Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

UWAGA - Megan!!!

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

UWAGA - Megan!!!

Postautor: Karena » 12 października 2007, 16:37

Koleżanka z innego forum w ciągu tygodnia straciła 2 świnki z powodu bakteryjnej choroby. Weterynarz postawił diagnozę, że najprawdopodobniej zaraziły się jakimś grzybem z pokarmu Megan.

Duszek [*]

Awatar użytkownika

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: UWAGA - Megan!!!

Postautor: admin » 12 października 2007, 16:53

Była kiedyś podobna sprawa, ale nie jestem pewien czy to też była karma Megan. Przez jakiś składnik w karmie pewna osoba stracił całą hodowlę szynszyli, czy myszoskoczków :hmmm: Dokładnie nie pamiętam...

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 12 października 2007, 18:53

Karena pisze:Koleżanka z innego forum w ciągu tygodnia straciła 2 świnki z powodu bakteryjnej choroby. Weterynarz postawił diagnozę, że najprawdopodobniej zaraziły się jakimś grzybem z pokarmu Megan.

:przestraszony: a ja im kupilam ostatnio całe WIELKIE wiadro bo lubia tą karme :wow:

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Justyna K
Użytkownik
Świnki morskie: świnka Dexter+Fantasja+Navara+Łezka pies:Max moje świnki pochodza z hodowli BANIE MISIE :D
Kontaktowanie:

Postautor: Justyna K » 14 października 2007, 14:44

W telewizji mówili o tych szynszylach i karmie :tak:

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 14 października 2007, 15:54

motylek1007 pisze: :przestraszony: a ja im kupilam ostatnio całe WIELKIE wiadro bo lubia tą karme :wow:

Lepiej kupować mniejsze opakowania, tak by po otwarciu zostały szybko zużyte. Najlepiej takie, które są pakowane w hermetyczny sposób i nie mają dostępu światła. W innym przypadku, wszystko co napisane na opakowaniu o witaminach, jest tylko napisane :) Utleniają się zresztą nie tylko one. Więc pokarm traci na wartości :( Jest to może bardziej ekonomiczne gdy dokonujemy zakupu, ale w ostatecznym rozrachunku jednak mniejsze opakowanie wychodzi zwierzakom na zdrowie. Podobnie z rodzajem karmy. To że jest tańsza, nie musi oznaczać, że karmienie nią też jest tańsze. Często droższej karmy wystarczy podawać mniej - tańsza ma różne wypełniacze, dlatego musi być podawana w większej ilości. Nawet jest gdzieś w sieci artykuł o tym co robią producenci karm dla psów i kotów. Nie sądzę, by świnki były z tego procederu wyłączone :)

Marek Li

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 14 października 2007, 21:51

az tak super wielkie to ono nie jest. Ma 2 litry ;) nie jakies 30....

Kupuje im jedzonko w necie wiec sila rzeczy zamawiam hurtowo....zeby mi sie opłacało....

U mnie np Cavii Dou ani Zuzali nie dostane....

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 14 października 2007, 22:18

Ja karmię Beaphar XtraVital :) Jak powiesz w swoim sklepie co chcesz mieć, to oni to będą ściągać. Na lepsze karmy nie mają stałego zbytu, więc kupują, co schodzi. Ale mogą zamówić :) Mimo, że moja karma nie jest granulatem, to ją kupuje, bo na niej świetnie wróciła do zdrowia moja świnia :) i szybko odrosły jej włosy :)

Marek Li

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 14 października 2007, 22:31

Marek Li pisze: Jak powiesz w swoim sklepie co chcesz mieć, to oni to będą ściągać.

u mnie to nie wypali bo mieszkam w małej miescinie.....

poza tym nie wiem po ile mi policzy za taka karme, wiec wole hurtowo przez neta kupic.

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 14 października 2007, 23:53

motylek1007 pisze:
Marek Li pisze: Jak powiesz w swoim sklepie co chcesz mieć, to oni to będą ściągać.

poza tym nie wiem po ile mi policzy za taka karme, wiec wole hurtowo przez neta kupic.

No pięknie, Poznań to mała mieścina :) :) :) ? Ją to dopiero mieszkam w małej :) Zwykle robię tak - idę do sklepu i mówię co chcę i podaje za ile :) Zastrzegam, że wiem, ze to opłacalna cena, bo za tyle kupuję. I pytam czy ściągną :)

Marek Li

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 14 października 2007, 23:58

Marek Li pisze:
motylek1007 pisze:

No pięknie, Poznań to mała mieścina :) :) :) ? Ją to dopiero mieszkam w małej :) Zwykle robię tak - idę do sklepu i mówię co chcę i podaje za ile :) Zastrzegam, że wiem, ze to opłacalna cena, bo za tyle kupuję. I pytam czy ściągną :)

nie mieszkam w Poznaniu :P wpisalam to miasto dla orientacji....do samego Poznania mam 50 km.....

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”