Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Urozmaicona dieta.

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
pysiaczkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Urozmaicona dieta.

Postautor: pysiaczkowa » 21 kwietnia 2011, 23:55

Chciałbym aby mój świniaczek miał urozmaiconą dietę. A ten z warzyw tylko ogórki chce jeść :(. No i pietruchę też lubi... A ma lekki niedobór witaminy C więc chcę urozmaicić dietę, ale on nie chce jeść innych warzyw! Jak go przyzwyczaić do różnorodności posiłków? Jest strasznie wybredna ta moja świnka :D

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Re: Urozmaicona dieta.

Postautor: Mango » 22 kwietnia 2011, 9:36

No cóż...świnka po prostu jest wybredna. Podajesz jej witaminę C ?( taką w kroplach) Nie wiem jak Ci coś poradzić. A może spróbuj podać jej np.: jabłko, rzodkiewkę, paprykę, bazylię. Może jednak coś z tych rzeczy polubi. :)

Awatar użytkownika
Laniutek
Użytkownik
Świnki morskie: Rose : )
Kontaktowanie:

Postautor: Laniutek » 22 kwietnia 2011, 10:01

Skoro ma niedobór witaminy, to musisz a b s o l u t n i e podawać jej tak jak wspomniała marti witaminę C w kropelkach. Kupisz ją bez problemu w aptece, taką dla małych dzieci (typu Juvit).
Aż nie mogę sobie wyobrazić, żeby świnka nie lubiła marchewki... :P
Eksperymentuj, krój małe porcje wielu rzeczy. Nuż coś jej przypadnie do gustu.

Zawsze pozostaniemi razem.
Zawsze pozostaniemy razem w naszych sercach.

Obrazek

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 22 kwietnia 2011, 12:50

Właśnie, ja mam Juvit, nie wiem jak z Twoją świnką, ale moja bardzo lubi lizać krople witaminy C.

pysiaczkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pysiaczkowa » 22 kwietnia 2011, 15:53

Krople daje :) . Chciałabym jednak żeby dostawał ją też w posiłkach...

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 22 kwietnia 2011, 19:34

Tzn wydaje mi się, że są tylko dwa sposoby to przyzwyczajenia świnki do nowego jedzenia.
1) Dajesz jej nowe warzywka wraz z tymi co dostaje zawsze i może coś jej podpasi.
2) Nie dajesz jej tych warzyw co dostaje zawsze i dajesz jej 1/2 to wyboru. Z braku laku świnka polubi. Tak było z moją. Na początku jadła tylko marchewkę i rzodkiewkę. A teraz wcina buraka, liście rzodkiewek, sałatę, pietruszkę, ogórka, koperek i inne :). Tylko trzeba być silnym. Na wyniki nie trzeba długo czekać. U mnie uparciuch nie ruszył np ogórka przez 3 dni a teraz to jego ulubione warzywo. Może się to wydawać trochę brutalne, ale wydaje mi się, że w dłuższej perspektywie to dobra decyzja była :).
3) Skoro świnka ma niedobór a na razie nie chce jeść warzyw to musisz jej dostarczyć tę witaminę w sposób sztuczny. Ja na wszelki wypadek mam Pervivet - do nabycia u weterynarza za ok 20zł. (Więcej na jego temat możesz poczytać np tu http://zooapteka.pl/pervivet-20-ml-p-587.html)

Powodzenia i wytrwałości :).

Obrazek

Awatar użytkownika
Ferajna
Użytkownik
Świnki morskie: Dyzio[*]Fela,Lola;)))
Kontaktowanie:

Postautor: Ferajna » 27 kwietnia 2011, 17:57

Ojejku!Mój Dyzio uwielbiał wszystko...Jak z nowymi Felą i Lolą to nie wiem jeszcze ;) Ale nie znam świnki ,która by ogórka nie lubiła.Popieram Nefele.Może się udać :D

Świnki Morskie-Jedne z najsłodszych gryzoni:-)
Moje świnki:
-Lola
-Fela
Za tęczowym mostem w niebie z innymi świnkami:
-Dyzio[*]
-Kubuś[*]
-Kubuś[*]
-Miluś[*]
Ogólnie zwierzęta które były u nas w domu:Pies-jamnik,5 myszek,myszoskoczki,2 ptaszki,żółwik,2 żabki,rybki,
Kocham Was

pysiaczkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pysiaczkowa » 27 kwietnia 2011, 19:39

Hura! :D. Nie je już jedynie ogórka i pietruszki, ale też rzodkiewkę ( i jej liście) i powoli marchewkę :). Chociaż coś. No i oczywiście mlecze wsuwa jak szalona, ale te to od zawsze lubi :].

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”