Strona 1 z 3

Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 22 lipca 2011, 22:36
autor: robin
Czy można świnką podawać paprykę? I jaki kolor (wszystkie?)
a i ze skórką czy bez? Umyta czy nie?
Pozdrawiam robin

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 22 lipca 2011, 22:56
autor: vagina_denata
Wszystkie, umyte, ze skórką*. Papryka jest świetnym źródłem witaminy C :)

* w zasadzie to nie wiem jak można obrać paprykę...

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 23 lipca 2011, 8:16
autor: Karl Ruger
Wszystkie można, najlepiej umyte (chyba, że z ogródka, własnej hodowli, niczym nie pryskane) ze skórką, tak jak wszystkie inne warzywa i owoce trzeba podać suche i nie mogą być zimne.

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 25 lipca 2011, 19:53
autor: robin
dziękuj nie byłam pewna, czy mogę ale teraz jestem tego pewna w 100%

vagina_denata pisze:w zasadzie to nie wiem jak można obrać paprykę...


Uwierz można ;)

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 30 lipca 2011, 11:11
autor: kamilka1803
Można podawać wszystkie kolory, lecz mój Leo najbardziej lubi czerwoną. Podaję się ze skórką, dobrze umytą ciepłą wodą.
Papryka zawiera dużo witaminy C. Można podawać codziennie.

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 7 września 2011, 16:35
autor: robin
daje wam wszystkim pochwałę za radę :D

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 7 września 2011, 17:41
autor: Damian_1
Ja zawsze parze kupne warzywa i owoce (np. papryke, pietruszkę, koperek) bo ogórka czy marchewkę po prostu obieram po czym myje i wycieram, a jak czasami mam swojskie (zwykle od babci) to tylko myje nie parze.
Ps. moje świnki nie przepadają za papryką.

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 7 września 2011, 18:11
autor: Domino
oczywiście, świnki mogą jeść wszystkie kolory papryki. Tylko muszą być czyste, obrane w mniejsze kawałki, nie może być zimna ;). Papryka jest bardzo ważnym składnikiem diety świnek morskich ponieważ są smaczne i zdrowe. więc jak chcesz dać śwince paprykę to się nie bój tylko daj!!! :D

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 7 września 2011, 19:12
autor: Karl Ruger
Domino pisze:obrane w mniejsze kawałki


Nie zrozumiałam tego zdania. Chodzi Ci o obranie ze skórki, czy pokrojenie w mniejsze kawałki? :P

Re: Papryka (czerwona, zielona, żółta)

: 7 września 2011, 19:40
autor: Domino
Chodzi mi żeby była pokrojona w mniejsze kawałki aby świnka się nie trudziła. Bo po co obierać ze skórki jeżeli jest tam najwięcej witamin?