po prwrocie sianka była mniej więcej połowa z tego co dostała na początku. Więc wnioskuje że chyba dawałem jej go wcześniej za mało i dlatego zjadała wszystko na raz :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”