Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Posty: 1303
Rejestracja: 9 marca 2010, 8:42
Kontaktowanie:

Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: nugatka » 6 kwietnia 2011, 13:48

Witam! Chciałabym przedstawić Wam dietę Ratewatchers , której koncepcję stworzył Guinea Planet w oparciu, o normy jakie są podane dla świnek. Jest ona idealnie ułożona, by zachować te zwierzęta w zdrowiu i dobrej formie. W diecie zachowany jest odpowiedni stosunek wapnia do fosforu, który powinien wynosić 1.3: 1. Nadmiar tych pierwiastków w organizmie wiąże się z chorobami nerek, a niedobór także przynosi przykre konsekwencje. Przy poniższej diecie nie ma także potrzeby dodatkowego podawania witaminy C. Ja przy układaniu jadłospisu dla moich świnek skorzystałam z wersji diety proponowanej przez http://www.theguineapigforum.co.uk/showthread.php?t=30297&highlight=proper+diet
Źródłem moich obliczeń była strona: http://www.guinealynx.info/chart.html. Pewnie zastanawiacie się, jak samemu ułożyć podobną dietę? Reguły są proste! ŚCIŚLE OKREŚLAJĄ JE AUTORZY DIETY! Wybieramy:
- 1 warzywo/owoc o wysokim stosunku wapnia do fosforu (czyli Ca:P w granicach 2.5:1 kolor ciemnozielony w tabelce: http://www.guinealynx.info/chart.html)
- 2 warzywa/owoc o średnio-wysokim stosunku wapnia do fosforu (Ca:P w granicach 1.0:1- 1.9:1)
- 2 warzywa/owoc o niskim stosunku wapnia do fosforu (Ca:P poniżej 1.0:1)
Warzywa i owoce wraz z potrzebnymi wartościami znajdziemy tutaj: http://www.guinealynx.info/chart.html (dość ładnie tłumaczy nam Google). Pamiętajmy o tym, by nie przesadzić z ilością owoców, gdyż cukier w nadmiarze jest niezdrowy. Ograniczmy się do 2 owoców w ciągu tygodnia. Gdy już wybraliśmy odpowiednie warzywa/owoce sumujemy ilość wapnia i całość dzielimy przez ilość warzyw/owoców z danego dnia. Stosunek fosforu zawsze wynosi 1. Musimy pamiętać, że stosunek liczymy na podstawie takiej samej gramatury. Np. wszystkie warzywa/owoce mierzymy w ilości 100g. (Dietę Ratewatchers oraz jej wersje przetłumaczyła użytkowniczka o nicku Gaga, która również stosuje dietę karmiąc swoje świnki).

Dieta zawiera warzywa z rodziny kapuścianych. Wiele świnek od dawna je brokuły, należące do tej samej rodziny. W przeciwieństwie do wielu weterynarzy Prof. Hubert Zientek, rodentolog (specjalista mający ogromną wiedzę dotyczącą gryzoni) pisze:
„W sezonie zimowym podstawę żywienia stanowią karmy suche, czyli treściwe (mieszanka ziaren, granulat), warzywa (sałata, cykoria, kapusta, kalarepa, brokuły, kalafior, marchew i jej natka, buraki, liście rzodkiewki, obierzyny z ogórków), owoce (jabłko i obierzyny z nich, gruszki, melony) oraz siano.” - Źródło: Encyklopedia Zwierząt – Euroanimal, autor: dr Hubert Zientek opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 01/2007.
Radzi podobnie jak doktorzy z Departamentu Weterynarii Foster, Smith (jeśli chcemy dokładnych informacji, możemy zajrzeć tutaj: http://www.peteducation.com/article.cfm?c=18+1800&aid=620)i inni.
Nie bójmy się podawać kapusty i sałaty! Kochani, w sezonie zimowym kapusta jest wręcz polecana! Nie bójmy się i obalajmy od dawna krążące mity. Posłuchajmy rad Marumoto dotyczących zdrowego żywienia http://users.telenet.be/marumoto/kantine.html
Wszyscy chcemy mieć zdrowe i szczęśliwe świnki! Zacznijmy więc naszą przygodę z prawidłowym żywieniem naszych pupili. Poniższa dieta jest opracowana przeze mnie w oparciu o zasady ustalone przez autorów Ratewatchers. Mój wariant można stosować przez cały rok, jednak skupiłam się na tym, jakie warzywa i owoce dostępne są w okresie zimowym. Tym, którzy chcą rozpocząć ZDROWE ŻYWIENIE przypominam, że każdą świnkę należy przygotować, przedstawić jej warzywo/owoc, którego wcześniej nie jadła. Mam nadzieję, że poniższa dieta będzie dla Was inspiracją i w tym wątku będziemy mogli wspólnie wymieniać się dietami i uwagami.

Oto i przykładowa dieta, skonstruowana przeze mnie wg zasad, które powyżej opisałam. Wartości oblicze są na 100g warzyw/owoców (podając warzywa/owoce najpierw musimy wziąć wagę i odważyć 100g każdego z osobna i taką ilość podajemy śwince).


Tydzień 1

:arrow: Poniedziałek:

1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń buraka 0,4:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek 0,7:1
2.8 + 1.7 + 0.4 + 0,9 + 0,7 = 6,5: 5 = 1,3
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1


:arrow: Wtorek:

1. Koperek 3,2:1
2. Jabłko (ze skórką) 0,5:1
3. Seler naciowy 1.8:1
4. Pomidor zwykły 0,4:1/cherry 0,2:1
5. Papryka czerwona 0,5:1
6. Brokuł – łodyga 1,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.31/1.28:1


:arrow: Środa:

1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Korzeń buraka 0.4:1
3. Seler korzeń 1.7:1
4. Marchewka 0.9:1
5. Ogórek (ze skórką) 0.7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1


:arrow: Czwartek:

1. Koperek 3,2:1
2. Jabłko (ze skórką) 0,5:1
3. Seler naciowy 1,8:1
4. Pomidor zwykły 0,4:1/scherry 0,2:1
5. Papryka czerwona 0,5:1
6. Brokuł – łodyga 1,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.31/1.28:1


:arrow: Piątek:

1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Korzeń buraka 0.4:1
3. Seler korzeń 1.7:1
4. Marchewka 0.9:1
5. Ogórek (ze skórką) 0.7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1


:arrow: Sobota:

1. Natka pietruszki 2.4:1
2. Seler naciowy 1.8:1
3. Papryka czerwona 0.5:1
4. Pomidor zwykły 0,4:1/cherry 0,2:1
5. Brokuł – łodyga 1,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,32/1,28:1


:arrow: Niedziela:

1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Papryka czerwona 0,5:1
3. Seler korzeń 1,6:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek (ze skórką) 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


Tydzień 2

:arrow: Poniedziałek:

1. Bazylia 3,2:1
2. Żółta papryka 0.5:1
3. Seler korzeń 1:7:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Cukinia 0,2:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Wtorek:

1. Pomarańcza 2.9:1
2. Sałata masłowa 1.1:1
3. Kapusta biała/czerwona 1.5:1
4. Kalarepa 0,5:1
5. Korzeń pietruszki 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Środa:

1. Bazylia 3.2:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Cukinia 0,2:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Żółta papryka 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Czwartek:

1. Pomarańcza 2.9:1
2. Sałata masłowa 1.1:1
3. Kapusta biała 1.5:1
4. Kalarepa 0,5:1
5. Korzeń pietruszki 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Piątek:

1. Bazylia 3.2:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Cukinia 0,2:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Żółta papryka: 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Sobota:

1. Koperek 3,2:1
2. Kapusta biała 1.5:1
3. Kalarepa 0.5:1
4. Sałata masłowa 1.1:1
5. Cukinia 0,2:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Niedziela:

1. Bazylia 3,2:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń pietruszki 0,5:1
4. Cukinia 0,2:1
5. Marchewka 0,9:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


Tydzień 3

:arrow: Poniedziałek:

1. Pomarańcza 2,9:1
2. Korzeń pietruszki 0,5
3. Kapusta biała/czerwona1.5:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Kalarepa 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Wtorek:

1. Kapusta pekińska 2,8:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Rzodkiewka 1.3:1
4. Cukinia 0,2:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Środa:

1. Pomarańcza 2,9:1
2. Pomidor zwykły 0,4/cherry 0,2
3. Seler – korzeń 1.7:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Korzeń buraka 0,4:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3/1,26:1


:arrow: Czwartek:

1. Kapusta pekińska 2,8:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Rzodkiewka 1.3:1
4. Cukinia 0,2:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Piątek:

1. Natka pietruszki 2,4:1
2. Korzeń buraka 0,4:1
3. Seler – korzeń 1.7:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Marchewka 0,9:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Sobota:

1. Koperek 3,2:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Żółta papryka 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5
5. Gruszka 0,8
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Niedziela:

1. Natka pietruszki 2,4:1
2. Korzeń buraka 0,4:1
3. Seler – korzeń 1.7:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Marchewka 0,9:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


Tydzień 4

:arrow: Poniedziałek:

1. Bazylia 3,2:1
2. Papryka żółta 0,5:1
3. Kalafior 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5:1
5. Seler naciowy 1.8:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Wtorek:

1. Koperek 3,2:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Jabłko (ze skórką) 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5
5. Ogórek (ze skórką) 0,7
Stosunek wapnia do fosforu = 1,28:1


:arrow: Środa:

1. Bazylia 3,2:1
2. Żółta papryka 0,5:1
3. Kalafior 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5:1
5. Seler naciowy 1.8:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


:arrow: Czwartek:

1. Koperek 3,2:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Żółta papryka 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5
5. Mango 0,9
Stosunek wapnia do fosforu = 1,32:1


:arrow: Piątek:

1. Kapusta pekińska 2,8
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń buraka 0,4:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1


:arrow: Sobota:

1. Pomarańcza 2,9:1
2. Brokuł – łodyga 1,5:1
3. Kalafior 0,5
4. Żółta papryka 0,5
5. Korzeń pietruszki 0,5
6. Seler naciowy 1,8
Stosunek wapnia do fosforu = 1,28:1


:arrow: Niedziela:

1. Kapusta pekińska 2,8
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń buraka 0,4:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1


Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Posty: 2906
Rejestracja: 31 grudnia 2010, 21:06
Lokalizacja: Warszawa
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: vagina_denata » 6 kwietnia 2011, 14:02

Super, bardzo się ciesze, że to tu wrzuciłaś :D

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Posty: 1303
Rejestracja: 9 marca 2010, 8:42
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: nugatka » 6 kwietnia 2011, 14:05

Zachęcam do tworzenia własnych jadłospisów, google świetnie tłumaczy nam podane przeze mnie linki w tekście. możemy tworzyć je tutaj razem, wspólnymi siłami :-).


nati202055
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 25 lipca 2010, 19:34
Lokalizacja: Warszawa
Świnki morskie: brak :/
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: nati202055 » 6 kwietnia 2011, 14:53

Świetny artykuł, napewno mi się przyda :)


Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Posty: 2504
Rejestracja: 2 grudnia 2010, 21:26
Lokalizacja: Szczecin
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: Sensibles » 6 kwietnia 2011, 19:50

Ja stosuję tę dietę i jestem bardzo zadowolona. Polecam!

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

nati202055
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 25 lipca 2010, 19:34
Lokalizacja: Warszawa
Świnki morskie: brak :/
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: nati202055 » 8 kwietnia 2011, 18:03

A czy podczas tej diety, można stosować jakieś zamienniki? (np. sałata masłowa na jakąś inną)
I czy przy podawaniu karmy zwykłej ilość warzyw i owoców wymienionych w diecie się zmniejsza?


Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Posty: 1303
Rejestracja: 9 marca 2010, 8:42
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: nugatka » 8 kwietnia 2011, 20:18

To jest tylko przykład diety, możesz ułożyć swoją własną, byleby dzienny stosunek wapnia do fosforu wynosił 1,30:1. Możesz także zrobić wyliczenia używając innych wartości, np. 50g, ja liczyłam 100g korzystając z wartości podanych w tabeli: http://www.guinealynx.info/chart.html (rubryka Ca:P) => świetnie tłumaczy nam google. Stosunek 1,1:1 wg tabeli guinealynx ma między innymi marchew baby(http://www.niam.pl/artykuly/artykul/709-marchewki_baby, rzeżucha i jeszcze kilka pozycji się znajdzie.


Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Posty: 2906
Rejestracja: 31 grudnia 2010, 21:06
Lokalizacja: Warszawa
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: vagina_denata » 8 kwietnia 2011, 21:09

Ja tylko wtrącę, że niezależnie od przyjętej wagi stosunek składników pozostaje taki sam tzn. niezależnie od tego czy weźmiemy po 100g czy po 5g danych warzyw stosunek wapnia do fosforu pozostanie taki sam. Żeby ktoś przypadkiem nie zaczął dzielić czy mnożyć :p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Posty: 919
Rejestracja: 4 grudnia 2010, 12:36
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: Becia » 9 kwietnia 2011, 9:56

Mi też się ta dieta podoba. Chyba zacznę ją używać, to znaczy moje świnki. ;)


Konto usunięte

Re: Dieta oparta na koncepcji Ratewatchers

Postautor: Konto usunięte » 8 czerwca 2012, 20:39

Mam swinke ktora ma 5 miesiecy i jest szczupla podaje jej karme firmy versele laga cavia nature 1 raz dziennie wieczorem i w ciagu dnia troche zieleniny z ogrodka mlecze i babki i owoce warzywa ktore sa w domu najczesciej kawalek jablka i pietruszke 3 listki i rzodkiewki. Mam pytanie czy cos powinnam dodac do diety mojej swinki i czy moge tak nagle z dnia na dzien zastosowac ta diete powyzej??
Ostatnio zmieniony 8 czerwca 2012, 22:38 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Świnkowy poleca


  • Podobne tematy
    Statystyki
    Ostatni post

Wróć do „Żywienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

  • Dołącz do nas