Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
robin
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lipca 2011, 22:34

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: robin » 22 lipca 2011, 22:36

Czy można świnką podawać paprykę? I jaki kolor (wszystkie?)
a i ze skórką czy bez? Umyta czy nie?
Pozdrawiam robin

kocham świnki morskie

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Posty: 2899
Rejestracja: 31 grudnia 2010, 21:06
Lokalizacja: Warszawa
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: vagina_denata » 22 lipca 2011, 22:56

Wszystkie, umyte, ze skórką*. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C :)

* w zasadzie to nie wiem jak można obrać paprykę...

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Posty: 775
Rejestracja: 1 listopada 2010, 10:13
Lokalizacja: Ruda Śląska
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: Karl Ruger » 23 lipca 2011, 8:16

Wszystkie można, najlepiej umyte (chyba, że z ogródka, własnej hodowli, niczym nie pryskane) ze skórką, tak jak wszystkie inne warzywa i owoce trzeba podać suche i nie mogą być zimne.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

robin
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lipca 2011, 22:34

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: robin » 25 lipca 2011, 19:53

dziękuj nie byłam pewna, czy mogę ale teraz jestem tego pewna w 100%

vagina_denata pisze:w zasadzie to nie wiem jak można obrać paprykę...


Uwierz można ;)
Ostatnio zmieniony 29 lipca 2011, 11:14 przez vagina_denata, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ok, posprzątałam, koniec offtopu o obieraniu papryki ;)

kocham świnki morskie

Awatar użytkownika
kamilka1803
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 2 lutego 2010, 17:51
Świnki morskie: Leo.
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: kamilka1803 » 30 lipca 2011, 11:11

Można podawać wszystkie kolory, lecz mój Leo najbardziej lubi czerwoną. Podaję się ze skórką, dobrze umytą ciepłą wodą.
Papryka zawiera dużo witaminy C. Można podawać codziennie.

Możecie mówić do mnie Kamila.

robin
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lipca 2011, 22:34

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: robin » 7 września 2011, 16:35

daje wam wszystkim pochwałę za radę :D

kocham świnki morskie

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Posty: 932
Rejestracja: 15 października 2010, 20:28
Lokalizacja: okolice Żywca
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: Damian_1 » 7 września 2011, 17:41

Ja zawsze parze kupne warzywa i owoce (np. papryke, pietruszkę, koperek) bo ogórka czy marchewkę po prostu obieram po czym myje i wycieram, a jak czasami mam swojskie (zwykle od babci) to tylko myje nie parze.
Ps. moje świnki nie przepadają za papryką.


Awatar użytkownika
Domino
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, 20:37
Lokalizacja: Gdynia/Reda
Świnki morskie: Oskarek [*], Roxy
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: Domino » 7 września 2011, 18:11

oczywiście, świnki mogą jeść wszystkie kolory papryki. Tylko muszą być czyste, obrane w mniejsze kawałki, nie może być zimna ;). Papryka jest bardzo ważnym składnikiem diety świnek morskich ponieważ są smaczne i zdrowe. więc jak chcesz dać śwince paprykę to się nie bój tylko daj!!! :D


Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Posty: 775
Rejestracja: 1 listopada 2010, 10:13
Lokalizacja: Ruda Śląska
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: Karl Ruger » 7 września 2011, 19:12

Domino pisze:obrane w mniejsze kawałki


Nie zrozumiałam tego zdania. Chodzi Ci o obranie ze skórki, czy pokrojenie w mniejsze kawałki? :P

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Domino
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, 20:37
Lokalizacja: Gdynia/Reda
Świnki morskie: Oskarek [*], Roxy
Kontaktowanie:

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Postautor: Domino » 7 września 2011, 19:40

Chodzi mi żeby była pokrojona w mniejsze kawałki aby świnka się nie trudziła. Bo po co obierać ze skórki jeżeli jest tam najwięcej witamin?


Awatar użytkownika
Świnkowy poleca


Wróć do „Żywienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 80 gości

  • Dołącz do nas