Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Irulo » 18 marca 2012, 22:08

vagina_denata pisze:+ "kiedyś zostanie zaaprobowana" nie oznacza "została zaaprobowana", więc może na 50 lat to zdanie będzie miało sens, teraz nie ma.

Jest uzywana nawet przez "uczonych" ludzi, wiec dlaczego ja mam nie uzywac?
pisze jak chce, moze nie poprawnie, ale tak pisze.

Awatar użytkownika

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 19 marca 2012, 9:36

Fajny ten granulat, szkoda, że w Polsce własciwie nie ma wyboru w karmach.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 marca 2012, 10:06

drelin pisze:Fajny ten granulat, szkoda, że w Polsce własciwie nie ma wyboru w karmach.
Wiesz co?na opakowaniu napisane jest tez po Polsku,wiec moze tez jest?a swietny bo jeden granulek akurat miesci sie w dziobie :D

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 19 marca 2012, 11:02

W sklepach internetowych nie widziałam :/ a u mnie w mieście to ledwo mozna na VL trafić...

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 19 marca 2012, 16:59

A propo VL,to ja już półtora roku temu chciałam Complete karmić.No i świniak je nawet zaczyna mu smakować,ale i tak widzę,że Coffe bardziej lubi Nature więc mieszam.A tego granulatu też nigdzie nie widziałam.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 marca 2012, 19:01

Irulo pisze:
vagina_denata pisze:+ "kiedyś zostanie zaaprobowana" nie oznacza "została zaaprobowana", więc może na 50 lat to zdanie będzie miało sens, teraz nie ma.

Och, co za bunt przeciw zasadom poprawnej polszczyzny, no punk z lat 70 po prostu!

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 19 marca 2012, 20:50

vagina_denata pisze:
Irulo pisze:

Och, co za bunt przeciw zasadom poprawnej polszczyzny, no punk z lat 70 po prostu!

:) nioch nioch

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 20 marca 2012, 21:32

Rodzice się zbuntowali i stwierdzili, że nie będę już kupowała ciągle VL Cavia Nature (u nas 750g w zoologicznym to 15zł, Xsara zjada to w jakieś 2 tygodnie), bo jest "za drogie". Próbowałam przekonywać. Niby są na tak, niby są na nie...w każdym bądź razie, boję się, że następnym razem jak będziemy w zoologicznym to mi będzie tata kazał wziąć coś śmieciowatego, "tańszego", bo VL za drogie. Dlatego wolę się przygotować na takie obroty sprawy i w tym wypadku kupiłabym jakąś malutką paczuszkę Vitapolu czy czegokolwiek innego, a od razu po przyjeździe do domu zamówiłabym coś przez internet, coś lepszego niż te śmieci.
Dlatego chciałabym się was zapytać, co sądzicie na temat tych mieszanek, tych karm:
1. Co prawda granulat uzupełniający, ale nawet jeżeli, to kupować jako uzupełnienie do karmy czy można sobie to odpuścić, z korzyścią dla zdrowia świnki?
2. Tą kiedyś raz kupiłam, tylko że Xsara nie za bardzo chciała ją jeść. Jakie jest wasze zdanie na temat tej karmy? Po prawdzie to ja uważam, że to jest dobre jako uzupełniająca, ale może macie inne zdanie, może to świetna karma...?
3. A ten? Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, nigdy takiej karmy na oczy nie widziałam. W składzie jest napisane, że są produkty zbożowe, ale nie ma napisanej ilości procentowej. Może ktoś próbował, czy okej? A może oceniacie po reszcie składu, że to denne jest...?
4. To oczywiście jako uzupełnienie, nie zamierzam podawać tego jako podstawę, ale - sama lucerna - czy to jest dobre? Ktoś tu pisał na forum, że jest okej, że świnki się zajadają. Podawać? Czy to tak samo jakby się tylko tuczyło świnkę? Chociaż nie wydaje mi się, lucerna...?
5. Jak wam świnki tą karmę jedzą?

Produkty, które miały już jakoś około 50% ziaren zbóż opuszczałam, bo nie zamierzam, tak jak teraz, z kubła Vitapolu wybierać ziarenek przed podaniem śwince, to się mija z celem.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 20 marca 2012, 21:51

Cavii Crispy mojej nie chcą jeść, jak dla nich nieciekawy skład, ja zresztą też nie jestem zachwycona... tzn. ja wyglądem (składem) karmy.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 20 marca 2012, 21:58

Moja u hodowczyni i u mnie na początku jadła cripsy. Ale mieszałem jej z complete i wybierała tylko ją i te duże kółka z cripsy.Raczej nie polecam, duo też miałem to tego to już w ogóle nie jadła, słyszałem, że bardziej świnką smakuje tima mega C, z tego co pamiętam to nie była droga. No i polecam mieszankę od Talii, moja za nią szaleje i pięknie pachnie.
Talia mówiła, że podaje ją swoim jako podstawową.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca