Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Żywienie w nocy.

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik
Świnki morskie: mały,gładkowłosy milutki Pikuś

Żywienie w nocy.

Postautor: elvirka96.n » 7 października 2012, 12:48

Pierwszy raz mam świnkę morską i nie wiem do końca jak ją karmić.Ja jej wkładam jedzenie i jak jej się skończy to do wkładam wqięcej i nie wiem czy robię dobrze.Czytałam gdzieś że pod koniec dnia trzeba wykładać świnkom morskim jedzenie i rano wkładać znowu.Czy to prawda czy można zostawić na noc jedzenie?Czy moja świnka morska(świnek) się nie przeje,a prawie ciągle je a nie mam czasu żeby dawać jedzenie o stałych porach.
Pikuś.jpg
Pikuś.jpg (7.67 KiB) Przejrzano 6613 razy

:?:

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Re: Żywienie w nocy.

Postautor: monicace » 7 października 2012, 12:57

Ja mojej śwince wkładam trochę granulatu rano i wieczorem, to co zostanie z tej wieczornej porcji zostaje jej jeszcze na noc, a rano dokładam do pustej miseczki, albo wymieniam pokarm na świeży. Robiłam tak zarówno z poprzednimi świnkami, jak i z obecną i chyba dobrze im się żyło. :P I mówiąc szczerze, to nie słyszałam nigdy o tym, że trzeba wystawiać miseczkę z pokarmem na noc.
Świnki z natury są raczej łakomczuchami i jedzą wszystko co im się daje. Twoja świnka zwłaszcza jak jest sama, to faktycznie może sobie umilać czas jedzonkiem i tyć, a jeśli nie masz czasu na regularne karmienie, to może po prostu dawaj mniej granulatu, a jak będzie głodna, to najwyżej sobie pochrupie sianko, które raczej jest niskokaloryczne :P
Ostatnio zmieniony 7 października 2012, 13:10 przez monicace, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 7 października 2012, 13:02

czyli nie trzeba na noc wykładać jedzenia?

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 7 października 2012, 13:13

elvirka96.n pisze:czyli nie trzeba na noc wykładać jedzenia?

Zaciekawiłaś mnie tą teorią z wystawianiem miseczki, szukam jakiś informacji w necie, ale nic nie widze takiego :(

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tropicana
Użytkownik
Świnki morskie: Harpun
Kontaktowanie:

Postautor: Tropicana » 7 października 2012, 13:14

Teoretycznie jest tak,że świnka cały czas powinna mieć sianko,suchą karmę i wodę pod nosem,więc jeżeli zauważysz,że wieczorem czegoś tam nie ma,to po prostu jej dołóż.
Ogółem prosiaki karmi się rano (warzywa,owoce itp),a w dzień można podawać coś tam jeszcze ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 października 2012, 13:21

No ja mojej śwince daje na noc karmę do miski bo inaczej by sie obraziła :)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 października 2012, 14:01

elvirka96.n pisze:czyli nie trzeba na noc wykładać jedzenia?

Trzeba. Bo kiedy świnki nie jedzą, nie działa im perystaltyka jelit i trawią się narządy wewnętrzne a to oznacza śmierć w cierpieniach. Siano musi być stale w klatce.

Ja sypię rano moim prosiakom do michy karmę i ziółka (lub suszone warzywa HP). Uzupełniam także siano w paśniku, daję im po połówce pomidorka koktajlowego, po plastrze ogórka i po kawałku papryki i wychodzę do pracy. Po powrocie - jeśli mają mało karmy, to dosypuję, dostają też różne warzywka/owoce. I na wieczór uzupełniam karmę w misce (jeśli trzeba), dokładam siana, sypię sieczki do miski i jakieś warzywko też się znajdzie. Oczywiście codziennie wymieniam wodę.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 października 2012, 14:19

W dodatku jak nie będzie miała co jeść to może w środku nocy zacząć kwiczeć i postawi cały dom na baczność :D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 października 2012, 16:25

Świnka nie padnie z przeżarcia, bez obaw. Siano, karma i woda powinny być w klatce cały czas, bo świnki jedzą często małymi porcjami, więc nie ma opcji, że wieczorem zabierasz miskę i jakieś 9 godzin zwierzak siedzi głodny.
Jak dla mnie najwygodniej jest podawać karmę i siano 2 razy dziennie, rano i wieczorem, plus podawać warzywa i zieleninę kiedy nam bardziej pasuje (ja chłopaków karmię warzywami w ciągu dnia).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik

Postautor: elvirka96.n » 8 października 2012, 19:11

Aha dziękuję wam bardzo,będę o tym pamiętała,już nie będę się o to martwić,ale mój świnek narazie nie je tak dużo żebym musiaiała mu 2 razy dziennie wkładać jedzenie,warzywa albo owoce daję mu w dzień ale nie dokładam karmy ani siana 2 razy na dzień bo świnek jest bardzo młody

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca