Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sianko pod dostatkiem ?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Sianko pod dostatkiem ?

Postautor: Sensibles » 16 grudnia 2010, 22:43

No widzisz? Czyli świnka ma umiar :)
Więc teraz najlepszym sposobem będzie kula do sianka bądź paśnik - ale ja już się powtarzać nie zamierzam.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Anonim

Postautor: Anonim » 16 grudnia 2010, 22:50

Kulę kupię :) Tylko najpierw muszę zmienić akwarium na klatkę :)

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 17 grudnia 2010, 15:34

Koniecznie zmień na klatkę !
Świnka w akwarium ma słaby dopływ powietrza, gdy świeci słońce akwarium się nagrzewa i zwierzątku jest gorąco. Klatkę łatwiej posprzątać, nie jest taka ciężka, ułatwia transport, świnka może sama wyjść, są drzwiczki, można zawiesić hamak, tunel, poidełko, kolby, wapno i np. kulę na siano.
Zdecydowanie lepsza jest klatka, nie uważasz ?

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Anonim

Postautor: Anonim » 17 grudnia 2010, 23:28

oczywiście masz rację, klatkę mam ale jest o wiele mniejsza od akwarium tego ze zdjęć i nadaje się jedynie na.... kanarka.

Będę sam robił klatkę i nidługo zabieram się za jej budowe więc będzie miała o wiele, wiele więcej miejsca, może nawet pięterko.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 18 grudnia 2010, 16:42

No to super, poczytaj sobie na ten temat :)
Dziś szukałam w prawie wszystkich sklepach zoologicznych kul na sianko i nie ma. No cóż, w poniedziałek kontynuuję poszukiwania.

Anonim

Postautor: Anonim » 19 grudnia 2010, 0:30

zawsze możesz kupić paśnik lub poszukac w internecie :)

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 19 grudnia 2010, 9:14

Jak nie ma kulki na sianko to kup kulke gdzie w srodku jest myszka wyjmiesz myszke i masz kule. Ja tak zrobiłam.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 19 grudnia 2010, 11:51

Na paśnik się nie zdecyduję- w tym temacie podałam powód.
Na internecie nie ma sensu,bo już wiem gdzie znajdę kulę. W każdym razie, dzięki za pomoc.

Konto usunięte

Trochę o sianku

Postautor: Konto usunięte » 26 grudnia 2010, 21:49

Jak wiecie świnki potrzebują sianka CAŁY CZAS, dlatego tutaj wymieniamy się informacjami jakie sianko twoja świnka je i co o nim sądzicie .
Sianko Vitakraft (wszystkie rodzaje) choć nie takie tanie, ale mój Stefan je lubi i to bardzo więc kupujemy .
Sianko Zuzala też raczej wszystkie rodzaje .Sianka różne i te co napisałam możecie znaleźć na tej stronie : http://animalia.pl/sklep.php?kat=177 albo na lewzoo itp. lub w waszych zoologicznych .Przeglądając internet, znalazłam na pewnej stronie taki artykul :

"Świnki morskie potrzebują w swojej diecie stale dużych ilości dobrego jakościowo siana. Siano dostarcza błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania procesów trawiennych świnki oraz umożliwia ścieranie zębów trzonowych, co zapobiega ich przerostowi.
Ponieważ trzonowce świnek morskich stale rosną, zwierzątka te muszą stale skubać trawę i przeżuwać, aby utrzymać prawidłową długość zębów. Siano zawiera stosunkowo niewielką ilość składników odżywczych i białka, dlatego nie przyczynia się do otyłości, nawet jeśli świnka spożywa je przez cały dzień. Natomiast błonnik zawarty w liściach i łodygach suszonej trawy, czyli siana, gwarantuje prawidłowe przesuwanie treści pokarmowej w jelitach
tego małego roślinożercy, co zapobiega wzdęciom, zaparciom i innym problemom trawiennym.
Siano jest mieszanką suszonych traw różnych gatunków, w tym kostrzewy, tymotki, kupkówki, stokłosy i życicy. Większość rodzajów traw ma podobną wartość odżywczą, aczkolwiek za najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe uchodzą tymotka (ang. timothy, niem. Wiesen-Lieschgras) i stokłosa (ang. brome, niem. Trespe). Dla zwierząt gospodarskich, szczególnie koni, najcenniejszy jest pierwszy pokos, ścinany w porze kwitnienia, następne nazywa się "potrawem". W miarę kwitnienia i zawiązywania się kłosów, większość składników pokarmowych odkłada się w nasionach, a siano zawiera więcej twardych łodyg, jest więc pożywne i twarde. Dobry potraw, czyli drugi i trzeci pokos siana, choć nie tak bogaty w białka i cukry, jak pierwszy, dla małych roślinożerców jest równie wartościowy, ponieważ jest miękki i obfituje w błonnik. Miękkie siano jest lepsze dla małych zwierząt, ponieważ ostre, twarde źdźbła mogą spowodować urazy, szczególnie oczu. Z tego samego powodu nie wolno świnkom morskim dawać słomy.
Z łąki można uzyskać dwa lub trzy pokosy siana, którego jakość zależy od gatunku trawy, pogody i gleby, na jakiej rosła trawa, ale przede wszystkim od sposobu, w jaki zostało zebrane i następnie było przechowywane. Dobre siano ma kolor zielonkawy, co świadczy o dużej zawartości witaminy A, nie pyli i ma charakterystyczny, przyjemny zapach. Nie może zawierać żadnych śmieci, patyków, grudek ziemi ani chwastów, np. ostu). Po włożeniu ręki do środka torby lub kostki siano nie może być ciepłe, gdyż świadczyłoby to o zachodzących procesach fermentacji. Dobre siano nigdy nie może mieć stęchłego, "grzybowego" zapachu pleśni. Siano wilgotne i stęchłe absolutnie się nie nadaje do użytku, nawet jako ściółka.
Siano pastewne zawiera rośliny motylkowe, głównie lucernę (ang. alfa-alfa, lucerne albo purple medic, niem. Schneckenklee albo Blaue Luzerne), która jest dużo bogatsza od trawy w białko, cukier i wapń. Zdrowe świnki morskie, które i tak dostają lucernę w granulacie, nie potrzebują jej jeszcze w sianie. Wyjątkiem jest okres ciąży, karmienia i wzrostu młodych, kiedy zapotrzebowanie na białko i wapń jest większe od przeciętnego.

W sprzedaży w sklepach zoologicznych są różne rodzaje mieszanek siana, niektóre z dodatkiem ziół, inne jeszcze z tak zwanymi ekstrudatami, czyli chrupkami ziołowymi. Doskonałe siano proponuje firma Zuzala, godne uwagi jest także siano Herbal Farm i Herbal Pets, prasowane z ziołami w małe kostki. W sklepach można także kupić siano z młodego zboża, najczęściej owsa. Kupując jakiekolwiek siano w sklepie zoologicznym lub supermarkecie, zwróćmy uwagę na jego wygląd i zapach, ponieważ często nie tylko odbiega on od ideału, ale świadczy o tym, że zawartość torby nie spełnia nawet podstawowych norm.
Jeśli mieszkamy poza dużymi ośrodkami miejskimi, lub bywamy w pobliżu hodowli koni, warto także poszukać źródła zaopatrzenia w siano przeznaczone dla tych zwierząt. Ze względów ekonomicznych opłacalny jest zakup większej ilości siana, ponieważ przechowywane w prawidłowych warunkach może długo leżeć bez utraty wartości. Mała kostka siana wystarczy na pokarm i ściółkę dla kilku świnek morskich na kilka miesięcy, w zależności od tego, ile mamy zwierzątek."

Ciekawa lektura, ale sianka nie polecam na ściółkę tylko do skubania z paśnika bądź kuli, pojemniczka .

Źrodło: własne,internet informacja o sianku pochodzi z http://theguineapig.blox.pl/html :)
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2011, 23:42 przez Sensibles, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Używaj polskich znaków, tekst będzie czytelniejszy. Ja się teraz nie będę bawiła w poprawianie, sam to zrób.

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Re: Troche o sianku

Postautor: Martex » 27 grudnia 2010, 16:25

:) Moje świniaczki, jak w lato jesteśmy u cioci na działce, to zawsze dajemy je w cień i "zamykamy" w tej górze od klatki żeby nie uciekły i jedzą sobie świeżą trawkę. Mają psa , ale raczej tam nie siusia, to jest takie miejsce "specjalne dla naszych świnek" :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”