1. Versele Laga Cavia Complete. Producent na stronie podaje że 1kg karmy zawiera 1000mg witaminy C. Łatwo licząc jeśli prosiak zje dziennie 20g karmy 20mg witaminy C. Jeśli do tego regularnie dostaje marchew, paprykę, brukselkę, liście kalafiora, szpinak i jarmuż to rozumiem że suplementacja witaminą C wydaje się zbędna.
2. Moim prosiakom nie za bardzo podchodzi sianko, może na razie bo są jeszcze młode (miesiąc i 3 miesiące). Szaleją za to na punkcie zieleniny. Szpinaku i jarmużu zjedzą ile włożę. Nie ukrywam że boli mnie to trochę finansowo, paczka szpinaku z 5pln idzie w dwa dni. Obecnie ratuję się trochę liśćmi kalafiora które za darmo obrywam w sklepie. Dajcie jakieś pomysły czym jeszcze można zastąpić kupną zieleninę zimą, bo latem to raczej nie ma tego problemu.
3. Świnki zawsze mają sianko i karmę, mogą jeść bez limitu. Porcję warzyw i zielonych liści dostają 2 razy dziennie: śniadanie przed wyjściem do pracy i obiado-kolację. Taka porcja warzyw to to tyle ile się zmieści na zwykły talerzyk stołowy (np.: garść szpinaku, kawałek marchewki, ćwierć papryki, 1 brukselka, ćwierć małego buraczka, kawałek ogórka, kawałek selera naciowego – na 2 świnki). Czy taki sposób żywienia będzie ok. Nie mam możliwości dawać im pomiędzy tymi posiłkami bo często nie ma nas w domu, więc stwierdziliśmy że nie będziemy ich przyzwyczajać do podjadania. Po prostu talerzyk warzyw co 12 godzin i muszą się przyzwyczaić.
4. Świnki mam od tygodnia. Owoców na razie nie dawałem. Myślę żeby zostawić je jako smakołyki dawane z ręki w małych ilościach.