Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dawkowanie karmy VL Nature

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Neloo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dawkowanie karmy VL Nature

Postautor: Neloo » 5 lutego 2016, 10:59

Kupiłam tą karmę na kilogramy z myślą o śwince morskiej. Zapomniałam zapytać sprzedawczyni o dawkowanie. Ktoś mi je poda ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Kisei
Użytkownik
Świnki morskie: Selena i Niunia
Kontaktowanie:

Re: Dawkowanie karmy VL Nature

Postautor: Kisei » 5 lutego 2016, 12:09

Wystarczy miseczka. Konkretniej 3-4 garści :)
Jednak to też zależy od świnki, więc daj po prostu tyle, ile Tobie się wydaje że byłoby odpowiednio. Czyli metoda prób i błędów ^ ^ A przecież samą suchą karmą nie będziesz świnkę karmiła, prawda? Do diety przecież dojdą pewnie warzywa i owoce, sianko... Więc mi się zdaje że powyżej podałam taką średnią na osobnika.

Nieraz bywa tak że lekarze potrafią siedzieć 8 godzin i operować pacjenta. Jednakże mało kto to docenia... Bo to przecież cud że przeżył, to wszystko dzięki Bogu!

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 lutego 2016, 14:18

Mi sie gdzies przewinelo, ze niby ok.20gr dziennie, choc szczerze mowiac nie umialabym tak dokladnie co do grama podawac, moje na cale szczescie fanatykami karmy nie sa i taka niepelna miseczke maja nawet na 3 dni w wiekszosci jednak zajadaja swieze warzywa, owoce i siano- mam wrazenie, ze ta karme traktuja jako przysmak, przekaske np w nocy :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

świnkawikamorska
Użytkownik
Świnki morskie: UFO ur. 26.12.15
Kontaktowanie:

Postautor: świnkawikamorska » 5 lutego 2016, 15:57

Mi się wydaje, że przeciętna codzienna porcja karmy dla świnki morskiej to od 35 do 50 g - w zależności od rozmiarów, rasy i wieku. Codziennie zmieniaj śwince zarówno karmę, jak i wodę na świeżą. Podawaj tez dodatkowo wystarczająca ilość siana,warzyw i owoców.

♥ Prosiaczki: Ufcio ♥
♥ Nasza stronka: https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f= ... 65#p159665
Obrazek

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 lutego 2016, 8:07

świnkawikamorska pisze:Mi się wydaje, że przeciętna codzienna porcja karmy dla świnki morskiej to od 35 do 50 g - w zależności od rozmiarów, rasy i wieku. Codziennie zmieniaj śwince zarówno karmę, jak i wodę na świeżą. Podawaj tez dodatkowo wystarczająca ilość siana,warzyw i owoców.

To teraz proponuje odmierzyc 50gr karmy, aby wzrokowo sobie usmiadomic ile tego tak naprawde jest :naughty: ale dalas mi pretekst bym zrobila to samo, a ze mam akurat dwie rozne karmy: jedna czysta, sprasowana w formie pelletu i mieszkanka z roznymi suszonymi warzywkami, owocami, patyczkami itd to wyszlo tak: pelletu wyszlo troche wiecej niz mieszanej, tak duzo ze musialabym zlaczyc dwie dlonie razem i wtedy bedzie ok.50 gr ;) to samo z mieszanka choc odrobine mniej, w kazdym badz razie odwazylam te 20gr i sie okazalo, ze sama nieswiadomie tyle im dawalam, czyli taka mniejsza garsc. Karmy wcale nie trzeba codziennie wymieniac o ile oczywiscie nie bedzie zamoczona (wiele swinek nieraz sika do miseczki) czy jak w moim przypadku, ze bedzie lezec z bite 3 dni to wtedy wybieram resztki z dna, przecieram miche i sypie kolejna.
Aby jednak niepotrzebnie nie wyrzucac, bo szkoda to mozna podsypywac np dwa razy dziennie mniejszymi garsciami ;) i pilnowac oczywiscie, bo jesli swiniak okaze sie fanatykiem karmy to jest ryzyko "upasienia" go :)

PS- a gdzie znalazlas dawkowanie karmy dla swiniakow, bo z ciekawosci sama chetnie poczytam, a na stronce swinkamorska.com.pl podawali wlasnie 20gr , zaloze sie ze gdzies musi byc jakas tabela gramowa karmy wzgledem masy ciala, no ale nie znalazlam :)

świnkawikamorska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkawikamorska » 6 lutego 2016, 16:41

befana30 - Znalazłam to na stronie. Podam ci link:
http://www.keko.pl/product-pol-3555-Ver ... -10kg.html
Wyszukałam tę nazwę ,wyskoczyła ta strona. Czy to to? :)
Pozdrawiam.

Obrazek

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 7 lutego 2016, 6:55

No faktycznie pisze, az sie dziwie :sly:
50gr karmy to naprawde duzo, juz bardziej sklania mnie mysl 35gr dla doroslego swiniaka, przy czym co ma rasa do tego..? :distrustful: wyglada to tak jakby sugerowali, ze swiniak ma "jechac" na samej karmie i wtedy 50gr bedzie w stanie zjesc w ciagu dnia, a gdzie warzywa czy owoce? wtedy bysmy doprowadzili do jego nadwagi, wiec taka informacje traktowalabym z dystansem.

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 7 lutego 2016, 12:35

Weterynarze zalecają raczej dostosowanie ilości karmy do wagi zwierzęcia, tak, żeby nie podawać więcej niż 3% masy ciała dziennie. Dla świnki kilogramowej to rzeczywiście będzie 30g, ale dla miesięcznego maluszka jedynie 3-4g.

świnkawikamorska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkawikamorska » 7 lutego 2016, 20:44

No powinno być tam właśnie napisane czy jakiś napis bądź tabela najlepiej świnka z jaką wagą ile .. itd.
Ja mojemu maluszkowi daje garstkę - dwie suchej karmy z wit C, marchewkę pokrojoną, wrzucam troszkę natki pietruszki i ewentualnie zmieniam warzywka dla jego menu, żeby się nie "znudził" a do tego dostaje plasterki jabłka pod wieczór..ma dostęp do sianka. Myślę, że takie diety są odpowiednie :) Ale na prawdę dziwne...
Pozdrawiam.

Obrazek

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 8 lutego 2016, 7:05

świnkawikamorska pisze:No powinno być tam właśnie napisane czy jakiś napis bądź tabela najlepiej świnka z jaką wagą ile .. itd.
Ja mojemu maluszkowi daje garstkę - dwie suchej karmy z wit C, marchewkę pokrojoną, wrzucam troszkę natki pietruszki i ewentualnie zmieniam warzywka dla jego menu, żeby się nie "znudził" a do tego dostaje plasterki jabłka pod wieczór..ma dostęp do sianka. Myślę, że takie diety są odpowiednie :) Ale na prawdę dziwne...
Pozdrawiam.

A to ja mam taka generalna porade :D nie kroj w kosteczke zadnych warzyw, daj mu mozliwosc starcia zebow, bo np przy takiej marchewce jesli chce zjesc to najpierw w ruch ida siekacze, ktorymi musi scierac, odlamac kawalek a potem dopiero trzonowce, ktorymi miazdzy i przegryza :)
Moim zawsze zawiesze z pol korzenia marchewki miedzy prety i traktuja to jako taki gryzaczek ;)
I polecam dynie czy arbuza ze skorka- najpierw cwaniaczki sie zabiora za scieranie twardej skorki pozostawiajac miazsz na koniec :lol:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca