Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Skórki od warzyw i owoców

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Pepsi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Skórki od warzyw i owoców

Postautor: Pepsi » 13 marca 2011, 7:56

Czy trzeba obierać skórki od warzyw i owoców np. pietruszki ? Oczywiście wiem że od cytrusów rzeba obierać ale nie wiem czy trzeba z całą resztą

Awatar użytkownika

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Skórki od warzyw i owoców

Postautor: Gaga » 13 marca 2011, 8:37

Hej!
Nie musisz obierac warzyw i owocow, pod warunkiem ze sa solidnie wymyte i wysuszone (nie wolno podawac mokrych). Co sie zas tyczy cytrusow to zalezy jakie masz na mysli. Z pewnoscia skorki od banana nie wolno ale wielu specjalistow twierdzi ze skorka od pomaranczy jest dozwolona (wczesniej wyparzona). Przyznaje ze sama obieram wszystko. Z wyjatkiem jagod, truskawek itd.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 13 marca 2011, 8:44

Ja nie obieram: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwini, nektarynki, pomidorka, cukinii, ogórka (hehe, świnki najpierw ogryzają skórkę dookoła, a potem biorą się za środek). Arbuza także podawałam ze skórą i moi panowie wolą ją od miąższu. Resztę traktuję obieraczką ;-). Jeśli chcemy podawać świnkom warzywa ze skórką, to myślę, że trzeba je wyszorować szczoteczką pod ciepłą, bieżącą wodą, potem oczywiście wytrzeć do sucha.

O owocach jagodowych nie wspominam, bo moi ich nie jedzą - nie lubią (choć mam nadzieję, że latem na jakieś się skuszą).
Ostatnio zmieniony 13 marca 2011, 11:00 przez nugatka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Olciak
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio
Kontaktowanie:

Postautor: Olciak » 13 marca 2011, 8:49

Ja mojemu Guciowi obieram tylko jabłko dlatego że on lubi jeść skórkę. Bardzo chętnie zjada też skórkę od banana.

Gucio, Tiara i Algida - moje trzy największe skarby. ;)

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 13 marca 2011, 8:51

Nadia nie lubi cytrusów (pomarańcze, mandarynki) więc ich nie dostaje.
Marchewkę zawsze obieram, bo mimo, że ją myję, jest brudna. Jabłuszko dostaje ze skórką, bo jest bardzo zdrowa, to samo z ogórkiem.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 13 marca 2011, 8:52

Olciak pisze:(...) Bardzo chętnie zjada też skórkę od banana.

Gaga pisze:Hej!
Z pewnoscia skorki od banana nie wolno
Ostatnio zmieniony 13 marca 2011, 10:58 przez nugatka, łącznie zmieniany 2 razy.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 13 marca 2011, 8:54

O, zapomniałam o bananie. Za nim Nadia też nie przepada, chyba, że suszonym, takim z Biedronki :D Oczywiście nie dostaje go często.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 13 marca 2011, 10:15

Pepsi!
Napisalam Ci ze ja obieram wszystko, ale nie oznacza to ze Ty musisz zrobic tak samo.
Skorki wielu warzyw sa zdrowe bo maja wiecej soli i makro- i mikroelementow. Ale skorki warzyw takich jak ogorek (nie mowie o angielskim tylko zwyklym pestkowym) nie maja zadnych zalet.
Banan w odpowiedniej ilosci jest idealnym lekarstwem. I tak jak z kazdym owocem i warzywem nie mozesz przekroczyc zalecanych ilosci. Podawalam juz tabele ze spisem warzyw i owocow zalecanych swinkom. Poczytaj. Warto. Poniewaz te o ktorych wspomniano to zaledwie namiastka. Swinki powinny miec urozmaicona diete.

Awatar użytkownika
Asiokryt
Użytkownik
Świnki morskie: Cynamon i Baton
Kontaktowanie:

Postautor: Asiokryt » 13 marca 2011, 13:32

Ja osobiście obieram wszystko co pochodzi ze sklepów, a nie z mojego ogródka. No i zawsze ściągam skórkę z pomidora i ogórka bo podobno są ciężkostrawne i mogą się przykleić :(

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 14 marca 2011, 0:17

Ja obieram wszystko, bo Lucek nie je nie obranych warzyw. Trochę głupio, po np. w skórkach jabłek jest sporo witamin, ale nic na niego nie poradzę.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”