Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Owoce dla świnek morskich

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Lora07
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 25 marca 2016, 15:55
Lokalizacja: Morąg
Świnki morskie: Tosia
Kontaktowanie:

Owoce dla świnek morskich

Postautor: Lora07 » 30 marca 2016, 19:33

jabłko



Bardzo popularny owoc. Jabłka zawierają ok. 85 % wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry (13,5%), w tym proste: glukozę i fruktozę; błonnik, substancje pektynowe; witaminy: C (4,6mg - 100g), A, B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy,E, K, oraz składniki mineralne: głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Najwięcej witaminy C w jabłku znajduje się tuż pod skórką, dlatego powinno się podawać jabłka nieobrane. Smak jabłek jest kwaskowaty, mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych.

Zalecane podawanie: ćwiartka jabłka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Dodatkowo, wbrew obiegowej opinii, zdrowe są pestki jabłek.

Te owoce w diecie działają moczopędnie, oraz poprawiają pracę wątroby, dzięki zawartości potasu wzmacniają napięcie mięśni (w tym mięśnia sercowego), wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów, magnez ma działanie anty zawałowe, krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci, żelazo, jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu.

gruszka



Bardzo popularny owoc. Gruszki zawierają kwasy owocowe, błonnik, pektynę, węglowodany, małe ilości witamin ( A, B1, B2, B6, C i PP) oraz składników mineralnych (potasu, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo). Ale są bogate w bor i jod, które rzadko występują. Gruszki pobudzają trawienie i perystaltykę jelit, mają działanie moczopędne (zawierają potas i arbutynę), działają uspokajająco na system nerwowy, regulują czynności gruczołów dokrewnych, normalizują ciśnienie i działają wzmacniająco na cały organizm.

Zalecane podawanie: ćwiartka gruszki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Należy unikać pestek, blaszek i ogonków. Jadalny owoc, liście i łodygi.

Przeciwdziała zaparciom. Zaleca się chorym na zapalenie dróg moczowych, kamicy nerkowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Nie podawać chorym na jelita i drogi żółciowe. Chętnie jedzona przez świnki.

śliwka



Bardzo popularny owoc. Śliwki zawierają wiele węglowodanów (sacharoza, fruktoza, galaktoza), kwasy organiczne, pektynę, błonnik, duże ilości witaminy P, karotenu i witamin z grupy B oraz składniki mineralne (sporo żelaza). Dzięki sporej ilości pektyn są sycące, ale małokaloryczne. Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, działają pobudzająco na ruchy perystaltyczne jelit - zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom.

Zaleca się ostrożne stosowanie.

Zalecane podawanie: jedna śliwka bez pestki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc. Liście i łodygi też, ale posiadają w swoim składzie związki cyjanku i należy uważać. Niektórzy odradzają podawanie.

Suszone śliwki przeczyszczają, zapobiegają zaparciom i zatruciom. Usuwają cholesterol. Zalecane przy anemii, miażdżycy, nadciśnieniu i dolegliwościach pęcherzyka żółciowego. Chętnie jedzone przez świnki.

truskawka



Bardzo popularny owoc. Truskawki zawierają błonnik, sporo witamin: C, B1, B2, B3 i A oraz sporo minerałów: wapń, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Zawarty w nich kwas eleagonowy chroni nas przed nowotworami. Mają aż 90% wody. Zawierają łatwo przyswajalne cukry. Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.

Zalecane podawanie: jedna truskawka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście jak i szypułki.

Odkwaszają organizm. Są alkalizujące i moczopędne - zalecane przy reumatyzmie i artretyzmie. Zalecany chorym na wątrobę i nerki. Przeciwdziała biegunkom. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

poziomka



Mniej popularny owoc. Owoce poziomki zawierają łatwo przyswajalne przez organizm cukry, sole żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Zawierają również sporo witaminy C, trochę witaminy B i P oraz śladowe ilości K. Suszone poziomki mogą być wykorzystywane jako środek zapobiegawczy przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń, przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Zalecane podawanie: kilka sztuk dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, szypułki.

Poprawia przemianę materii. Łagodzi skutki chorób serca, nerek czy chorób krążenia. Główne liście znajdują zastosowanie w leczeniu. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

czereśnia



Bardzo popularny owoc. Czereśnie zawierają około 80% wody, przyswajalnych węglowodanów, składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź i jod. Jest ponadto bogata w witaminy C, A, PP i z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B12). Czereśnie oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Mają działanie moczopędne i przeczyszczające. Regulują pracę żołądka i wątroby. Leczą reumatyzm i artretyzm.

Zalecane podawanie: jedna czereśnia bez pestki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc. Liście i łodygi też, ale posiadają w swoim składzie związki cyjanku i należy uważać. Niektórzy odradzają podawanie.

Niskokaloryczna. Zalecana reumatykom, nerkowcom czy nawet sercowcom. Posiada odtruwające właściwości. Likwidują zaparcia. Chętnie jedzona przez świnki.

wiśnia



Mniej popularny owoc. Wiśnie zawierają takie składniki mineralne jak fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamy A, B1, B2, C i PP. Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają apetyt, regulują trawienie.

Zalecane podawanie: jedna wiśnia bez pestki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc. Liście i łodygi też, ale posiadają w swoim składzie związki cyjanku i należy uważać. Niektórzy odradzają podawanie.

Obniża cholesterol. Reguluje trawienie. Owoce niechętnie jedzone przez świnki, liście owszem.

malina



Bardzo popularny owoc. Malina zawiera błonnik, kwas jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, witaminy A, C, PP, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, miedź i fosfor. Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe. Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych: grypa, angina. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.

Zalecane podawanie: kilka malin dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi.

Lekarstwo przy przeziębieniach. Leczy miażdżycę i nadciśnienie. Liście również posiadają wiele leczniczych właściwości. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

jeżyna



Mało popularny owoc. Jeżyna zawiera min. cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Owoce jeżyny zawierają antocyjany i garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i własności antybiotyczne. Regulują przemianę materii, działają wykrztuśnie oraz moczopędnie. Sok działa przeciwgorączkowo. Herbatki z owoców i liści mają działanie wzmacniające organizm, działają uspokajająco oraz moczopędnie.

Zalecane podawanie: kilka jeżyn dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi.

Posiadają właściwości uspokajające. Duże ilości wapnia zapobiegają osteoporozie. Dobre przy przeziębieniach. Owoce raczej niechętnie jedzone przez świnki, ale liście owszem.

porzeczka





Popularny owoc. Porzeczki zawierają cukry, pektyny, duże ilości witaminy C i PP oraz witaminy B1, B2, B6, E. Dodatkowo karoten, a ze składników mineralnych dużo wapnia, potasu, fosforu oraz trochę sodu i żelaza. Mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Leczy się nimi schorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit. Korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. Czarna porzeczka działa regenerująco na naczynia włosowate, konsekwentnie stosowana zapobiega przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Natomiast sok zrobiony z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce.

Zalecane podawanie: 2-3 małe kiście dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi.

Czarna porzeczka redukuje niektóre dolegliwości związane z ciążą, pozytywnie wpływa na laktację matek karmiących. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C i wapń. Zapobiega zaparciom, przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Leczy schorzenia dróg moczowych, pęcherza, nieżyty żołądka i jelit. Zależnie od odmiany chętnie/ niechętnie jedzona przez świnki.

agrest



Mało popularny owoc. Agrest zawiera witaminy A, B1, B2, B6 i C oraz składniki mineralne potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Agrest działa moczopędnie, oczyszczająco, pobudzająco na apetyt. Wzmaga ruch jelit, działa żółciopędnie, przeciwbólowo. Ma właściwości odchudzające. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające. Agrest zaleca się jeść na surowo przy zaparciach oraz przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Zalecane podawanie: 2-3 agresty dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, nie wiadomo co z liśćmi i łodygami.

Wpływa korzystnie na wzrost zębów i kości - duże ilości wapnia i magnezu. Wspomaga trawienie - pobudza ruch jelit. Ma właściwości odchudzające. Niedojrzały jest trujący. Raczej niechętnie jedzony przez świnki.

jagoda



Popularny owoc. Jagody zawierają kwasy garbnikowe, cukry, kwasy owocowe, glikozydy, anthocianosidy, witaminy B1, B2, B6, C, trochę E oraz składniki mineralne potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Jagody wzmacniają wzrok, poprawiają krążenie, regulują pracę układu pokarmowego. Suszone jagody oraz sok przeciwdziałają rozwolnieniom, świeże natomiast mają działanie przeczyszczające. Liście polecane są w stanach przedcukrzycowych.

Zalecane podawanie: kilka sztuk jagód dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście.

Anthocianodisy leczą żylaki, hemoroidy, wzmacniają słabe naczynia krwionośne. Przeciwbiegunkowe. Suszone owoce działają przeciwbakteryjnie. Liście dobre dla cukrzyków. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

borówka



Popularny owoc. Borówki zawierają witaminy A, B1, B2, B3; kwas elagowy, kwas foliowy, błonnik, składniki mineralne potas, wapń, fosfor, żelazo i sód. Ale najbardziej są znane ze związków antyoksydacyjnych. Borówki zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, zwiększają zaś zawartość korzystnego dla zdrowia HDL. Wzmacniają wzrok.

Zalecane podawanie: kilka sztuk borówek dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście.

Obniża zły cholesterol, a zwiększa ten dobry. Wzmacnia wzrok. Antyoksydacyjne związki profilaktycznie zapobiegają nowotworom. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

żurawina



Mało popularny owoc. Żurawina zawiera witaminy A i C, B1, B2, B6; kwasy organiczne, sole mineralne. Żurawina wzmacnia organizm. Sok zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki.

Zalecane podawanie: kilka sztuk żurawin dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście. Zalecana herbatka.

Pomaga w infekcjach dróg moczowych. Wzmacnia odporność. Jest przeciwzapalna i przeciwgorączkowa. Niechętnie jedzona przez świnki - kwaśna od witaminy C.

mirabelka



Mało popularny owoc. Mirabelka zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i C a także sporo jodu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Dodatkowo sporą ilość pektyny i beta-karotenu. Mirabelki zawierają dużo beta-karotenu i dzięki temu chronią organizm przed starzeniem się, korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Zalecane podawanie: jedna mirabelka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi.

Chronią przed starzeniem się organizmu. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

morela



Mało popularny owoc. Morela zawiera sporo witaminy A oraz witaminy B1, B2, C oraz duże ilości potasu, wapnia i magnezu. Morele są dobre na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemię, w okresie rekonwalescencji. Przeciwdziałają bezsenności, obniżają ciśnienie krwi. W nadkwaśności i zgadze pomogą owoce suszone.

Zalecane podawanie: pół średniej moreli dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi.

Morele pomogą w niedokrwistości oraz w diecie przy chorobach sercowo-naczyniowych. Wskazane dla rekonwalescentów i osób ze schorzeniami wątroby. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

brzoskwinia



Popularny owoc. Brzoskwinie zawierają węglowodany, związki magnezu, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Polecana w dietach odchudzających. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego. Działa uspokajająco. Przeciwdziała osteoporozie. Pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne.

Zalecane podawanie: ćwiartka brzoskwini dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi/kora.

Pomaga w odchudzaniu - niskokaloryczna. Oczyszcza z toksyn. Zalecana przy reumatyzmie i chorobach układu moczowego. Pomaga przy zaparciach - reguluje trawienie. Chętnie jedzona przez świnki.

nektarynka



Popularny owoc. Nektarynka zawiera dużo beta-karotenu, potasu, fosforu, wapna i witaminy C. Sporo magnezu oraz błonnika. Nektarynka pomaga nerkom filtrować i oczyszczać płyny z organizmu - polecana przy niewydolności nerek. Ma właściwości przeczyszczające. Działa uspokajająco. Chroni skórę, błonę śluzową, oczy i serce przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia system odpornościowy. Pobudza apetyt. Pomaga przy nadciśnieniu tętniczym. Wzmacnia naczynia krwionośne i serce.

Zalecane podawanie: ćwiartka nektarynki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi.

Pomaga w odchudzaniu - niskokaloryczna. Posiada działanie antystresowe. Polecana przy niewydolności nerek. Wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Chętnie jedzona przez świnki.

arbuz



Popularny owoc. Arbuz składa się głównie z wody 92%, zawiera spore ilości witaminy C, beta-karotenu oraz składniki mineralne żelazo i potas. Arbuz obniża ciśnienie tętnicze krwi, a to pomaga sercu. Polecany dla otyłych i cukrzyków. Ma działanie moczopędne. Wpływa korzystnie na błonę śluzową. Zawiera związek likopen pomagający w chorobach nowotworowych.

Zalecane podawanie: mała ćwiartka arbuza dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ, skóra.

Pomaga w odchudzaniu - składa się głównie z wody. Lekkostrawny. Zalecany dla chorych z nerkami - moczopędny. Zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Chętnie jedzony przez świnki.

melon



Popularny owoc. Melon składa się głównie z wody 90%, zawiera sporo cukrów prostych, witaminy C, B1, B2, A; sole mineralne (zwłaszcza potas), kwasy organiczne, karotenoidy, niewielkie ilości białka i tłuszczów roślinnych. Melon wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Owoce są lekkostrawne, wpływają korzystnie na układ trawienny, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie.

Zalecane podawanie: mała ćwiartka melona dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ, skóra.

Niskokaloryczny - pomaga w odchudzaniu. Lekkostrawny. Przeciwzakrzepowy. Moczopędny. Lekko przeczyszczający. Chętnie jedzony przez świnki.

banan



Bardzo popularny owoc. Banan zwiera węglowodany, sporo cukrów prostych błonnik, witaminy B1, B2, C, niacynę; sole mineralne fosfor, sód, wapń, żelazo i beta-karoten. Banan chroni przed chorobami serca obniżając poziom cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia mięśnie. Banan jest wysokokaloryczny, ale z uwagi na jego składniki odżywcze jest zalecany przy dietach odchudzających. Jest łatwo przyswajalny. Regeneruje i wzmacnia śluzówkę żołądka.

Zalecane podawanie: plaster szerokości 2-3 cm dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ.

Kaloryczny. Odżywczy. Reguluje ciśnienie krwi. Nie dla chorych na cukrzycę i z nadwagą. Łatwo przyswajalny. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

ananas



Popularny owoc. Ananas zawiera witaminy C, A, B, PP, błonnik, cukry proste, wapń i żelazo. Nie jest zbyt bogaty w składniki odżywcze, ale zawiera bardzo cenny enzym - bromelinę. Wzmaga trawienie białka. Pomaga w rozpuszczaniu skrzepów krwi i w leczeniu choroby wieńcowej serca. Działa jak antybiotyk - zapobiega infekcjom. Pomaga w odchudzaniu.

Zalecane podawanie: niewielka cząstka z ukrojonego plastra dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ.

Pomaga w odchudzaniu. Rozpuszcza skrzepy krwi. Ma właściwości antybiotykowe. Chętnie jedzony przez świnki.

mango



Mało popularny owoc. Mango zawiera cukry (głównie sacharozę), karoteny, kwas cytrynowy i dużo witaminy C, witaminy A, PP, E, z grupy B, a także magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Posiada właściwości utleniające, przeciwnowotworowe. Wzmaga produkcję czerwonych krwinek oraz pomaga w trawieniu.

Zalecane podawanie: niewielka cząstka z ukrojonego plastra dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ.

Pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Zwalcza nowotwory. Ułatwia trawienie. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

persymona



Mało popularny owoc. Persymona, inaczej sharon lub kaki, zawiera karoteny, wapń, żelazo, witaminy A i C, beta-karoten, błonnik. Działa przeczyszczająco, utleniająco. Jest lekkostrawna i delikatnie działa na żołądek. Dlatego zaleca się ją podawać wrażliwym na żołądek.

Zalecane podawanie: niewielki kawałek z ukrojonej cząstki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ.

Polecane dla wrażliwych żołądków. Działa przeczyszczająco. Lekkostrawna. Chętnie jedzona przez świnki.

kiwi



Popularny owoc. Kiwi zawiera duże ilości witaminy C, witaminę A i E, karotenoidy, potas, wapno, żelazo, fosfor, magnez, kwas foliowy i błonnik. Wzmacnia układ immunologiczny oraz przyspiesza gojenie ran. Reguluje ciśnienie krwi. Zmniejsza cholesterol. Świetnie nadaje się przy przeziębieniach.

Zalecane podawanie: pół kiwi dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ.

Z powodzeniem może zastąpić sztuczne kropelki witaminy C. Pomaga w przeziębieniach. Reguluje ciśnienie krwi. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

pomelo



Mało popularny owoc. Pomelo zawiera dużo witaminy C. Skład ma zbliżony do swoich kuzynów cytrusów. Pomocny przy przeziębieniach. Korzystnie wpływa na trawienie. Obniża cholesterol.

Zalecane podawanie: 1/3 cząstki pomelo dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ.

Wspomaga odchudzanie. Pomaga przy przeziębieniach. Największy z rodziny cytrusów. Chętnie jedzony przez świnki.

Tekst pochodzi ze str SPŚM. Przekazujmy informacje, ale z poszanowaniem praw autorskich. Ktoś musiał się napracować, żeby to wszystko opisać.
GalaxySparkle

Kocham prosiaczki xD

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Posty: 1540
Rejestracja: 19 lipca 2015, 16:30
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: befana30 » 30 marca 2016, 20:05

A teraz przyznac sie z reka na sercu kto z Was sie zaleca do tego co podaje SPSM jesli chodzi o te "dziwne" ilosci co 2, 3 dzien :D moje na takiej diecie by juz dawno z glodu padly albo przerzucily sie na kanibalizm- w pierwszej kolejnosci pewnie by mnie obgryzly :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Lora07
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 25 marca 2016, 15:55
Lokalizacja: Morąg
Świnki morskie: Tosia
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: Lora07 » 30 marca 2016, 20:13

To ci befana każdy wet powie, że podaje się właśnie tyle! Pewnie biedne te twoje prosiaki skoro dajesz im tyle żarcia :(.

EDIT:
Nie znasz świnkowej diety xP!

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj. Parafrazując Cię: Nie znasz obsługi forum.
GalaxySparkle

Kocham prosiaczki xD

befana30
Użytkownik
Posty: 1540
Rejestracja: 19 lipca 2015, 16:30
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: befana30 » 30 marca 2016, 20:38

Zartujesz :lol:
Moje sa zdrowiutkie wlasnie dzieki odpowiedniej diecie, a mi wet zabronil im dawac nawet bazyli czyli cos nie tak z tym jego wyksztalceniem w swinkowej dziedzinie skoro kazdy wie, ze jedzeniem proski sie tez kuruje :)
Badzmy szczerzy- wyobrazmy sobie, ze np co 2, 3 dzien dajemy proskowi 1 listek salaty bo tak na SPSM pisze, no moje by mnie zagryzly na smierc- nie ma takiej opcji, by sie najadly jednym jedynym listeczkiem salaty..! co innego jesli wezmiemy ten tematy w takim sensie tzn dzisiaj daje 1, 2 listki salaty maslowej i dorzuce kolejne 2 rzymskiej, do tego troche innego zielska pod postacia botwinki, szpinaku czy lisci rzodkiewki, mleczu itd (wiemy o co chodzi, nie? wybieramy sposrod zieleniny jakas jedna dodatkowa) do tego dorzuce jakis kawaleczek owoca i 2 kawaleczki warzywka do wyboru i to bedzie jedniodniowa dieta swinek- wtedy sie zgodze, ze mozna co drugi dzien rzucic proskowi taki listek salaty, bo do tego dojda inne rzeczy.
Wracajac do swinek- to naprawde nie pierwsze swinki w moim zyciu :) oprocz nich byly rowniez kroliki i chomiki, nie wspominajac juz o psach i zapedach weterynarskich w dziale "ziololecznictwa" wzgledem proskow wlasnie, spokojnie wiem co robie ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

madzia0902
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 1 grudnia 2015, 10:19
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: madzia0902 » 30 marca 2016, 22:54

Befana30 podchodzę do żywienia prośków tak jak Ty :D jak im kupię np. sałatę rzymską to jedzą ją codziennie aż ją zjedzą bo nie zamierzam wyrzucać jedzenia a nie wszystkie warzywa lubię które im kupuję. Zazwyczaj dostają mieszankę około 4 czy 5 warzyw i ziół jako posiłek. Wszystko jest co 2 czy 3 dzień w tej liście, to co jak rozkroję im np. buraka to mam czekać 3 dni żeby skroić im resztę? no bez sensu bo już on zwiędnie i się pomarszczy dlatego na drugi dzień też dostają buraka :D Póki co są to okazy zdrowia co widać chociażby po tym jakie Lulu urodziła dorodne i zdrowe prosiaczki :) Widzę że Lora07 Cię Befana nie lubi i stara się za wszelką cenę wytknąć Ci błędy... eh ci ludzie :/


Konto usunięte

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: Konto usunięte » 31 marca 2016, 7:46

Befana oj jak Ty nie znasz prosiaków xD Kluska zrobiłaby nalot na mleczarnie, a Rudzielec na zakład mięsny xD :lol: :lol: :lol: Co do tematu to wolę opis SPŚM wszystko jest 2 razy bardziej czytelne jak już mam być złośliwa ;) Ja również nie stosuję się do tego co jest napisane w tabelce.

Lora07 pisze:To ci befana każdy wet powie, że podaje się właśnie tyle! Pewnie biedne te twoje prosiaki skoro dajesz im tyle żarcia :(.
No rzeczywiście jest okropną właścicielką, bo daje różnorodne jedzenie, przecież to skandal! Powinni odebrać jej prosiaki, bo dostają za dużo jedzenia i przez to w ogóle nie chorują, trzymają odpowiednią wagę itd. Na forum już nie jeden raz zdarzały się osoby, które wyniszczyły organizm świnki właśnie, dlatego, że dostawały za mało jedzenia. Tabela żywienia jest po to, żeby każdy orientacyjnie mógł zobaczyć jaka ilość jest odpowiednia dla zbilansowanej diety. Dzieci nie mając tabeli mogłyby wrzucić np. pół ogórka czy całą główkę sałaty do klatki i o to tu chodzi. Osobnicze cechy to już inna sprawa. Czy każdy człowiek je tyle samo? Jeden więcej ,drugi mniej prawda? Z prosiakami jest tak samo. Daleko nie trzeba szukać moje własne świnki tak się różnią, jedna z ledwością zje 2 liście sałaty, a druga pożre 3-4 i zabiera się za kolejne rzeczy do zjedzenia.


befana30
Użytkownik
Posty: 1540
Rejestracja: 19 lipca 2015, 16:30
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: befana30 » 31 marca 2016, 8:14

No, faktycznie ale za mnie zla mamuska wobec nich :DTo nic, ze wlasnie dzieki mojej diecie, a nie tej co wet zalecal wyprowadzilam swiniaki z dwoch podbramkowych sytuacji, w ktorych niejeden zwierzak by sie poddal :lol:

TaMi pisze:Befana Kluska zrobiłaby nalot na mleczarnie, a Rudzielec na zakład mięsny

:rotfl: :naughty:

madzia0902 pisze: Widzę że Lora07 Cię Befana nie lubi i stara się za wszelką cenę wytknąć Ci błędy... eh ci ludzie :/

Mysle, ze chciala dobrze, a znow wyszlo wesolo, albo faktycznie mnie nie lubi, cholera wie... :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Asisianka
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 1 października 2015, 18:51
Świnki morskie: Luljan ur. 03.2015
Lady ur. 06.08.2015
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: Asisianka » 31 marca 2016, 9:08

Po burakach wszystko okichane w klatce na czerwono :D


Konto usunięte

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: Konto usunięte » 31 marca 2016, 9:17

Asisianka pisze:Po burakach wszystko okichane w klatce na czerwono :D

Ja wtedy zawsze sieję panikę, że to krew xD


caille
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 5 marca 2016, 21:27
Kontaktowanie:

Re: Owoce dla świnek morskich

Postautor: caille » 31 marca 2016, 10:21

Ja ostatnio wpadłam w panikę, że moja świnka miała krew pod nosem i pod pyszczkiem, w dodatku była osowiała i już chciałam biec do weterynarza. Wszystko przez...paprykę xD
Btw Lora07 po co zakładasz te tematy? Myślę, że większość forumowiczów zna stronę SPSM a jak nie to wystarczy podać odnośnik. Na forum też obowiązują prawa autorskie ;)


Awatar użytkownika
Świnkowy poleca


  • Podobne tematy
    Statystyki
    Ostatni post

Wróć do „Żywienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości

  • Dołącz do nas