Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jaki suchy chleb?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Jaki suchy chleb?

Postautor: kasik » 24 października 2007, 22:14

Temat o suchym chlebie znalazłam jeden, ale nie ma tam tego, co chciałabym się dowiedzieć.
Mianowicie:

Jaki suchy chleb podajecie świniakom? W sensie zwkły, razowy, bułkę kajzerkę? Czy może jeszcze jakiś inny?
Ja do tej pory dawałam zazwyczaj ciemny z ziarnami, bo zazwyczaj zostawała jakaś resztka, ale niestety, coraz rzadziej pojawia się on w domu, a boję się podawać zwykłego ususzonego, bo słyszałam że jest dużo mniej zdrowszy od razowca, przez dodawane do niego spulchniacze itp., więc nie wiem czy świniom nie zaszkodzi w jakiś sposób...

Obrazek

Awatar użytkownika

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jaki suchy chleb?

Postautor: Marek Li » 24 października 2007, 22:46

Masz rację, wybierając inny niż ten biały. Ja wcale nie daje chleba. Świnka rozmemła go w ślinie szybko i ściera właściwie tylko siekacze. Daję suszone warzywa. Jest to dużo zdrowsze rozwiązanie :)

Marek Li

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 25 października 2007, 14:39

Kasik nie chce cie martwic ale teraz ciemne pieczywo ma w sobie wiecej chemi i dodatkow niz tablica mendelejewa - im chelb dluzej masz swiezy tym bardziej nadziewany chemia !! ja daje jaki mam po kawaleczku zawsze lamie chyba ze mlody na biurko wlezie to wrzuci jej wszystki z tacy i musze wybeirac

p.s. nie robi jej krzywdy ani nie stresue bo ma do niej ciezki dostep - to dla wiadomosci co niektorych :P

Obrazek

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 25 października 2007, 17:28

*nicia* pisze:
p.s. nie robi jej krzywdy ani nie stresue bo ma do niej ciezki dostep - to dla wiadomosci co niektorych :P

:cool:

ja chleba nie daje, maja kolby, gałazki i kore

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
kasik
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: kasik » 25 października 2007, 18:39

*nicia* pisze:Kasik nie chce cie martwic ale teraz ciemne pieczywo ma w sobie wiecej chemi i dodatkow niz tablica mendelejewa - im chelb dluzej masz swiezy tym bardziej nadziewany chemia !!

No tu sie nie zgodzę. Jasne - owszem, ale nie ciemne - nie wyrasta jak białe i szybko czerswieje ;)

Ale dzięki, wiem, że lepiej wyjść do sklepu i zasuszyć ciemnego na zapas ;)
P.S: Ja aktulnie jestem w trakcie robienia suszek na ziemę ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
DiKei
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: DiKei » 1 listopada 2007, 11:26

Ja chcę się też dołączyć pytaniem do tego tematu,

Dajecie chleb wysuszony czy normalny świeży? Co lepsze chleb czy bułka? Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

Loading...

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 1 listopada 2007, 12:19

tylko wysuszony jak juz (chociaz ja nie podaje) pod żadnym pozorem świezy bo swinka przejdzie Ci na tamten świat....

jesli juz decydujesz sie na chleb to musi byc wysuszony na max, twardy i uwazaj zeby nie byl szybko zasiusiany :)

Obrazek

Kacha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kacha » 1 listopada 2007, 18:38

moja ma ususzoną bułke kajzerke i grchamkę...ale daje jej to góra raz na tydzien, bo i tak woli kolby

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 6 listopada 2007, 11:33

kasik pisze:
No tu sie nie zgodzę. Jasne - owszem, ale nie ciemne - nie wyrasta jak białe i szybko czerswieje ;)

Ale dzięki, wiem, że lepiej wyjść do sklepu i zasuszyć ciemnego na zapas ;)
no wlasnie kiedys tak bylo jak bylo mniej gatunkow chleba, ja kupowalam jakis czas taki chelb ciemny z ziarenkami ktory po tygodniu smakowal jak w pierwszy dzien i byl mieciutki - wiec co to znaczy - ze byl zachemiczony ze tak to ujme, poza tym rozmawialam z ludzmi z klasy ( chodzilam do technikum zywienia i czesc z ludzi bylo po zawodowych szkolach o profilu piekarniczym i mialo praktyki w piekarniach) i mi zdradzili wlasnie pare ciekawostek, łacznie z ta ze taki pyszny chlebek w ksztalcie walca z jakby kapeluszem grzybka ziarnisty ma strasznie duzo chemi i swinstw :(
Kiedys tez bylam na jakims pokazie zdrowej zywnosci itp, i facet pwoiedzial ze do produkscji chleba uzywaja swinskiego wlosia - mam nadzieje ze on sie guzik zna na tym i zmyslil to :zdegustowany:

Obrazek

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 6 listopada 2007, 11:49

*nicia* pisze:Kiedys tez bylam na jakims pokazie zdrowej zywnosci itp, i facet pwoiedzial ze do produkscji chleba uzywaja swinskiego wlosia - mam nadzieje ze on sie guzik zna na tym i zmyslil to :zdegustowany:

:szok: :/ :przestraszony:

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”