Witam! Chciałabym przedstawić Wam dietę Ratewatchers , której koncepcję stworzył Guinea Planet w oparciu, o normy jakie są podane dla świnek. Jest ona idealnie ułożona, by zachować te zwierzęta w zdrowiu i dobrej formie. W diecie zachowany jest odpowiedni stosunek wapnia do fosforu, który powinien wynosić 1.3: 1. Nadmiar tych pierwiastków w organizmie wiąże się z chorobami nerek, a niedobór także przynosi przykre konsekwencje. Przy poniższej diecie nie ma także potrzeby dodatkowego podawania witaminy C. Ja przy układaniu jadłospisu dla moich świnek skorzystałam z wersji diety proponowanej przez http://www.theguineapigforum.co.uk/showthread.php?t=30297&highlight=proper+diet
Źródłem moich obliczeń była strona: http://www.guinealynx.info/chart.html. Pewnie zastanawiacie się, jak samemu ułożyć podobną dietę? Reguły są proste! ŚCIŚLE OKREŚLAJĄ JE AUTORZY DIETY! Wybieramy:
- 1 warzywo/owoc o wysokim stosunku wapnia do fosforu (czyli Ca:P w granicach 2.5:1 kolor ciemnozielony w tabelce: http://www.guinealynx.info/chart.html)
- 2 warzywa/owoc o średnio-wysokim stosunku wapnia do fosforu (Ca:P w granicach 1.0:1- 1.9:1)
- 2 warzywa/owoc o niskim stosunku wapnia do fosforu (Ca:P poniżej 1.0:1)
Warzywa i owoce wraz z potrzebnymi wartościami znajdziemy tutaj: http://www.guinealynx.info/chart.html (dość ładnie tłumaczy nam Google). Pamiętajmy o tym, by nie przesadzić z ilością owoców, gdyż cukier w nadmiarze jest niezdrowy. Ograniczmy się do 2 owoców w ciągu tygodnia. Gdy już wybraliśmy odpowiednie warzywa/owoce sumujemy ilość wapnia i całość dzielimy przez ilość warzyw/owoców z danego dnia. Stosunek fosforu zawsze wynosi 1. Musimy pamiętać, że stosunek liczymy na podstawie takiej samej gramatury. Np. wszystkie warzywa/owoce mierzymy w ilości 100g. (Dietę Ratewatchers oraz jej wersje przetłumaczyła użytkowniczka o nicku Gaga, która również stosuje dietę karmiąc swoje świnki).
Dieta zawiera warzywa z rodziny kapuścianych. Wiele świnek od dawna je brokuły, należące do tej samej rodziny. W przeciwieństwie do wielu weterynarzy Prof. Hubert Zientek, rodentolog (specjalista mający ogromną wiedzę dotyczącą gryzoni) pisze:
„W sezonie zimowym podstawę żywienia stanowią karmy suche, czyli treściwe (mieszanka ziaren, granulat), warzywa (sałata, cykoria, kapusta, kalarepa, brokuły, kalafior, marchew i jej natka, buraki, liście rzodkiewki, obierzyny z ogórków), owoce (jabłko i obierzyny z nich, gruszki, melony) oraz siano.” - Źródło: Encyklopedia Zwierząt – Euroanimal, autor: dr Hubert Zientek opublikowane za zgodą magazynu Fauna&flora, całość artykułu w numerze 01/2007.
Radzi podobnie jak doktorzy z Departamentu Weterynarii Foster, Smith (jeśli chcemy dokładnych informacji, możemy zajrzeć tutaj: http://www.peteducation.com/article.cfm?c=18+1800&aid=620)i inni.
Nie bójmy się podawać kapusty i sałaty! Kochani, w sezonie zimowym kapusta jest wręcz polecana! Nie bójmy się i obalajmy od dawna krążące mity. Posłuchajmy rad Marumoto dotyczących zdrowego żywienia http://users.telenet.be/marumoto/kantine.html
Wszyscy chcemy mieć zdrowe i szczęśliwe świnki! Zacznijmy więc naszą przygodę z prawidłowym żywieniem naszych pupili. Poniższa dieta jest opracowana przeze mnie w oparciu o zasady ustalone przez autorów Ratewatchers. Mój wariant można stosować przez cały rok, jednak skupiłam się na tym, jakie warzywa i owoce dostępne są w okresie zimowym. Tym, którzy chcą rozpocząć ZDROWE ŻYWIENIE przypominam, że każdą świnkę należy przygotować, przedstawić jej warzywo/owoc, którego wcześniej nie jadła. Mam nadzieję, że poniższa dieta będzie dla Was inspiracją i w tym wątku będziemy mogli wspólnie wymieniać się dietami i uwagami.
Oto i przykładowa dieta, skonstruowana przeze mnie wg zasad, które powyżej opisałam. Wartości oblicze są na 100g warzyw/owoców (podając warzywa/owoce najpierw musimy wziąć wagę i odważyć 100g każdego z osobna i taką ilość podajemy śwince).
Tydzień 1
Poniedziałek:
1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń buraka 0,4:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek 0,7:1
2.8 + 1.7 + 0.4 + 0,9 + 0,7 = 6,5: 5 = 1,3
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1
Wtorek:
1. Koperek 3,2:1
2. Jabłko (ze skórką) 0,5:1
3. Seler naciowy 1.8:1
4. Pomidor zwykły 0,4:1/cherry 0,2:1
5. Papryka czerwona 0,5:1
6. Brokuł – łodyga 1,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.31/1.28:1
Środa:
1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Korzeń buraka 0.4:1
3. Seler korzeń 1.7:1
4. Marchewka 0.9:1
5. Ogórek (ze skórką) 0.7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1
Czwartek:
1. Koperek 3,2:1
2. Jabłko (ze skórką) 0,5:1
3. Seler naciowy 1,8:1
4. Pomidor zwykły 0,4:1/scherry 0,2:1
5. Papryka czerwona 0,5:1
6. Brokuł – łodyga 1,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.31/1.28:1
Piątek:
1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Korzeń buraka 0.4:1
3. Seler korzeń 1.7:1
4. Marchewka 0.9:1
5. Ogórek (ze skórką) 0.7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1
Sobota:
1. Natka pietruszki 2.4:1
2. Seler naciowy 1.8:1
3. Papryka czerwona 0.5:1
4. Pomidor zwykły 0,4:1/cherry 0,2:1
5. Brokuł – łodyga 1,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,32/1,28:1
Niedziela:
1. Kapusta pekińska 2.8:1
2. Papryka czerwona 0,5:1
3. Seler korzeń 1,6:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek (ze skórką) 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Tydzień 2
Poniedziałek:
1. Bazylia 3,2:1
2. Żółta papryka 0.5:1
3. Seler korzeń 1:7:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Cukinia 0,2:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Wtorek:
1. Pomarańcza 2.9:1
2. Sałata masłowa 1.1:1
3. Kapusta biała/czerwona 1.5:1
4. Kalarepa 0,5:1
5. Korzeń pietruszki 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Środa:
1. Bazylia 3.2:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Cukinia 0,2:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Żółta papryka 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Czwartek:
1. Pomarańcza 2.9:1
2. Sałata masłowa 1.1:1
3. Kapusta biała 1.5:1
4. Kalarepa 0,5:1
5. Korzeń pietruszki 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Piątek:
1. Bazylia 3.2:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Cukinia 0,2:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Żółta papryka: 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Sobota:
1. Koperek 3,2:1
2. Kapusta biała 1.5:1
3. Kalarepa 0.5:1
4. Sałata masłowa 1.1:1
5. Cukinia 0,2:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Niedziela:
1. Bazylia 3,2:1
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń pietruszki 0,5:1
4. Cukinia 0,2:1
5. Marchewka 0,9:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Tydzień 3
Poniedziałek:
1. Pomarańcza 2,9:1
2. Korzeń pietruszki 0,5
3. Kapusta biała/czerwona1.5:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Kalarepa 0,5:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Wtorek:
1. Kapusta pekińska 2,8:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Rzodkiewka 1.3:1
4. Cukinia 0,2:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Środa:
1. Pomarańcza 2,9:1
2. Pomidor zwykły 0,4/cherry 0,2
3. Seler – korzeń 1.7:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Korzeń buraka 0,4:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3/1,26:1
Czwartek:
1. Kapusta pekińska 2,8:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Rzodkiewka 1.3:1
4. Cukinia 0,2:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Piątek:
1. Natka pietruszki 2,4:1
2. Korzeń buraka 0,4:1
3. Seler – korzeń 1.7:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Marchewka 0,9:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Sobota:
1. Koperek 3,2:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Żółta papryka 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5
5. Gruszka 0,8
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Niedziela:
1. Natka pietruszki 2,4:1
2. Korzeń buraka 0,4:1
3. Seler – korzeń 1.7:1
4. Sałata rzymska 1,1:1
5. Marchewka 0,9:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Tydzień 4
Poniedziałek:
1. Bazylia 3,2:1
2. Papryka żółta 0,5:1
3. Kalafior 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5:1
5. Seler naciowy 1.8:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Wtorek:
1. Koperek 3,2:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Jabłko (ze skórką) 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5
5. Ogórek (ze skórką) 0,7
Stosunek wapnia do fosforu = 1,28:1
Środa:
1. Bazylia 3,2:1
2. Żółta papryka 0,5:1
3. Kalafior 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5:1
5. Seler naciowy 1.8:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1
Czwartek:
1. Koperek 3,2:1
2. Brokuł – łodyga 1.5:1
3. Żółta papryka 0,5
4. Korzeń pietruszki 0,5
5. Mango 0,9
Stosunek wapnia do fosforu = 1,32:1
Piątek:
1. Kapusta pekińska 2,8
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń buraka 0,4:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1.3:1
Sobota:
1. Pomarańcza 2,9:1
2. Brokuł – łodyga 1,5:1
3. Kalafior 0,5
4. Żółta papryka 0,5
5. Korzeń pietruszki 0,5
6. Seler naciowy 1,8
Stosunek wapnia do fosforu = 1,28:1
Niedziela:
1. Kapusta pekińska 2,8
2. Seler korzeń 1.7:1
3. Korzeń buraka 0,4:1
4. Marchewka 0,9:1
5. Ogórek 0,7:1
Stosunek wapnia do fosforu = 1,3:1