Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Otyłość + widmo problemu z zębami

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Otyłość + widmo problemu z zębami

Postautor: Nefele » 9 września 2011, 22:12

Byłam dziś z Zulsonem u weterynarza na kontroli. Poprosiłam aby zważył go, a także sprawdził mu zęby. Ponad to zapytałam o jakiś środek "odrobaczający", gdyż Zulson dużo przebywał na wybiegu na dworze w te wakacje i miał także kontakt z psem.

Co do wagi to jest tak jak myślałam, czyli raczej jest za okrąglutki. Mimo iż jest strasznie aktywny, ciekawski i dość psotny to waży aż 1200g! A ma tylko ok 9-10 miesięcy. Weterynarz powiedział, że powinnam się postarać aby zszedł tak do ok 1kg tylko nie do końca wiem jak to zrobić.
Na pewno zmienię mu karmę (w obecnej chwili ponieważ przebywam u rodziców w małym miasteczku, a zapas VL Cavia Nature się skończył - przy pomocy mojego psa o dziwo, dostawał niestety Vitapol) myślałam nad VL Cavia Nature Re-Balance (http://animalia.pl/produkt,16511,105,Ve ... lance.html) myślicie, że to dobry wybór? Ponadto czy powinnam mu jakoś wydzielić tę karmę? Do tej pory miał po prostu pełną do połowy miskę i jak chciał to podjadał. Oczywiście w klatce zawsze ma świeże siano i wodę a także dwa razy dziennie dostaje świeże warzywa z ogródka (w zależności od dnia dostaje):
- kawałek jabłka
- kawałek marchewki
- kawałek ogórka
- kawałek gruszki
- botwinę
- natkę pietruszki
- koperek
- liście z jabłoni i gruszy, wykiełkowany owies (chyba to się owies nazywa, albo żyto, nigdy nie pamiętam), liście truskawek, malin i jeżyn, porzeczek i borówki
- liście rzodkiewki
- sałatę
- mniszek lekarski i babkę lancetowatą, a także raz czy dwa kawałek liści chrzanu

To tyle co pamiętam w tej chwili, wszystko pochodzi z ogródka mojej babci i jest całkowicie eko ;) (niepryskane i nawożone kompostem). Czy powinnam coś z jego diety wyeliminować? Chciałabym wiedzieć to teraz, gdyż planuje wielkie suszenie na zimę i powoli robi się ostatni dzwonek aby to uczynić.

Ponadto drugim problemem są jego zęby. Jak widać po powyższym opisie z jedzeniem ten mały drań stanowczo nie ma problemu i weterynarz powiedział, że jego zęby niby nie są za długie, ale jak na świnkę dość długie. I że na razie skoro nie ma ich przerośniętych - nie wystają, nie ranią go, to nie będzie z nimi nic robił, ale dobrze by było abym zapewniła mu coś do ścierania... Oczywiście próbowałam już wcześniej! Podstawiałam mu najróżniejsze gałązki ale jakoś nie wzbudziły jego zachwytu ;/. Co możecie mi polecić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Otyłość + widmo problemu z zębami

Postautor: Gucio01 » 9 września 2011, 22:21

Co do dietki może pomogę --> viewtopic.php?t=3475
nugatka napisała jak i co po kolei :D nie pamiętam chyba na 4 tygodnie.
Co do zębów, może daj mu kolbę, i dużo sianka :D i gałązki (nie wiem co dalej) :roll:

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 9 września 2011, 22:38

Taa chce go odchudzić i niby ma dać kolbe, raczej sobie to odpuść (jeśli podajesz to zrezygnuj) ;)
Co do odchudzania to zmień tą karmę i może dawaj więcej trawy i ogórka.
Pilnuj żeby siano było 24h na dobę bo to na ścieranie zębów i na trawienie.
Możesz też postarać się żeby się więcej ruszał (moje świnki uwielbiają szaleć między różnymi przeszkodami (np. kartonami, pod kocem itp.)
Dawaj gałązki z drzew owocowych takich jak jabłko (mogą być z listkami tak żeby świniak mógł obgryzać).

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 9 września 2011, 23:08

Siano ma 24h/dobę. Kolb nie podaję bo to świństwo... Co do gałązek to łatwo Wam mówić, przecież mu nie wepchnę do pyszczka a on tego nie chce jeść. Na pewno próbować nie przestanę ale szukam jakiejś zdrowej alternatywy...

Co do diety Ratewatchers'a to wydaje mi się, że nie jest to dieta typowo dla zbicia wagi, ale dla utrzymania świnki w dobrej kondycji. Poza tym wiem, że nie byłabym w stanie konsekwentnie jej stosować ponieważ niedługo zacznie się rok akademicki, więc myślę że byłoby bez sensu stosowanie jej w kratkę.

Natomiast jeśli chodzi o szaleństwa po pokoju to on na prawdę nie potrzebuje zachęty. To mały ADHD co biega dookoła stołu i kręci ósemki. W dodatku w pokoju na co dzień się coś zmienia a to torba a to coś innego i zawsze jest tym zaciekawiony i biega koło tego. Dodatkowo ma system tuneli z kartonu z których korzysta z taką szybkością, że czasami myślę, że się teleportuje :lol: . Czasem rzucę mu też trochę szmatek aby mógł się potarzać :)

Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 września 2011, 0:10

Jesli nie lubi galazek a ma roblem z zebami polecam takie prasowane sianko,firmy woodlands,mozna kupic w wielu sklepach lub na ebay.pl
Załączniki
IMG_0017.JPG

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 10 września 2011, 0:30

Ratewatchers to nie jest dieta odchudzająca.

Moim zdaniem 1200g u dorosłej świnki, to wcale za dużo nie jest. Moi ważą powyżej, jeden nawet grubo więcej. Dorosła świnka raczej powinna już także trzymać wagę (jej przyrost jest niewielki lub nie ma go wcale). Weterynarz mówił mi, że do 1400g nie ma się co martwić, potem mogą zacząć się problemy z otyłością. A poza tym, wszystko też zależy od budowy świnki, są rasowe prosiaki, które ważą wiele ponad te 1400g i nie są wcale rasy CUY, nie mają przy tym żadnych problemów. Jeśli koniecznie jednak uważasz, że świnka dostaje zbyt dużo kalorii, istnieją także karmy Light, np.:
- http://animalia.pl/produkt,13600,105,Vitakraft_Emotion_Pokarm_dla_%C5%9Bwinek_morskich.html
- http://animalia.pl/produkt,16511,105,Versele_Laga_Cavia_Nature_Re-Balance.html

(Zapewne jest tych karm light o wiele więcej, ja podałam tylko 2 przykłady).

Jeśli chodzi o siekacze, to ja z całym sercem polecam gryzaki z HP, to jest hit wśród moich panów!

emmusia1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: emmusia1 » 10 września 2011, 9:29

Jedna z moich swinek ma 6 lat i wazy 1.8kg, trzyma swoja wage od dlugiego czasu, a druga swinka ma ponad rok i wazy 1.2kg wiec ja nie uwazam zeby twoja swinka wazyla zaduzo, a jesli chcesz ja odchudzic to podawajaj jej mniej suchego pokarmu wiecej wazyw.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 10 września 2011, 10:28

emmusia1 pisze:Jedna z moich swinek ma 6 lat i wazy 1.8kg, trzyma swoja wage od dlugiego czasu

moim zdaniem ma nadwagę.

emmusia1 pisze:a druga swinka ma ponad rok i wazy 1.2kg

moim zdaniem waga prawidłowa, i postaraj się trzymać ją w tej wadze. :D

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 września 2011, 10:33

Gucio01 pisze:
emmusia1 pisze:Jedna z moich swinek ma 6 lat i wazy 1.8kg, trzyma swoja wage od dlugiego czasu

moim zdaniem ma nadwagę.

emmusia1 pisze:a druga swinka ma ponad rok i wazy 1.2kg

moim zdaniem waga prawidłowa, i postaraj się trzymać ją w tej wadze. :D

Nieprawda,przedewszystkim wazne jest to jakiej budowy jest swinka,moze byc spora i masywna ,wtedy bedzie wazyla wiecej,moze byc drobna i delikatna ,wtedy mniej,jak ma nadwage to bedzie miala sadlo na brzuszku i pod szyja,nie ma scislej granicy co do wagi swinki,wiele czynnikow wplywa na to czy jest ok czy juz nie :),choc te 1800 to sporo,daj fotke,chetnie zobacze takiego Heroda

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 10 września 2011, 10:42

No trochę za dużo waży. Hm, mówisz, że dostawał Vitapol, no to tam jest dużo zbóż, może od tego tak przytył. Może po prostu puszczaj go więcej na wybieg, on jest świnką bardziej ruchliwą, czy leniwą? Bo u mnie jest tak, że Emil w ogóle nic nie robi na wybiegu i mu tylko sadło rośnie, a Timek biega i biega i widać wyraźną różnicę w ich budowie ciała, chociaż dostają to samo jedzonko. No, no dodaj zdjęcie, to zobaczymy. Mam nadzieje, że nikt tu nie pomylił płci zwierzaka i przypadkiem coś się innego nie stało. ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”